Photo: Patrik Macek/PIXSELL

NAJPLAĆENIJI LJUDI U DRŽAVI! Među zastupnicima postoji povlaštena iznimka: Evo o kome je riječ

Autor: Iva Međugorac

Posao saborskog zastupnika sa sobom nosi cijeli niz povlastica. Zastupničke povlastice uključuju dakako i izdašna primanja.

Posebno zadovoljni u tom pogledu mogu biti predsjednici saborskih odbora i stranačkih klubova koji u skladu sa Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika imaju status kakav imaju ministri ili pak suci Ustavnog suda.

Drugim riječima, riječ je o najbolje plaćenim ljudima u državi, dok je s koeficijentom od 9,30 na vrhu ljestvice predsjednik države. Slijedi ga premijer i predsjednik Sabora s koeficijentom od 7,86 posto, a njihova pklaća iznosi oko 22.400 kuna.

Nakon toga na popisu najplaćenijih su potpredsjednici Vlade i Sabora, a zatim i zamjenik predsjednika Ustavnog suda s koeficijentom od 7,14. Uz visoke plaće, saborski zastupnici svakog mjeseca mogu računati i na redovni paušal od 1500 kuna, a ne moraju se brinuti ni o ostalim životnim troškovima kao što su troškovi stanovanja i putovanja. Zastupnicima su nadalje podmireni i reprezentacijskii troškovi, kao i dnevnice, a tu je i čuvena naknada za odvojeni život.

Prosječna neto plaća saborskog zastupnika iznosi oko 16.500 kuna i na njihove plaće godišnje odlazi više od 45 milijuna kuna. Ostali troškovi godišnje premašuju osam milijuna kuna, a za naknade za odvojeni život u posljednjem, devetom sazivu Sabora samo u 2019. godini isplaćeno je više od 700 tisuća kuna. Lani je isto tako za zastupničke stanarine plaćeno više od dva milijuna kuna i kao da sve to nije dovoljno, i po isteku mandata imaju pravo na naknadu plaće po principu 6 plus 6, odnosno prvih šest mjeseci bivši zastupnici ostvaruju pravo na puni iznos saborske plaće, a drugih pola godine 50 posto saborskih primanja imaju svi koji su imali status zastupnika minimalno godinu dana.

DRAMA U SDP-u, STRANKA JE TEMPIRANA BOMBA: Bernardić je učinio nešto suludo! Ovo bi moglo uništiti sve




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.