fbpx

NAJNESPOSOBNIJI DIREKTOR NA SVIJETU: Uništio 33 tvrtke, uhljebio se u ministarstvo, sada ‘planira’ uništiti hrvatsku proizvodnju hrane!

Autor: D.Boroš

Iako se činilo da se radi samo o još jednom diletantu koji je propao u privatnom sektoru a onda se učlanio u HNS ili SDP-u i završio u vrhu državne vlasti, čini se da bi šteta od novog Vrdoljakovog pomoćnika Tomislava Radoša mogla biti i daleko veća od one koju je napravio u 33 tvrtke koje je do sada vodio. Naime, Radoš je slučajno ili namjerno iz "Industrijske strategije do 2020." izbacio prehrambeni sektor koji godišnje ostvaruje 42 milijarde kuna prihoda, dok ostalih šest sektora svrstanih u industrijske “pokretače” zajedno ostvari 36 milijardi.

Kada je Vlada Zorana Milanovića prije desetak dana imenovala dotadašnjeg savjetnika ministra gospodarstva Tomislava Radoša pomoćnikom ministra Ivana Vrdoljaka, mislilo se kako je to još jedan u nizu zbrinjavanja ” vrlo sposobnih” stranačkih kadrova. Jer radi se o 43-godišnjem poduzetniku koji iza sebe ima vrlo “uspješnu karijeru”. Dakle, osim što je bio nominiran za najboljeg hrvatskog poduzetnika i menadžera, u svojoj karijeri može se pohvaliti sa jednim svjetskim raritetom – u petnaestak godina bio je u čak 33 različite firme, što kao direktor, što kao član nadzornih odbora.

U svima njima Radoš je “ostavio traga”. Primjerice tvrtka Hi-Tech u kojoj je bio direktor od 2008. godine ostala je državi dužna 434.055,46 poreza, a prošlu godinu završila je s minusom od 378.500 kuna. U firmi Proventus transmisije Radoš je također bio direktor od 2010. godine, a ova firma prošlu godinu također je završila s minusom od 169.200 kuna, i blokiran joj je račun. U minusu od 219.200 kuna prošlu poslovnu godinu završila je i firma Strateški plan, koju je Radoš osnovao, ali je 2013. godine iz nje izišao. Radoš je osnovao i firmu IMS građenje, iz koje je izašao 2012. godine. Radi se o firmi koja je nekad imala milijunske prihode, ali joj je poslovanje kroz godine drastično opadalo pa je prošle godine profit iznosio 18.800 kuna.

Radoš je 2009. osnovao firmu Strateški plan – energija, u kojoj je bio direktor do 2013. godine. Tu godinu firma je završila s minusom od 726.300 kuna, a račun joj je isto blokiran. Firma Infinitas multimedija, u kojoj je bio direktor do 2014. godine je u stečaju, firma Drvna biomasa, u kojoj je Radoš bio direktor do 2013. godine, ima blokiran račun, isto kao i firma Kreativna zona, u kojoj je bio direktor do 2013. godine. No ni to nije sve.


Propale tvrtke i porezni dug ulaznica za Ministarstvo gospodarstva 

Bio je on direktor i u firmi Auto Moto Fest, koja je također završila u stečaju, dok je Infinitas grupa, u kojoj je bio prokurist, u blokadi, te ima porezni dug od 695.272,49 kuna. Spomenimo i da je Radoš najpoznatiji po tome što je od 2004. do 2007. godine bio šef uprave firme Autozubak d.o.o., a morao je otići iz nepoznatih razloga.
Dakle, čovjek koji iza sebe ima desetak propalih tvrtki i stotine tisuća poreznog duga, prošle je godine došao je u Ministarstvo gospodarstva kao savjetnik koji je trebao izraditi “Strategiju industrijskog razvoja RH do 2020. godine”. Nju je u međuvremenu zgotovio, pa je sada nagrađen mjestom pomoćnika čija će zadaća biti upravljanje radom Uprave za industriju, investicije i programe i projekte Europske unije.

Dakle kada ga je zapošljavao, Vrdoljaku nije smetalo što su se uz Radoševo ime vezuju neke afere, prvenstveno se to odnosi na upropaštene tvrtke ali i mešetarenje zemljištem u Županji. Iako se činilo da se radi samo o još jednom uhljebu koji je propao u privatnom sektoru a onda se učlanio u HNS ili SDP-u i završio u vrhu državne vlasti, čini se da bi šteta od novog Vrdoljakovog pomoćnika mogla biti i daleko veća od one koju je napravio u 33 tvrtke koje je do sada vodio.

Naime, Radoš je slučajno ili namjerno iz “Industrijske strategije” izbacio prehrambeni sektor koji godišnje ostvaruje 42 milijarde kuna prihoda, dok ostalih šest sektora svrstanih u industrijske “pokretače” zajedno ostvari 36 milijardi. Vrdoljakov pulen je tako jednim potezom pera prekrižio zapravo jedinu uzdanicu hrvatskog gospodarskog preporoda jer je to zapravo jedina gospodarska grana koja će u bliskoj budućnosti rasti na globalnoj razini. Zbog sve snažnijeg rasta potrošnje hrane u svijetu Europska komisija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda prehrambenu djelatnost stavile su u tri najvažnija industrijska sektora, no ne i Hrvatska. Autore ove smiješne strategije opovrgavaju i podaci o izvozu u prva tri mjeseca 2014. Na tržištu CEFTA-e izvoz hrane iz Hrvatske u odnosu na prošlu godinu rastao je 11 posto, u Srbiji je veći čak 50 posto, a pozitivan trend zabilježen je i na tržištu Europske unije gdhje je rast u usporedbi sa lani veći za 45 posto.

Uvozni lobi i dalje drma

Ministar poljoprivrede i predstavnici tvrtki iz prehrambene branše su žestoko reagirali na ovakav diletantski uradak kreatora Industrijske strategije Tomislava Radoša, tvrdeći kako Radoš i Vrdoljak na taj način otvoreno podržavaju uvozni lobi i zatiru i ono malo poljoprivredne proizvodnje koja je ostala. Podsjećaju kako Europska unija za razliku od Hrvatske upravo industriju hrane i pića vidi kao jedan od najvažnijih stupova europskog gospodarstva i stoga je usmjerena na daljnje podizanje konkurentnosti i stvaranje uvjeta za povećanje europskog izvoza. Nažalost, ova vlada ne misli tako i sasvim je svejedno rade li to iz čistog neznanja ili smišljeno. Učinak na industrijsku proizvodnju u Hrvatskoj biti će isti. A najtragičnije je što je strategija napisana samo kat ispod ministra poljoprivrede kojeg nitko ništa nije pitao. Naime, od jednih do drugih vrata između dva izuzetno važna resora je tridesetak metara…
 

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Autor:D.Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.