Screenshot

Najintrigantniji popis u državi mogao bi vas iznenaditi: Svi koji idu u utrku protiv Kolinde

Autor: Iva Međugorac

Godinu koja je pred nama politički analitičari najavljivali su kao godinu odmora od izbora i političkih kampanja, što bi za hrvatski narod značilo odmor od političkog cirkusa. No, kako za sada stvari stoje odmor od političkog cirkusa nije na vidiku, osim što se u javnom prostoru sve intenzivnije progovara o prijevremenim izborima, nema dileme oko toga da je počela kampanja za predsjedničke izbore, koju je povela aktualna šefica države Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica je odlučila povratiti povjerenje građana, poglavito svojih birača pa tako bez razmišljanja nasrće na premijera Andreja Plenkovića kritizirajući rad njegove Vlade, sugerirajući me prijedloge i rješenja, kao da je riječ o partijskoj, a ne vladi stranke iz koje se i ona uspela na predsjedničku fotelju. S HDZ-om, a time i s premijerom Plenkovićem predsjednica nije u dobrim odnosima te ne bira riječi, a ni prilike da se s njima obračuna. Dobro upućeni svjedoče da je to tek dio folklora, jer i ona, i Plenković vrlo dobro znaju da drugog izbora osim podrške u utrci za predsjednika naprosto nemaju.

HDZ je ogoljen do temelja, kadrovi su izlizani, a netko tko bi mogao parirati Kolindi u borbi za predsjednicu u ovome trenutku ne postoji. Ponajmanje je to Luka Burilović, prvi čovjek Hrvatske gospodarske komore kojemu Plenković navodno silno vjeruje i kojega je vidio u toj ulozi. Ali sve dok Plenkovićeve ministre u njegovoj stranci nazivaju Plenkijevim Jugoslavenima, te dok mu u stranci otkazuju poslušnost on neće imati prostora za bilo kakav manevar niti ga trenutno ima, stoga je naprosto prinuđen slušati kritike s Pantovčaka. Jednako tako, pokazatelj da je Grabar Kitarović ušla u utrku za još jedan mandat jest i taj da se ponovno počela pojavljivati na reprezentacijskim utakmicama, pa je tako nedavno u Splitu odjevena u hrvatski dres srčano bodrila naše rukometaše u utakmici protiv Srbije.

Nedugo nakon toga predsjednica se u Osijeku družila s djecom te progovarala o problemima raseljene Slavonije. Kao što prvi puta, u avanturi u koju se upustila rušeći Ivu Josipovića nije bila sama, tako i sada Grabar Kitarović uza se ima cijeli tim ljudi koji će je bodriti i osmišljavati joj kampanju. Tu pak Kolinda ne kalkulira previše, već će kako saznajemo igrati na provjerenu kartu pa će se u njezinom savjetničkom timu i kampanji uz sveprisutnog Matu Granića naći i čovjek za sve sisteme Mate Radeljić, koji je ujedno njezin aktualni savjetnik za unutarnju politiku, te ako je vjerovati glasinama glavni strateg i kreator sukoba s Plenkovićem.

Kada smo već spomenuli Josipovića treba spomenuti da i on kreće u utrku za još jedan mandat što se može iščitati iz njegovih poruka s društvenih mreža gdje pokazuje da još uvijek živi u istom filmu te da mu 300-tinjak preferencijalnih glasova osvojenih na prošlim parlamentarnim izborima nije bilo dostatno da se osvijesti i spozna kako je njegovo vrijeme prošlo. Ivo Josipović nastavlja istim smjerom te mu se još uvijek ukazuju ustaške guje, u medijima diljem regiona kritizira sve hrvatske te po svemu sudeći vjeruje kako je to provjerena karta. Da bi priča bila potpuna i zaokružena Josipović odlazi na druženja s Vesnom Teršelič, Klasićem i ostatkom antihrvatski nabrijane ekipe. Zašto i ne bi kada mu je baš taj i takav tim osigurao prvi mandat. U bitku za predsjednika države iz SDP-ova nemirnog dvorišta trebao bi poći njihov europarlamentarni zastupnik Tonino Picula koji bi na ljevici uistinu imao potencijala da se u politiku ne kani vratiti Zoran Milanović kojemu je neostvareni san pobjediti Kolindu Grabar-Kitarović s kojom se za debate već priprema.

