Hrvoje Jelavic/PIXSELL

NAJGORE TEK SLIJEDI! HRVATSKA JE U KOLAPSU! Frapantna istina o hrvatskim bolnicama

Autor:

Kao vrhunski liječnik, nesuđeni predsjednik Milan Kujundžić predstavljen je kao spasonosno riješenje za hrvatsko zdravstvo, no vrijeme je učinilo svoje pa se od vrhunskog doktora, Kujundžić rapidno pretvara u najlabiju kariku Plenkovićeve vlade.

HDZ-ov povratnik profilira se u osobu koja reforme nije u stanju provesti, iako su one resoru kojim ravna najpotrebnije, a nezadovoljstvo je sve teže skriti, ne samo da na propuste aludiraju građani, već na noge ustaje i struka. Zdravstvo je godinama rak rana hrvatskog društva, jer kao što je poznato radi se o sustavu koji je godinama zanemarivan te se evidentno pretvara u pacijenta koji je na izdisaju. Kujundžiću definitivno ne idu u prilog zbivanja kojima svakodnevno svjedočimo, a koja nas više ne mogu niti iznenaditi.

Nema novca za bolesnu djecu, nedostaje kadrova, djeca umiru zbog lječničkih propusta… Pred neko vrijeme, nacija je svjedočila slučaju doktora Jusupa, obrovačkog liječnika, koji je zapravo simbol sustava kojim Kujundžić rukovodi. Prljava kuta, oprema iz Titove ere i čovjek koji ni sam nije svjestan što ga je snašlo, dok odgovorni peru ruke.

Ruke Kujundžić pere mjesecima, odgovornost u hrvatskim političkim okvirima nitko ne spominje, a Plenković poput noja gura glavu u pijesak štiteći svojega prijatelja, i ministra koji se koprca u problemima, a kako to izgleda u stvarnom životu, kada se skinu ružičaste političke naočale pokazuje primjer dubrovačke bolnice kojoj nedostaje 60-ak medicinskih sestara i 30 liječnika. Epilog toga jest da će neke odjele zatvoriti i spojiti s drugima, a izgleda da nema pretjerane koristi od liječnika iz drugih ustanova koji kolegama priskaču u pomoć. Sestre su u dubrovačkoj bolnci posebno pogođenje jer osim što ih manjka, njihove plaće ne odgovaraju dubrovačkim standardima.

Nemaju gdje stanovati u vrijeme sezone, a fali ih preko 40 kako bi bolnica mogla normalno funkcionirati, no ovo čemu svjedočimo zapravo je tek početak, ako je suditi po nedavnim tvrdnjama predsjednice Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Ankice Prašnjak.“Nitko se ne obazire na nas i koliko sestara nedostaje. Potplaćene su i odlaze u inozemstvo. Ta činjenica prolazila je pored svih Vlada dosad, pa i ove. Nitko se ne osvrće na to kakva će biti zdravstvena njega i kakva je budućnost bolesnih građana. Trenutno nedostaje 12 tisuća medicinskih sestara”, otkrila je Prašnjak tijekom gostovanja na javnoj televiziji, uz opasku kako nema političke volje da se taj problem riješi.


Tisuću sestara otišlo je u inozemstvo, a podatak koji bi nas trebao dodatno zabrinuti jest taj da ih još dvije tisuće čeka da ode. Koliko je stanje složeno, govori podatak iz splitske bolnice u kojoj fali čak 150 medicinskih sestara. Dakako, uz medicinske sestre, Hrvatskoj fali i liječnika, a ministar je tom problemu odlučio doskočiti na način koji dosad nije bio primjenjivan. Petstotinjak studenata koji će ove godine privesti kraju studij medicine u Hrvatskoj bit će ujedno i prva generacija liječnika koji će netom poslije diplome ući u ordinacije obiteljske medicine ili hitnog prijema te se suočiti s prvim pacijentima a da prije toga nisu odradili nijedan dan pripravničkog staža kakav smo nekoć poznavali.

Pripravnički staž u Hrvatskoj je ukinut, a zamjenski institut koji bi studentima osiguravao znanja iz prakse nije posve zaživio. Kroničan nedostatak liječnika dovest će, kako stvari zasad stoje, do toga da pacijente liječe diplomati koji će odmah po izlasku sa studija steći dozvolu za rad.

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.