Foto: Pixsell/maglaj.ba

Najbogatiji Bosanac i moćni čovjek Balkana u pohodu na Dalmaciju! Misterij poduzetnika koji osvaja Jadran

Autor: Iva Međugorac

Neke od njih itetako dobro znate, neki u svojem bogatstvu uživaju daleko od očiju javnosti. U našem novom serijalu upoznajte najbogatije Hrvate i ljude iz regije koji svoje milijune ulažu u našu zemlju

Samozatajan, ali utjecajan – tako bi se moglo opisati jednoga od najbogatijih ljudi na Balkanu, milijunaša iz bosanskohercegovačkog Kiseljaka, Tihomira Brajkovića, koji se nedavno zainteresirao i za svojevrsni pohod na Jadran.

Naime, prema pisanju lokalnog dubrovačkog.hr-a na glavici Babina kuka, iznad hotela More ovaj tajanstveni bogataš gradi šest vila. Brajkovićeva dubrovačka tvrtka Šest luksuznih vila d.o.o., vlasnik je interesantnog zemljišta koje se nalazi u ulici Kardinala Stepinca gdje stambene zgrade grade i Emir Spahić, Edin Džeko, Roko Tolić, Ivana i Nikola Sršen te Ines Valentić.

I Forbes ga je uvrstio na svoju listu

Oni upućeni u projekt ovog utjecajnog poduzetnika tvrde kako se radi o luksuznom zdanju. Takvo što zapravo ne čudi, jer Brajković je među ostalim poznat i kao građevinar, a kroz taj je sektor gradio svoje bogatstvo. Spomenuta tvrtka “Šest luksuznih vila” nalazi se u Vukovarskoj ulici, a kao osnivač spominje se švicarska tvrtka PET engineering AG koju vodi Josip Šubašič, dok se Brajković u toj tvrtki spominje kao direktor.

Brajković je ujedno vlasnik tvrtke Meso-Impex i Tibra Pacific, a osim gradnje po Dubrovniku o njemu se zna da je u Sarajevu na Stupu lani u kolovozu krenuo s gradnjom tri zgrade. Mediji u susjednoj BiH o njemu su izvještavali zbog tvrtke Meso-Impex koja državi duguje preko 9 milijuna konvertibilnih maraka, a hrvatska javnost njime se bavila zbog situacije koja se odvila 2015. godine u Makarskoj.

U tom je gradu naime, Brajković kanio graditi zgradu tik uz zvjezdarnicu i astro park u državnom vlasništvu. Zanimljivo je spomenuti i kako je gotovo cijela Glavica u Uvali Lapad još 2005. godine prenamijenjena u zonu srednje gustoće izgrađenosti, na čijem se kosom terenu dozvoljava gradnja zgrada visine do 15 metara, a prije toga bila je u zelenoj zoni. Kada se govori o Brajkoviću tada valja napomenuti i da je riječ o jednome od najbogatijih poduzetnika u regiji prema Forbesu, a niti to ne čudi budući da posljednjih nekoliko godina investira na sve strane, među ostalim razmatrao je opciju gradnje hidroelektrane na rijeci Bosni.

Samozatajni tajkun

Rođen je 1972. godine u selu Oglavku kod Brestovskog na granici Fojnice i Kiseljaka, a toliko je tajanstven da je njegovu samostalnu fotografiju nemoguće pronaći. Ujedno, ovaj bosanskohercegovački tajkun potječe iz obitelji koja se uspješno bavila poljoprivredom, i to na način da su zemlju od nekadašnjih zadruga unajmljivali, a ono što su proizveli prodavali bi u Sarajevu i okolici.




U prvi veći biznis Brajković ulazi nakon rata osnivajući tvrtku Meso-Impex, a prema nekim navodima u to doba niz europskih zemalja počeo se rješavati mesa iz rezervi koje je bilo pred istekom roka, a u tome mesu mnogi su nanjušili priliku za profit jer se prodavalo za minimalne cijene. U kratkom roku Brajković se domogao Mercedes hladnjače, ali i izgradio vozni park o kojem mnogi mogu sanjati, a kamioni su kupovani mahom u kešu.

Uz posao s mesom, Brajkovići u Kiseljaku dižu poslovni centar, ali i diskoteku Pacific u koju su zalazili kako stanovnici Bosne i Hercegovine, tako i gosti iz Dalmacije, a nakon toga Brajković se okreće i stanogradnji.

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.