fbpx
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Najbogatija ministrica: Što se krije na popisu imovine Marije Pejčinović Burić?

Autor: Iva Međugorac

Niz sukoba koji su se posljednjih dana odvili na političkoj sceni zbog Marakeškog sporazuma, u prvi su plan doveli ministricu vanjskih poslova, koja se našla u konfliktnoj situaciji s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović čime se nedvojbeno zamjerila djelu javnosti koji ministricu opisuje kao ženu liberalnih stavova, koja je za razliku od svojeg prethodnika Davora Ive Stiera nastavila provoditi politiku svoje bivše kolegice Vesne Pusić. Koliko u toj priči ima istine, teško je sa sigurnošću tvrditi, no činjenica je da Pejčinović Burić krasi intrigantna priča jer radi se o dami koja je godinama radila na harmonizaciji srpskog pravosudnog sustava s europskim, ministrica koja je zamijenila Stiera nakon što se ovaj razišao s premijerom Plenkovićem godinama je radila u diplomaciji, konkretnije od 2000.godine kada postaje pomoćnica ministra europskih integracija na preporuku Ivana Jakovčića. Surađivala je i s Nevenom Mimicom, a u Ministarstvu se zadržala i u Sanaderovoj eri, a zanimljivo je da se ministarskoj poziciji nadala onoga časa kada je bivši premijer smijenio Miomira Žužula, no umjesto nje, ta je pozicija pripala aktualnoj hrvatskoj predsjednici, što joj ambiciozna Pejčinović-Burić nikada nije oprostila. Aktualna ministrica nekoliko je godina provela u Srbiji, a nagađalo se kako je tvrtka Abedeca d.o.o.u punom ministričinom vlasništvu poslužila za primanje uplata tijekom projekta. Prema financijskom izvješću firme, šefica diplomacije kroz rad u Srbiji uprihodila je preko milijun kuna. Mostov saborski zastupnik Miro Bulj, svojevremeno je žestoko kritizirao Pejčinović Burić problematizirajući među ostalim njene poslove u Srbiji, ali i poslovne projekte njezina supruga s posebnim naglaskom na gradnju termoelektrane na Peruči.

”To je privatni projekt u koji je uloženo 5 milijuna eura, a nositelji projekta, tvrtke MCC i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane, u vlasništvu su i suvlasništvu Zorana Burića koji je direktor tvrtke MCC ekskluzivne nekretnine. Svojedobno je rekao da ima podršku brojnih državnih tvrtki i agencija te da mu je podršku dao i državni ured za imovinu koji mu je spreman mu je prepustiti i državno zemljište za gradnju. Kazao je i da je riječ o projektu od strateškog interesa za RH. Zoran Burić je suprug Marije Pejčinović Burić sadašnje državne tajnice i bivše savjetnice srpskog premijera Dačića ili “maloga Slobe” te buduće ministrice vanjskih poslova, kako je najavio naš premijer. U svojoj imovinskoj kartici navela je da ona nema poslovnog udjela u tvrtkama svojeg supruga”, svojedobno je tvrdio Bulj. Inače, MCC i Vrdovo tvrtke su s ukupnim godišnjim prihodom od oko 80 tisuća kuna. zanimljivo je kako je Vrdovo tvrtka s nula zaposlenih, a primjerice u 2015.godini bilježe svega četiri kune prihoda, druga tvrtka s dva zaposlena iste je godine ostvarila spomenutih 80 tisuća kuna prihoda. No, u svakom slučaju imovina ministrice Pejčinović Burić ako je suditi po podacima iz njene imovinske kartice prilično je raskošna. Kao šefica hrvatskih diplomacija prima plaću od oko 19.300 kuna neto, a suprug pak u MCC Ekskluzivnim nekretninama ubire plaću od oko 30 tisuća kuna također neto.

Ministrica je vlasnica 300000,00 kuna vrijednog građevinskog zemljišta u Smokvici, riječ je o zemljištu od 375 kvadrata. Jednako vrijedno zemljište od 2345 kvadrata šefica diplomacije posjeduje u Rakovici, gdje je vlasnica njive od 44390 kvadrata vrijedne 120000 kuna. Suprug je suvlasnik stana od 120 kvadrata u Zagrebu, a vrijednost ove nekretnine iznosi 1360000,00 kuna. U kategoriji pokretnina u ministričinoj kartici spominje se Peugeot 307 iz 2002.godine, ali i Lexus 430 iz 2007.godine.


Pejčinović Burić u kartici navodi i umjetnine koje posjeduje zajedno sa suprugom, radi se o imovini vrijednoj 150000 kuna, a tu je i štednja od 400000,00 kuna.

Prema podacima iz imovinske kartice Marije Pejčinović Burić, njezin je suprug zaposlen u tvrtki MCC ekskluzivne nekretnine d.o.o., u kojoj ima pola vlasničkog udjela. Suprug je opterećen kreditom od 80.000 eura kod ERSTE banke koji je podigao odmah nakon što mu je supruga imenovana državnom tajnicom u MVP-u.

Burić se u kartici spominje kao jedan od vlasnika tvrtke Jadranski podmorski kabel .d.o.o., koja je u likvidaciji, a stopostotni je vlasnik tvrtki koje se bave poljoprivrednom djelatnošću Agro Šagovina j.d.o.o. i tvrtke Agro Čovac j.d.o.o. Ima i četvrtinu udjela u tvrtki Vatreni j.d.o.o. Tu su i ti tvrtke Fotonaponska elektrana Donji Bitelić j.d.o.o., Fotonaponska elektrana Alebića kula j.d.o.o., u kojima Burić ima vlasničke udjele, te tvrtka Vrdovo reverzibilne hidroelektrane j.d.o.o.. Buduća ministrica vanjskih poslova bila je pak stopostotna vlasnica konzultantske tvrtke Abeceda d.o.o., na adresi Krajiška 30, u susjedstvu bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.