fbpx
foto: ilustracija/facebook

NAJAVLJENA INSPEKCIJA ADVENTSKIH KUĆICA NA TRGU: No, smiju li ih inspektori kazniti?

Autor: Matea Vidić

Novom odlukom stožera civilne zaštite, održavanje Adventa u obliku kakav je bio do sada palo je u vodu. Ipak, u Zagrebu su danas osvanule adventske kućice i to na glavnom gradskom trgu. Posjetio ih je i gradonačelnik Milan Bandić. 

“Duh Božića i nadu koju nosi sa sobom ove godine našem Zagrebu ali i svijetu treba više nego ikada. Simbolična Zimska čarolija zagrebačkih obrtnika puno je skromnija i drugačija od one na koju smo navikli i za koju je naš Advent proglašavan najboljim u Europi zadnjih par godina. Ipak, podržavamo naše obrtnike koji se s tek 10-ak kućica na Trgu zalažu za opstanak deficitarnih zanimanja. Nisam za kršenje mjera, ali ni diskriminaciju zagrebačkih obrtnika”, objavio je na svom Facebook profilu.

Ipak, drugi ugostitelji koji su iste planirali postaviti to ne mogu.

“Poslali smo upit, ali do danas još nismo dobili odgovor Nacionalnog stožera. Ovakva njihova odluka nema nikakve logike. Nema smisla da se na otvorenom prostoru prigodna prodaja zabrani, a da se takve stvari u velikom šoping centrima dozvoljavaju. Pritom se u šoping-centrima, po hodnicima, postavljaju dodatni štandovi kako bi se prodavao sličan asortiman. Favoriziraju se šoping-centri, a obrtnici se marginaliziraju”, rekao je Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba za Jutarnji list.
S druge strane, postavljene kućice mogle bi biti kažnjene jer najavljene su inspekcije, no kako tvrdi Jutarnji, i u tom slučaju nejasno je po kojem bi zakonu trebali postupati. Istini za volju, Grad je dao dozvolu za te kućice iako stožer izričito tvrdi da sve odluke lokalnih stožera blaže od onih nacionalnog, novom odlukom ne vrijede. Ipak, legitimitet je kućicama grad dao, a na stožeru je kako će reagirati.

Nadalje, Inspektorat vezano uz mjere postupa na temelju dva zakona, Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, no niti jedan se zapravo ne odnosi na kućice sa suvenirima jer njihovo otvaranje ne može se podvesti pod širenje zaraznih bolesti, a nisu ni ugostiteljski objekti.

Naposljetku, ostaje nam vidjeti kako će stožer doskočiti ovom “problemu”.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.