HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Najkontroverzniji hrvatski političar: Znate li tko je Sanadera pozvao u Hrvatsku?

Autor:

Da hrvatski narod ima duha, i smisla za sarkazam svjedoči Facebook stranica ‘Ćaća se vraća’ posvećena liku i djelu bivšeg premijera Ive Sanadera, a kolikog je uistinu traga Sanader ostavio u novijoj hrvatskoj povijesti svjedoči pravosudna trakavica koja se oko njega vrti zadnjih nekoliko godina. On osobno za sebe tvrdi kako nije ratni profiter, a tu tezu ponovio je i na koncu suđenja u aferi Hypo sredinom prošlog tjedna. No, je li doista ratni profiter pitanje je na koje bi odgovor trebao stići onoga časa kada se objavi presuda u aferi Hypo, nakon koje Sanadera očekuje još jedna presuda, ona u aferi HEP-Dioki, a u kontekstu ove priče valja podsjetiti i na početak sudskog procesa u predmetu INA- Mol.

Procesima dakle nema kraja, a nekadašnji moćni premijer naciji se smije kako s gradskih ulica, tako i s nogometnih tribina. Usprkos smješkanju, teško je zaboraviti Sanaderovu eru na čelu Hrvatske, jer on ni po čemu nije bio tipičan, podjednako su ga simpatizirali i lijevi, i desni, javnost je bila impresionirana njegovom čvrstinom, poznavanjem strahnih jezika i neupitnom karizmom, a da nije bio tipičan potvrdio je i način na koji je otišao s vlasti. ‘Doviđenja i hvala na suradnji’, zagrmio je Sanader prvog dana srpnja ne tako davne 2009.godine na konferenciji za medije na kojoj je šokirao javnost podnoseći ostavku.

S njegovim odlaskom klupko se počelo rasplitati, a on pak postao najviše rangirana osoba u povijesti države optužena za korupciju. Nanizale su se potom u Sanaderovim nekoć moćnim premijerskim cipelama dvije i pol godine pritvora i rovovska pravosudna bitka, te niz afera koje su se rasplitale pred očima javnosti koja danas za njegov slučaj ne pokazuje pretjeran interes. A bilo je i više nego interesantno, kako i ne bi kada je i sam Sanader tome doprinijeo kako naprasnim odlaskom, tako i bijegom iz Hrvatske u plavoj bubi za čijim je volanom sjedila njegova mlađa kći Petra. Sanader je uhićen u okolici Salzburga, a domaći i strani mediji pisali su o njegovom novom stilu života u pritvorskoj sobi. Izvještavalo se o skupim kolekcijama slika koje su krasile zidove obiteljske kuće u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici, naslovnice su razvlačile njegove skupe kolekcije i ostatak upitno stečene imovine. Podjednako atraktivni bili su i početci suđenja, kako i ne bi kada je na klupe sjela hrvatska politička elita, estradnjaca, tajnica, u konačnici sva se priča svela na pet postupaka protiv Sanadera.

Kako stoji u optužnici za aferu Hypo, tereti ga se za ratno profiterstvo, točnije da je 1995.godine, tijekom Domovinskog rata, kao zamjenik ministra vanjskih poslovao uzeo mito od 3,6 milijuna kuna od Hypo banke. Ista je pak Hrvatskoj dala kredit za kupnju zgrada veleposlanstva po svijetu, što je omogućilo Hypo ulazak na hrvatsko tržište. Podsjetimo, ovaj predmet bio je objedinjen s predmetom Ina-Mol, a u njemu je Sanader 2014.godine bio pravomoćno osuđen, međutim, Ustavni sud presudu ukida 2015.godine, a ta dva predmeta kasnije se razdvajaju te se predmet vraća na počettak. Predmet Hypo više nema poveznice s aferom Ina-Mol, i baš stoga bivši premijer iščekuje dvije presude.

Dakako nepravomoćne. Svakako je zanimljivo podsjetiti i na aferu HEP-Dioki, u ovom slučaju Sanader je optužen 2012.godine, da je direktora HEP-a pokojnog Ivana Mrakvka, poticao da vlasniku Diokija Robertu Ježiću proda struju ispod tržišne cijene na štetu HEP-a. Suđenje je u ovom slučaju odgođeno u ljeto 2014.godine, a Mrakav je u međuvremenu umro, no priznao je nedjelo, za razliku od Ježića koji je krivnju prvotno poricao, no u konačnici postaje krunski svjedok tužiteljstva u dva slučaja-Hypo i Ina-Mol. U aferi Planinska Sanader za sobom vuče jedinu, doduše nepravomoćnu presudu.

