fbpx

NAJBOGATIJI MAĐAR MEĐU DONATORIMA ZA PETRINJU: Medved najavio kada bi trebala početi obnova

Autor: Dnevno

Šef Stožera Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved otvorio je danas novo kontejnersko naselje u Mošćenici.

To je već petnaesto kontejnersko naselje, a zajedno broje oko 2000 kontejnera, kamp kućica i ostalih oblika privremenog smještaja. Kako je istaknuo Medved, potrebno je još 200 kontejnera kako bi uskoro svi stradalnici razornog potresa bili zbrinuti.

Novi kontejneri, točnije 12 njih, su stigli Mađarske, a još 60 ih je naručeno iz državne pričuve. Novo naselje u Mošćenici sastoji se od 24 kontejnera od 15 četvornih metara i 24 kontejnera od 29 četvornih metara.

7500 zahtjeva za obnovu

Medved je najavio kako će se uskoro talijanskom donacijom u Mošćenici otvoriti još jedno modularno naselje za 50 do 60 obitelji, ali i kako je riječ o privremenom rješenju koje će omogućiti sustavnu obnovu, s obzirom da je zaprimljeno 7500 zahtjeva za obnovu.

U naselju će se, kako je najavio, smjestiti 31 obitelj i nekoliko udruga koje su gradu bile partner u prikupljanju desetaka milijuna kuna vanproračunskih sredstava.

Najavio je da će 1. svibnja početi obnova nekonstrukcijskih dijelova oštećenih objekata kao što su dimnjaci, zabatni zidovi i krovišta, čime će se oko 20.000 objekata prije zime osposobiti kako bi se prije zime stanovnici mogli u njih vratiti.

Najbogatiji Mađar jedan od donatora

Medved je u Lekeniku simbolično preuzeo 120 opremljenih kontejnera koji predstavljaju mađarsku donaciju vrijednu oko milijun eura.

Uz dar mađarske Vlade najveći je donator poduzetnik i najbogatiji Mađar “težak” 1,3 milijarde dolara, Lorinc Meszaros, s prijateljima poduzetnicima, koji je rekao kako je nakon potresa samo bilo pitanje kako pomoći susjedima i prijateljima.
“S potresom su se otvorila i naša srca i počeli smo, uz pomoć mađarske humanitarne organizacije, prikupljati donacije. Pomogle su nam 23 mađarske tvrtke i vjerujemo da će donacija biti usmjerena ljudima kojima je to najpotrebnije”, rekao je Meszaros.

Primopredaji kontejnera, uz ostale, bio je nazočan i veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Csabu Demcsaka.

Medved je podsjetio i na sve dosadašnje pomoći prijatelja iz Mađarske, kao što je najava mađarske vlade o obnove crkve u Žažini, ranija donacija 56 kontejnera, najavljena izgradnja Prve osnovne škole u Petrinji, te brojne donacije robe, higijenskih potrepština i hrane.
“Želim izraziti zahvalu jer ste se među prvima javili i pružili pomoć narodu stradalom u potresu. Prijatelji se najbolje iskazuju u nevolji, a vi ste pokazali, da osim što smo dobri susjedi, ostajemo i dobri prijatelji”, rekao je Medved.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.