fbpx
Foto: Jure Miskovic / CROPIX

NAJSIROMAŠNIJI PLENKOVIĆEV SURADNIK! Bez nekretnina i ušteđevine: Ovo je udar na premijera

Autor: Iva Međugorac

Lavinu reakcija u javnom prostoru izazvali su medijski napisi o tome kako je stan predstojnika premijerova ureda Zvonimira Frke Petešića u središtu Zagreba obnovljen od potresa dok građani metropole na proces obnove još uvijek čekaju. Na te se medijske napise gostujući u emisiji N1 Studio referirala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

“Ja sam zaista zgrožena ovime što se događa od jutros, pa hajdemo objasniti građanima čemu se radi. Isti tjednik koji je danas objavio senzacionalistički članak je u travnju 2021. godine istaknuo kao dobar primjer samoobnove. Dakle stanari su se složili da idu u obnovu, podigli su kredit i sufinancirali tu obnovu. Suvlasnik jednog od stana u toj zgradi nije gospodin Frka Petešić nego Državne nekretnine i one su kao i svaki suvlasnik sudjelovale u obnovi tog stana.

E sada, isti tjednik koji danas piše ovakvu laž, da je netko preko reda obnavljao stan u kojem živi predstojnik premijerovog ureda, je tu zgradu imao na svojim stranicama kao dobar primjer obnove. Nisu to pokrenule Državne nekretnine za taj jedan stan, nego su se svi suvlasnici dogovorili da obnavljaju svoju zgradu i u okviru te obnove je obnovljen i taj stan.


Kada se donosio taj zakon upravo smo mi kroz svoj resor, znajući kakvo je stanje u gradu Zagrebu sugerirali da se unese članak koji govori o samoobnovi jer je logično da će puno brži biti suvlasnici svatko za svoju zgradu, a ne da se čeka cjelovita obnova”, komentirala je Obuljen aludirajući na tjednik Nacional.

Inače se iz izvora bliskih Frki-Petešiću može čuti kako su on, ali i sami premijer Plenković uvjereni kako se ova afera stvara kako bi se diskreditiralo Plenkovića, budući da je Frka-Petešić čovjek od njegova najvećeg povjerenja i slovi za premijerovu desnu ruku. Kada već govorimo o Frki-Petešiću treba napomenuti da je riječ o magistru znanosti iz geopolitike.

Za razliku od niza drugih premijerovih suradnika, on nije član HDZ-a, a prema imovinskoj kartici kao predstojnik Plenkovićeva ureda mjesečno zarađuje 16.110 kuna. Ne posjeduje niti jednu nekretninu, vlasnik je Golfa iz 2001.godine vrijednog 20.000 kuna, a nema ni ušteđevine. U Banske dvore Petešić je došao iz Markoka gdje je od studenog 2013.godine bio hrvatski veleposlanik što znači da je imenovan u mandatu bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

Inače je Frka Petešić francuski đak, koji se školovao u Parizu gdje je pohađao klasičnu gimnaziju, a zatim i diplomirao geografiju te magistrirao geopolitiku. Autor je stotinjak geopolitičkih zemljovida o ratu u Hrvatskoj i BiH koji su objavljeni u stručnoj literaturi i po francuskim dnevnim listovima te na francuskim televizijama. Stručni je suradnik, prevoditelj i lektor za mnoštvo francuskih turističkih vodiča i monografije o Hrvatskoj, baš kao i za publikacije. Član je brojnih udruženja, cijelu karijeru proveo je u diplomatskoj službi, te je i u samom HDZ-u na glasu kao ‘pošten čovjek’.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.