Naime, u travnju prošle godine osuđen je na četiri i pol godine zatvora pod optužbom da je primio 17 milijuna kuna mita nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kojim je ranao Petar Čobanković 2009.godine kupilo zgradu u Pleninskoj ulici od tvrtke nekadašnjeg HDZ-ova zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića, dotični je prema svjedočenju novac nosio u kutijama za hrenovke. Kakve su nas politike vodile posljednjih godina, možda ponajbolje svjedoči afera Fimi medija, koja se u javnom prostoru opisuje kao kraljica svih korupcijskuh afera u Hrvatskoj. Nije nepoznanica da je za ovaj slučaj u tijeku ponovljeno suđenje, stoga što je prva presuda u kojoj je Sanader osuđen na devetogodišnju zatvorsku kaznu ukinuta 2015.godine, podsjetiti valja da je Fimi medija marketinška tvrtka preko koje je temeljem optužnice iz državnih tvrtki kontinuirano izvlačen novac koji se koristio kao crni fond HDZ-a, a na optuženičkoj klupi uz bivšeg premijera našla se i njegova nekadašnja stranka HDZ. Posljednji slučaj koji se vezuje uz Sanadera jest predmet Ina-.Mol koji je prvotno bio spojen s Hypom, a za kojega je bivši premijer osuđen na deset godina zatvora.

Međutim, Ustavnio sud ukida presudu, a procesi se razdvajaju u dva predmeta pa Sanaderov suoptuženik postaje šef mađarskog MOL-a Zolt Hernandi. Suđenje ovom dvojcu počinje 23.listopada., odnosno dak nakon izricanja dvaju presuda. No, da Sanadera sve ove afere nisu previše poljuljale svjedoči činjenica da se nedavno s osmijehom od uha do uha pojavio na tribinama Svjetskog prvenstva u Rusiji, gdje je prilično dobro primljen, a i njegova triologija i više je no dobro prihvaćena što pokazuje vojska uglednika i HDZ.-ovaca koji su se na promociji ukazali. Inače, Sanaderova životna priča počinje u rodnom splitu 1953.godine, rođen je kao najstariji od ukupno petero djece u skromnoj dalmatinskoj obitelji. Da bi se školovao odlazi u sjemenište, u Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju koju završava kao odličan učenik, nakon čega upisuje Bogoslovni fakultet u Splitu, nakon odsluženja putuje u Rim, gdje upisuje filozofiju. Ubrzo potom vraća se u rodni grad i ženi suprugu Mirjanu Šarić s kojom je živio u Innsbrucku, u kojem je Sanader upisao Filozofski fakultet. A ondje je ujedno karijeru gradio u tirolskoj vladi, surađivao je s agencijom Mayer Press koja je prema njegovim riječima bila vodeća u svijetu kada je riječ o prodaji te preuzimanju autorskih prava od izdavača, autora fotografija i drugih publikacija.

Surađivao je i sa Startom, koji je otkupljivao i objavljivao fotografije nagih ljepotica za duplerica toga nekoć megapopularnog lista. Sanader se 90-tih na Tuđmanov nagovor s obitelji vraća u Split, a šrema osobnoj procijeni u Austriji je zaradio oko 400 tisuća eura ušteđevine s kojima je stigao u svoj grad. Početkom 91-e poistaje intendant splitskog HNK-a. Od novca kojega je zaradio u Austriji navodno je kupio stan u Splitu, on je kako je jedne prigode rekao u to doba vozio Mercedes, a od novca su kupili stan u Zagrebu, točnije kuću u Kozarčevoj ulici s tri stana, koje je dokupljivao iz godine u godinu, a sve je startalo 92-e godine.

Vrlo brzo Sanader postaje saborski zastupnik, a nakon toga i ministar znanosti i tehnologije u Šarinićevoj vladi. Ondje se nije dugo zadržao pa već 1993.godine postaje zamjenik ministra vanjskih poslova gdje se zadržao do 1995.godine, a obnašao je i dužnosti predstojnika Ureda predsjednika te glavnog tajnika Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti. Prema svjedočenju Hrvoja Šarinića za Večernji list., Tuđman baš i nije preferirao Sanadera te je zapravo on taj koji ga se odrekao. Usprkos tome, Sanader opet ulazi u Sabor te 2000.godine preuzima kormilo HDZ-a, u periodu kada je državom ravnala Račanova vlada. Sanader 2001.na splitskom prosvjedu održanom u znak potpore generalu Norcu postaje vođa desnice, a na krilima tog prosvjeda 2003.dobiva izbore te postaje premijer, a mandat ovog desničara obilježilo je među ostalim i uhićenje generala Ante Gotovine, koje se odvilo nemile 2005.godine, zahvaljujući među ostalim Sanaderovoj izvrsnoj suradnji s haškim tribunalom.

Zažmirio je hrvatski narod na ove perfidne događaje pa Sanader dobiva izbore i dvije godine kasnije, da bi već 2008.godine Vladu sastavio surađujući među ostalim i sa SDSS-om, nedugo potom slijedi naprasna ostavka, a zatim i izbacivanje iz HDZ-a. Od tada do danas hrvatskom su političkom scenom prodefilirala mnoga imena, no na sceni su ostali i opstali i mnogi koji su Sanadera tapšali po ramenu dok je ravnao državom, javnost, pravosuđe i politička elita prihvatili su po svemu sudeći floskulu da su oni ti koji nisu znali što Sanader čini.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.