FOTO: Pixabay/Ilustracija

NAGRIZA IH KORUPCIJA, POVLAĐIVANJE, NEOVISNOST SUDACA: Čak 40 posto građana nema nimalo povjerenja u pravosuđe

Autor: M.V.

Da je povjerenje Hrvata prema pravosuđu jako nisko ili nepostojeće pokazali su i podaci najnovijeg istraživanja kojeg je agencija Promocija plus provela za RTL. Istraživanje je provedeno na 1300 ispitanika od 31. ožujka do 3. travnja, a od ukupno deset ocjena, čak 40 posto ispitanika pravosuđu je dalo čistu jedinicu. Tek 0,7 posto dalo mu je najveću moguću ocjenu, deset. U konačnici, većina ispitanih nema povjerenje u pravosuđe ili je isto jako nisko.

Upitani o razlozima pomanjkanja povjerenja, ispitanici ističu korupciju, a potom i loše zakone i neujednačenu sudsku praksu.

Oko 5,2 posto smatra da su hrvatski suci loši i nestručni, a bolna točka pravosuđa za 4,5 posto ispitanika i trajanje je suđenja koje, kako praksa pokazuje, zna trajati godinama. Osim toga, naveli su i niske plaće sudaca, način njihova izbora i reizbora te, po njihovu sudu loš Vrhovni sud.

Neovisnost sudaca

Da suci nisu neovisni, odnosno da su vođeni željama ili utjecajem drugih smatra ogromnih 64,1 posto ispitanika. Slijede ih oni koji smatraju da su neovisni, ali ne u potpunosti (22,9 posto) te oni koji ih vide potpuno neovisnima (4,6 posto).

Kao razloge pomanjkanja neovisnosti navode pritiske političara, stranki i vlade (46,9 posto), a zatim i medija (11,3 posto), te drugih sudaca i sudačke organizacije (10,9 posto). Pritišću ih navodno i odvjetnici (9,5 posto), a zatim i grupe za pritisak (8,2 posto), pokazalo je istraživanje.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.