Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

NAJMOĆNIJA SDSS-ovka ZAHTJEVA DNEVNIK NA SRPSKOM! Na tome ne misli stati: Znate li koji su još njeni prioriteti?

Autor: Iva Međugorac

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov ovih se dana u svojem govoru dotakla Hrvatske radiotelevizije tvrdeći da se na njoj prikazuju dvije emisije posvećene nacionalnim manjinama, međutim, ona problem vidi u tome što se u tim emisijama ne priča s pripadnicima manjina, već se priča isključivo o nacionalnim manjinama.

Radi toga je od šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana zatražila da HTV na dnevnoj bazi prikazuje poseban Dnevnik na srpskom jeziku, a pored toga iz SDSS-a se mogu čuti zahtjevi i o posebnoj, srpskoj redakciji, i sve to kako kaže Jeckov po uzoru na odnos Srba prema hrvatskoj nacionalnoj manjini koja u tamošnjim medijima ima bolji tretman no što je to kod nas slučaj sa Srbima.

Jeckov bi svoje namjere uistinu i mogla provesti s obzirom na to da je njena stranka članica vladajuće koalicije.

Saborski govor na srpskom

Inače je ova saborska zastupnica u medijima i ranije plijenila pažnju pa se tako svojedobno o njoj pisalo nakon što se svojim kolegama u Saboru odlučila obratiti na srpskom jeziku.

Prema službenoj biografiji ova utjecajna SDSS-ovka dolazi iz okolice Vinkovaca, točnije iz Negoslavaca. Studirala je na Fakultetu za obrazovanje diplomiranih pravnika i diplomiranih ekonomista za rukovodeće kadrove na novosadskoj Privrednoj akademiji. Zastupnički mandat počela je krajem lipnja 2017. godine, kada je došla na mjesto svojeg stranačkog kolege Mile Horvata koji je premješten na poziciju državnog tajnika u Ministarstvo zaštite okoliša.

Kada je u svojem prethodnom  mandatu prisegnula pred zastupnicima najavila je da će se zalagati za prava srpske nacionalne manjine, ali i za veću prisutnost žena u politici. Već je tada nagovijestila kako je nezadovoljna položajem Srba u Hrvatskoj, a poseban značaj pridaje borbi za obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Inače se na lokalnoj razini Jeckov u politici kalila zadnjih desetak godina prvo kao vijećnica u općinskom vijeću, a zatim i kao tajnica Skupštine Zajedničkog vijeća općina.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.