Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

NAHVALIO PLENKOVIĆA, KRITIZIRAO MEDVEDA! Zoran Pusić o Oluji: Iskorištena je za etničku promjenu stanovništva

Autor:

Obljetnicu Oluje, ali i njezin politički kontekst, za Novosti je komentirao Zoran Pusić, dugogodišnji aktivist i predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava i Antifašističke lige.

“Smatram da bi svaka država koja četiri godine nije imala kontrolu nad dijelom svog međunarodno priznatog teritorija poduzela sličnu akciju i u tom smislu je ona legitimna. Međutim, činjenica da je ona iskorištena za etničku promjenu stanovništva, odnosno za smanjenje broja Srba na tom teritoriju i da su tada počinjeni ratni zločini, koji u najvećoj mjeri nisu procesuirani do danas, predstavlja trajnu mrlju na Oluji i hrvatskoj povijesti. To se ničim ne može promijeniti. No te se posljedice mogu ublažiti i, po mom mišljenju, ovaj Plenkovićev potez ide upravo u tom smjeru”, rekao je Pusić, koji smatra da je važno obračunati se s poricanjima zločina.

“Pravna država ne smije stati iza zločina, niti ih poricati ili ne procesuirati. Nemam dobro mišljenje o ministru Medvedu jer je, recimo, 2016. bio na otvaranju spomenika Miru Barešiću, koji je jedino poznat po svojem terorističkom aktu. Mislim da je to sramotno za državu, ali to da Plenković šalje upravo njega kao ministra branitelja u Grubore dobar je čin. To na dulji rok -naravno, ako to ne bude izdvojen potez – može pridonijeti procesu suočavanja s prošlošću”, rekao je Pusić.

‘LJUDI TOGA NISU SVJESNI!’ Milanovićev suradnik: On ima samo jedan cilj

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.