Milanović u tom svojem naumu ne želi potporu Partije, niti će je, ako je suditi po riječima Zlatka Komadine imati. Čovjek je naime sasvim korektno detektirao da je Milanović izgubio dvoje izbore te da kao takav nema pretjerane šanse u utrci za predsjednika, ali ono što je Komadina zaboravio je da ljevica uistinu nema boljega kandidata od Milanovića, a da istodobno hrvatski narod bez obzira na ideološku pripadnost kolektivno pati od amnezije pa u tome slučaju nije nemoguće da podrže jednoga od najneuspješnijih hrvatskih premijera. Pitanje koje se iz Milanovićeva povratka na političku scenu nameće jest koji je njegov motiv, i zašto baš Kotromanović lobira za njega, jer malo tko progutao je floskulu da se radi o brizi za narod i stranku. A odgovor pak leži u zajedničkom poslodavcu generalu Ivanu Čermaku, u čijoj se kompaniji Kotromanović skrasio bježeći od politike i afera.

Jednako tako, Milanovićeva nedavno formirana tvrtka konzultantske usluge pruža kome drugom doli Čermaku.  A tko to može biti bolji konzultant i pružatelj usluga od predsjednika Republike? Upravo zbog Čermaka i njegova interesa za kupnju Ininih dionica, Milanovića predsjednica ne treba uzeti zdravo za gotovo, jer general ne samo što će financijski izdašno podržati bivšeg premijera, već su njegove veze i poznanstva, ali i moć daleko veći od onoga što hrvatska javnost može zamisliti. U političke vode vraća se još jedan bivši dužnosnik.




Riječ je o bivšem prvom potpredsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, koji se mjesecima spominje kao potencijalni kandidat za predsjednika. On sam tu teoriju nikada nije potvrdio, ali niti demantirao, pa stoga nije nemoguće da se u tu avanturu upusti ugrožavajući time ponajviše Grabar Kitarović jer Karamarko ima šanse zagrabiti glasove iz desnog političkog bazena. Šanse na desnici postaju mu još veće, ako se zna da bi mu potporu mogli dati Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, s kojima je ovaj u vrlo kvalitetnim odnosima, jednako kao i s Mirom Kovačem, koji se također spominje kao jedan od potencijalnih kandidata za predsjednika. No, ako karijerni diplomata ima imalo političkog takta i znanja u tu se unaprijed izgubljenu bitku koja će ga definitivno politički sahraniti neće upustiti.

U bitku za predsjednika upustiti bi se zato mogao britki mladić iz Živog zida Ivan Sinčić, koji je u toj avanturi na prošlim predsjedničkim izborima ostvario solidan rezultat. Svjestan je Sinčić vrlo dobro da šanse za pobjedu nema, ali pored rasturene ljevice i desnice koja svako malo mijenja smjer, mora se priznati da ovaj momak nije za odbaciti te da će svakako ako ništa drugo uspješno ispromovirati svoju stranku i njihova stajališta.

S promocijom stranke sreće zato nema Anka Mrak Taritaš čija stranka Glas se konsolidirala od otpadnika iz HNS-a. Glasovci su na političkoj pozornici sve tiši, ali unatoč tome iza kulisa se valja Amsterdamska koalicija kojom rukovodi Ivan Jakovčić, koji pak Mrak Taritaš gura u utrku za predsjednicu Republike, ponajviše zbog stare slave i preferencijalnih glasova koji su joj uvijek išli u korist. Svemu tome unatoč, šanse za pobjedu pa i ulazak u eventualni drugi krug nisu joj Bog zna kako značajne.




Pretjeranog značaja u bitci za predsjednika vrlo vjerojatno neće imati niti Božo Petrov, ali kolege iz Mosta baš u tome vide zgodnu priliku da ga se trajno riješe kako sa čela stranke, koja je ionako u rasulu. Na pravaškoj sceni kandidat za predsjednika još se traži, ali već smo nebrojno puta imali prilike vidjeti kako na izborima ovoga tipa prolaze njihovi kandidati.

No, zato bi vrlo dobro mogao proći sudac Mislav Kolakušić, koji ne samo da je osvježenje na sudačkoj već i na političkoj sceni, jer on je glas naroda i običnog malog čovjeka, što bi dobar dio javnosti baš tako mogao percipirati. Odmjeren i neovisan, inteligentan i uvijek na nivou sudac bi uistinu mnogima mogao pomrsiti račune. Iza njega i njegova političkog angažmana trebao bi stati politički otac Mosta i Bože Petrova samozatajni Ivica Relković čovjek koji ponovno po istom principu pokušava osvojiti političku scenu.

Dakako, s ovog popisa ne treba izostaviti niti bivšu šeficu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Daliju Orešković, čiji se javni nastupi doimaju kao uvertira za ozbiljnu kampanju. Bilo kako bilo, tko god da se upusti u utrku protiv Grabar Kitarović mora imati na umu da to definitivno neće biti jednostavan zadatak, jer uza sve mane i eventualne zamjerke, predsjednica itekako uživa simpatije dobrog djela birača.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.