Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Najbogatiji ministar o njemu se ne oglašava: Problematični sin dio je zagrebačke elite

Autor: Iva Međugorac

Sinu ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, Rikardu Fuchsu, ovih je dana na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu potvrđena optužnica u slučaju prevare oko kupoprodaje dionica firme TOZ Penkala, a njegova odvjetnica Ksenija Vržina u tom je kontekstu uz ostalo poručila kako smatra da se putem medija nastoji naštetiti ugledu njene stranke u svrhu predizborne kampanje za parlamentarne izbore. Kampanja doista jest u punom jeku, a ministar Fuchs i prema tvrdnjama iz HDZ-a u njoj ima značajnu ulogu radi toga što ga se smatra jednim od najstabilnijih suradnika premijera Andreja Plenkovića uz ostalo i zato što njegov mandat bez obzira na napise o sinu Rikardu nisu pratile njegove osobne afere.

U jeku pandemije korona virusa Fuchs je slovio kao glas razuma, zaobišlo ga je i veće nezadovoljstvo prosvjetara pa u vladajućim redovima konstatiraju da Plenković s njime nije imao problema. U kontekstu problema zato se često spominje njegova sina Rikarda koji se u nevoljama našao zajedno sa vlastitim puncem kirurgom Gordanom Nolom.

Nedavno je Općinski kazneni sud u Zagrebu potvrdio optužnicu protiv Fucsa i drugookrivljenog Nole, a tereti ih se da su doveli u zabludu poduzetnika Edu Barićevića tako što su od njega tražili da im proda dionice TOZ Penkale u vrijednosti od 840.000 kuna.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Znali da nemaju dovoljno novca

U to je vrijeme Fuchs bio šef poslova Oportunitas ulaganja, a dionice TOZ Penkale trebale su biti prodane društvu u kojem je radio. Tužiteljstvo smatra da je Fuchs lagao Baričeviću da će mu dionice biti plaćene u roku od 30 dana nakon sklapanja ugovora kao i da su on i Nola znali da Fuchsova tvrtka nema dovoljno novca. Baričević je tako na temelju lažnih informacija potpisao ugovor o kupoprodaji 2000 dionica, a Tužiteljstvo tvrdi da mu novac nije isplaćen iako je tvrtka Oportunitas u tom trenutku raspolagala s novcem od pozajmice u iznosu od 15,1 milijun kuna.

Po isteku roka Baričević je prisilno uspio naplatiti oko 77,338 kuna, a za ostatak duga od 762.661 kunu Nola se tereti da je izdao bjanko zadužnicu od milijun kuna koja je glasila na Prva ulaganja- tvrtku koja je bila sljedbenik Oportunitas ulaganja. Učinio je to iako je bio svjestan da se zadužnica ne može naplatiti smatra tužiteljstvo. U optužnici se ističe da je oštećeni naveo kako je on u ovom predmetu doveden u zabludu i da je očito da su ga okrivljenici htjeli prevariti.

Sve u svemu situacija nije ugodna ni za ministrova sina, ni za ministra koji slovi za jednoga od najimućnijih u Plenkovićevoj vladi. I sami Rikardo Fuchs spada u krug zagrebačke elite baš kao i njegov punac Nola. Ministrova snaha Petra Nola Fuchs često se može vidjeti na raznim događanjima u metropoli, gdje nerijetko plijeni pažnju. Veliku pažnju plijenile su i brojne tvrtke Rikarda Fuchsa koje su završile u stečaju ili predstečaju, ali i tvrtke preko kojih ministrov sin zarađuje desetke milijuna kuna.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Povezan s mnoštvo tvrtki

Svojedobno su i novinari portala Oštro spominjali Fuchsa juniora koji je 2017.godine na Sejšelima osnovao tvrtku Seec Project LTD čija je svrha bila objašnjena kao posjedovanje udjela u hrvatskoj tvrtki koja je trebala kupiti nekretninu u našoj zemlji. Odgovarajući na upit ovog medija Fuchs je objasnio kako svrha tvrtke nije uopće bila vezana za Hrvatsku, već se radilo o projektu koji se s američkim fondom trebao realizirati u Nizozemskoj. Kako se to nije dogodilo tako je tvrtka ugašena 2020.godine. Zanimljivo je da su skoro sve tvrtke s kojima je povezivan Fuchsov sin u vlasništvu tvrtke Oportunitas Groupt LTD koja je registrirana na otoku Jerseyu u La Mancheu koji ne pripada Velikoj Britaniji, ali je krunski posjed kraljevske obitelji, a koji je ujedno i na glasu kao jedna od najučinkovitijih poreznih oaza u Europi. Da bi se na otoku osnovala tvrtka njen vlasnik mora živjeti na Jerseyu, međutim postoje i servisi koji spajaju strane ulagače i lokalce koji glume prave vlasnike.
SAMO NAJBOLJE ZA SEBE: Pupovac zaposlio sina kao znanstvenika na riječkom Filozofskom fakultetu!

Interesantno je da je jedini dioničar Fuchsove Oportunitas Groupe Robert Arne Norum, dok je Oportunitas Group vlasnik niza nekretnina po Hrvatskoj koje se povezuju ministrovim sinom. Mediji su Fuchsa povezivali i sa izbjegavanjem poreza, ali i sa Galincem i preuzimanjem Industrogradnje, s tim da su neki tvrdili da je Fuchs bio sudionik financijskog inženjeringa kako bi Industrogradnja preuzela već spomenutu Tvornicu olovaka Zagreb.  Da Fuchs voli nekretnine, pokazalo se i 2012., kada su mediji doznali da je Vlada poklonila Crkvi 25.000 četvornih metara u Ilici za gradnju crkvenog sveučilišta, no Crkva je 6500 od tih metara dala u najam od 99 godina, po nepoznatoj cijeni, tvrtki Ilica Centar.
Fuchs je bio jedan od direktora u toj tvrtki, uz predstavnika Stipić grupe, te su na tom zemljištu planirali graditi shopping-centar. Zanimljivo je da se ministar nikada do sada ni na koji način nije oglašavao o poslovima svojeg sina, niti je progovarao o snahi Petri Noli Fuchs koja je u medijima spominjana kao ravnateljica Stomatološke klinike u vlasništvu Grada Zagreba pri čemu se pisalo da je bila bliska s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Upravo je ona bila u skupini onih koji su od nekadašnjeg ravnatelja Bore Nogala pokušali preuzeti kontrolu nad zagrebačkom bolnicom Srebrenjak.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.