Foto: Goran Sebelic / CROPIX

NA VIDIKU NOVI HRVATSKI PREMIJER! Iza zavjese kuje veliki plan: Plenković bi mogao odletjeti, izlazna strategija već je spremna

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Gost današnje emisije Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića bio je menadžer i bivši šef Fonda za obnovu Damir Vanđelić.

Nastavak je to Vanđelićevog javnog djelovanja i sve češćeg pojavljivanja u javnosti i pod svjetlima reflektora. Kako saznajemo, upravo bi gostovanje kod Stankovića trebalo biti početak uzleta Vanđelića koji ima velike političke ambicije.

Damiru Vanđeliću, cijenjenom menadžeru koji je bio šef Fonda za obnovu od potresa, Plenković je ponudio da zagrize u politiku i istrči uz HDZ kao kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Kako smo saznali, Vanđeliću je postalo jasno da bez HDZ-a i njegovih ortaka neće biti u mogućnosti pomaknuti niti kantu sa ceste, odustao je u startu. Vrlo brzo nakon toga napustio je i Fond za obnovu s istim objašnjenjem.

Kuje velike planove

Nedavno je poznati menadžer osnovao udrugu Zrin koja bi trebala biti bazen i inkubator upravo menadžerske i intelektualne elite s iskustvom koji bi zatim trebali preuzimati odgovornost za važne javne funkcije.

Inače, Vanđelića se u nekoliko navrata spominjalo i kao nasljednika Andreja Plenkovića u HDZ-u ili kao nestranačkog kandidata za izbore. Na koncu, zasad je Vanđelić HDZ-u rekao ne i odlučio krenuti drugim putem.

Pomalo je već otišlo u zaborav da je upravo Vanđelić bio kandidat predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za premijera takozvane tehničke vlade 2016. godine.




Na Pantovčaku se danima prije 23. prosinca sastavljala tehnička vlada, kandidati za ministre su intervjuirani, a kandidat Kolinde Grabar Kitarović za premijera doista je bio Damir Vanđelić. Njega je u svibnju 2015. godine imenovala u Vijeće za domovinsku sigurnost. Predsjednicu su tada njezini savjetnici uvjerili da ni jedna od opcija (HDZ i SDP) neće skupiti dovoljno potpisa, odnosno da će se Most pogubiti te da će ona najvjerojatnije na kraju morati raspisati nove izbore.

SVI SU MISLILI DA SE NE VRAĆA, A ON NE ODUSTAJE: ‘Tko nam želi uzeti djecu?’ Karamarko brutalno udario po HDZ-u!




Politički analitičar i komentator Karlo Jurak na za naš je portal prokomentirao mogućnost da neke nove struje preuzmu odgovornost za upravljanje zemljom i vidi li u toj priči Damira Vanđelića.

Može li Vanđelić biti ta struja koja će pokrenuti promjene i prodrmati političku scenu?

“Liberalna opcija, koja se često vezuje uz to, morala bi uz liberalizam u ekonomiji ponuditi i nešto po čemu bi se razlikovala od dosadašnje ponude. To dosad nismo vidjeli jer one opcije koje su to i imale, imale su i još nešto po čemu su se mogle shvatiti samo kao kopija nekih ranije postojećih. Taj problem postoji i na desnici , a donedavno je postojao i na ljevici.

Zaključno, menadžerska opcija koja se kontrapostira populističkoj itekako može biti i populistička, a natruhe toga primjećujem i kod spomenutog Vanđelića”, zaključio je Karlo Jurak.

A što će biti s Plenkovićem ukoliko Vanđelić zaista udari na njega svim političkim oružjem?

Politički analitičar i komentator Davor Gjenero smatra kako Plenković ima ambicija otići odakle je i došao, samo na puno veću poziciju.

Plenković ima izlaznu strategiju?

“Vjerujem da će u trenutku kad njegovoj vladi bude isticao mandat i kad budemo izabirali novu garnituru europskih parlamentaraca u svibnju, Plenković ozbiljno kucati na vrata nekih od najviših funkcija unutar europskih institucija.

Hoće li to biti u Europskom vijeću ili Europskoj komisiji, to ćemo još vidjeti, ali sigurno je da je Plenković jedan od onih političara koji bi mogli biti pri vrhu”, smatra Gjenero.

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.