fbpx

Nadbiskup Barišić i patrijarh Irinej za jedinstvo kršćana

Autor: M. Berić/Hina

"Ne bih želio da me netko pogrešno razumije, nekako bi bilo potrebno da katolici postanu više pravoslavci, a pravoslavci više katolici, jasno u onom izvornom smislu ortodoksije i katoliciteta“, rekao je nadbiskup Barišić, izrazivši želju da katolike i pravoslavce više povezuje "ono evanđeosko".

Nadbiskup splitsko-makarski i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) mons. Marin Barišić primio je u četvrtak u katedrali Sv. Duje u Splitu poglavara SPC-a patrijarha Irineja, a obojica crkvenih velikodostojnika u svojim su se govorima zauzeli za zajedništvo i jedinstvo kršćana te prevladavanje nesuglasja između katolika i pravoslavaca jer ime je, istaknuli su, Isus Krist zajednički.

“Ne bih želio da me netko pogrešno razumije, nekako bi bilo potrebno da katolici postanu više pravoslavci, a pravoslavci više katolici, jasno u onom izvornom smislu ortodoksije i katoliciteta“, rekao je nadbiskup Barišić, izrazivši želju da katolike i pravoslavce više povezuje “ono evanđeosko”.

Patrijarh Irinej je, govoreći o potrebi zajedništva i jedinstva pravoslavaca i katolika, istaknuo “daj Bože da se povrati ono vrijeme kada smo bili jedno i najbliži jedni drugima”. Pri tomu je patrijarh Irinej izrazio žaljenje što su mnogi svećenici, ne preciziravši mislili li na pravoslavne ili katoličke svećenike, činili zločine rekavši kako su ti svećenici služili mise, ali da mu nije poznato s kakvim su osjećajem to mogli učiniti.


“Dat će Bog da to zlo koje je postojalo u našoj prošlosti mirno sagledamo i da se neće tako nešto nikada više desiti“, rekao je patrijarh Irinej.

Nadbiskup Barišić podsjetio je da je katedrala sv. Duje, u kojoj je upriličen prijem, najstarija u svijetu, stara je više od 17 stoljeća i sagrađena u vrijeme jedinstva katolika i pravoslavaca, te istaknuo da je današnji govor patrijarha Irineja prvi govor u povijesti poglavara Srpske pravoslavne crkve u toj katedrali.

Autor:M. Berić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.