Dino Stanin/PIXSELL

Najšokantnija i najstrože čuvana Plenkovićeva tajna: Ovo nikada nije smjelo dospjeti u javnost

Autor: Iva Međugorac

Posljednjih nekoliko dana u hrvatskoj javnosti odvijaju se žestoki ideološki sukobi koje je ‘zakuhao’ premijer Andrej Plenković, najavljujući ratifikaciju Istanbulske konvencije. Znakovit je trenutak u kojem se odvila Plenkovićeva najava ratifikacije Konvencije. Naime, baš u to vrijeme u javnost je procurila informacija kako se premijer kani kandidirati za šefa Europske komisije, nakon čega bi napustio hrvatsku politiku.

Da Plenković doista nije, bez viših interesa, odlučio baš sada zavaditi naciju ratifikacijom Konvencije svjedoči podatak kako je 2015. godine dok je bio hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu glasovao protiv ratifikacije Konvencije u državama EU, dok se danas za tu istu Konvenciju grčevito bori, pokušavajući naciju uvjeriti kako se njome borimo protiv nasilja nad ženama. Očigledno jest da je premijer pod pritiskom kako Vijeća Europe tako i Europske komisije pa je stoga primoran osobne interese staviti ispred onih nacionalnih.

Prilikom glasovanja o paragrafu 13. Rezolucije Europskog parlamenta o Strategiji EU za jednakost žena i muškaraca nakon 2015. godine u lipnju iste godine koji glasi: EP poziva Komisiju da procijeni mogućnost pristupanja EU Istanbulskoj konvenciji i pokretanje takvog postupka što je prije moguće, kao i promicanje ratifikacije Istanbulske konvencije od strane država članica kroz novu strategiju i aktivan rad u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama: Europski parlament poziva zemlje članice da potpišu ratifikaciju Istanbulske konvencije što je prije moguće”.

Plenković je tada kao europarlamentarac bio za, odnosno prvo je podupro novi paragraf, ali je kasnije zatražio da se u zapisnik o glasovanju unese ispravka kako je kanio biti protiv pa je iz zapisnika vidljivo kako se potrudio da bude protiv Konvencije, a ne za kao što danas tvrdi. Ujedno valja napomenuti kako su i njegovi ostali kolege iz EP-a, uključujući Dubravku Šuicu, također glasovali protiv Konvencije.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.