fbpx
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

NAJMOĆNIJA ŽENA AGROKORA! Piruška s Todorićem na sudu: Kako se u tajnosti bogatila sa Zlatkom Canjugom?

Autor: Iva Međugorac

Prva optužnica protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića na sud stiže 5.prosinca, a osim Gazde, tužiteljstvo je u priču uvuklo i izvršnog direktora za financije Antu Huljeva te članicu Uprave Pirušku Canjugu. Sumnja se da su iz Agrokora izvukli 1.25 milijuna eura, a tužiteljstvo drži da je upravo Canjuga potakla Todorića i Huljeva na izvlačenje milijuna, kojima je na koncu oštećen Agrokor. Inače, Piruška Canjuga godinama je bila menadžerica u Agrokoru, a u vrijeme kada se saga oko Agrokora počela raspetljavati, Canjuga je tijekom privođenja punila medijske stupce te je konstatirano da je bila besprijekorno dotjerana čak i onda kada je policija zakucala na njezina vrata. Kako i ne bi primijetili kada je Piruška Canjuga u ‘odaje’  remetinečke ćelije ispraćena s Diorovim naočalama na očima, i Rolexovim satom na ruci. Riječ je inače o satu vrijednom više od 20 tisuća eura. No, one koji su bolje upućeni u poslovni uzlet Canjuge i supruga joj Zlatka takvo što i nije suviše iznenadilo, jer je ovaj bračni par, daleko od očiju javnosti i diskretno, godinama gradio svoje poslovno carstvo.

Bivši HDZ-ovac, nedavno je prodao svoju uspješnu tvrtku za recikliranje papira u Zaboku, a o toj temi nikada javno nije progovarao. Štoviše, koliko se silno od očiju javnosti želio skriti govori i luksuzna vila u kojoj živi, a koju opasavaju tri metra visoki zidovi.

Svojedobno Canjuga pokreće tvrtku Hamburger Recycling ENS i to zajedno s austrijskim partnerima Hamburger Recycling. Tvrtka locirana u Zaboku, unatoč godinama kriznima po hrvatsko gospodarstvo, posljedice nije osjećala pa su od 14 zaposlenih došli do njih 32. Posao je toliko dobro funkcionirao da su se u pet godina povećali s 32 milijuna na basnoslovnih 51 milijun kuna. Svake godine ostvarivali su i dobit od 1,5 milijuna kuna. Ipak, prema podacima iz sudskog registra od 2015.godine Canjuga nije suvlasnik tvrtke, već vlasnicima postaju austrijski partneri. Time je nekadašnji šef zagrebačke Gradske skupštine i NK Croatije okončao svoj posao s reciklažom papira.

Inače, svjedoci vremena prepričavaju kako je Canjuga uživao ogromno povjerenje pokojnog predsjednika Tuđmana, a je li to i u kolikoj mjeri utjecalo na njegov poslovni uzlet, teško je reći.

U Sv. Heleni posjeduje ovaj bivši političar tvornicu papirnatih vrećica, koja je nikla prije pet godina, a ona pak proizvodi papirnate vrećice za McDonald’s, Frumentum, Mlinar, ali i Konzum. Zgodno je spomenuti i detalj da je Konzum od Canjuge nabavljao papirnate vrećice, baš u vrijeme kada je njegova supruga Piruška bila jednom od najmoćnijih u Todorićevom koncernu.

Usprkos respektabilnoj listi klijenata, tvrtka je u periodu od 2011.do 2015.godine ostvarila gubitke od 3 do 5,9 milijuna kuna. Zbog gradnje tvornice, nekadašnji je lider zagrebačkog HDZ-a založio jedan od tri stana koje imaju on i njegove tvrtke, onaj u Bužanovoj pa je tako hipoteka od dva milijuna eura, i na tvornici, i na stanu. To Canjugama ne bi trebalo predstavljati veliki problem, budući da posjeduju kuću na Tuškancu koja se procjenjuje na oko 15 milijuna kuna, a koja dakako nema hipoteku.

U svijet politike Canjuga je ušao krenuvši kao referent za kulturu u svojem rodnom Ivancu. Sa svih dužnosti u HDZ-u prije 15-tak godina miče ga Vladimir Šeks, ali to ne znači da ovaj ostaje sam. Veze koje je stekao u politici uspješno njeguje do danas.

Zgodno je znati kako supruga Piroška korijene vuče iz Glavica nedaleko od Sinja, a iz toga kraja dolazi i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović.
Kako je Canjuga stekao prvi milijun, nikada ga nitko nije pitao, kao uostalom niti mnoge druge hrvatske moćnike, sa sličnom životnom putanjom.

Canjuga je 1995.bio savjetnik predsjednika za društvene djelatnosti i saborski zastupnik, a da je i tada pucao visoko govori i članstvo u nizu saborskih odbora- Odboru za nacionalnu politiku i nacionalnu sigurnost i Odboru za vanjsku politiku. Ujedno, bio je i stalni član Predsjedničkog vijeća.

Godinu dana kasnije preuzima vodstvo nad zagrebačkim ogrankom stranke, a u to doba legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević naziva ga neviđenom ”vrdalamom”. ”Nitko mi nije nanio toliko zla kao Canjuga. Canjuga je sine, rođeni izdajnik i čovjek koji ne poznaje vjernost. No, opet, nitko mu ne može osporiti da je neviđeni entuzijast i da je napravio sve da ovaj klub bude velik”, govorio je Ćiro. Hrvatska sportska prošlost pamti Canjugu kao čuvara zavjeta, jer jedini je on čuo Tuđmanove riječi na smrtnoj postelji- ”Vratite djeci ime Dinamo”. Kao čelnik Croatije, organizirao je skupštinu kluba za povratak imena Dinamo.

Poslije izlaska iz političkih voda zbližava se s aktualnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, premda ga je ovaj u političkom smislu stajao karijere. Bandić je naime stasao u sukobima s moćnik HDZ-ovcima, pa tako i s Canjugom, a 2000.je pak izveo puč kojim je preko noći skupio ostavke zastupnika u Skupštini izazivajući nove izbore, što je bio početak njegova uspona na čelo hrvatske metropole, a što je istodobno označilo i kraj Canjugine političke karijere.
No, da politika nije samo ono što se vidi na malim ekranima svjedoči knjiga ”Ja Milan”, nekadašnjeg hadezeovca Tomislava Jelića u kojoj autor tvrdi kako je Bandić zarađivao od brojnih članstava u skupštinskim i nadzornim odborima. Dvojac Canjuga-Bandić smiljen je i u ležernoj raspravi u Dubrovniku gdje su debatirali o tome hoće li Mesić osvojiti drugi mandat. Slučajno ili ne, dio zemljišta na kojem se nalazi Canjugina vila nekoć je bio zeleni pojas. Ispravcima urbanističkog plana, koje sada češlja Uskok, građevinska parcela je proširena, a sumnja se da mu je Bandić u tome pomogao, dok mu je ovaj zauzvrat financirao kampanju, ali sve to za sada je na razini glasina koje nisu potkrijepljene dokazima.

Canjugina supruga Piruška najmoćnija je žena u Todorićevom carstvu, a Gazda je pak Bandića pomagao u predsjedničkoj kampanji, kako s jabukama tako i s poslovnim prostorom. Niz je Konzumovih trgovina u Zagrebu, čiju je gradnju potpomogao Grad, dok je istodobno Piruška bila druga najmoćnija žena Agrokora i dugogodišnja Todorićeva suradnica te osoba od njegova najvećeg povjerenja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.