fbpx

Na Trg pozivamo i desne i lijeve, a političari nek’ ostanu doma!

Autor: Damir Kramarić

Mi ne tražimo rušenje Vlade, već pozivamo građane na mirne prosvjede – ističu koordinatori subotnjeg prosvjeda 15.O koji se žele distancirati od grupe koja preko interneta poziva građane 'na rušenje Vlade i osvajanje Markova trga'.

Svega je nekoliko dana ostalo do velikog prosvjeda protiv neoliberalnog kapitalizma i bankarske svemoći, a šira hrvatska javnost još uvijek ne zna mnoge bitne detalje vezane uz zagrebački skup, pa tako ni tko je organizator, te tko sve podržava prosvjed koji će se, baš kao i u mnogim svjetskim metropolama, održati u subotu u 18 sati i na Trgu bana Jelačića.

Zbog čega se organizatori kriju od javnosti te zašto se hrvatski političari ne izjašnjavaju o događaju o kojem bruji cijeli svijet, pokušali smo doznati od glavnih aktera zbivanja, do kojih, međutim, nije bilo lako doći.

‘Nedjelovanje sustava jednako pogađa i lijeve i desne’


– Možete napisati da je organizator skupina ogorčenih građana povezanih zajedničkim idejama, koji žele mijenjati postojeći politički sustav. Povezali smo se sa studentima zagrebačkog Filozofskog fakulteta, s kojima sada zajednički pripremamo subotnji prosvjed. Djelujemo kao obični građani i nemamo političkih ambicija, zbog čega ni ne želimo u javnosti istupati kao vođe, baš kao što ni prosvjednici u SAD-u i Španjolskoj nemaju svoje

glasnogovornike. Među nama su i lijevi i desni, i liberalni i konzervativni, oni koji su za ulazak Hrvatske u EU, kao i oni koji su protiv toga. Uske interese ovaj put ostavljamo doma, a na subotnji prosvjed izlazimo s temeljnim zahtjevima protiv političke korupcije, protiv sprege kapitala i politike, protiv pohlepe banaka i kapitala, te protiv medijske korupcije. Nedjelovanje sustava, naime, jednako pogađa i lijeve i desne, i liberale i konzervativce. Važno je napomenuti da ne tražimo rušenje Vlade, već da pozivamo građane na potpuno mirne prosvjede. Ističemo to da nas javnost ne bi zamijenila s marginalnom grupom koja građane preko interneta poziva na prosvjed za rušenje Vlade i osvajanje Markova trga. Ta grupa nema nikakve veze s međunarodnim pokretom ’15 O’, odnosno ‘Petnaesti listopad’, kojem smo se i mi pridružili, a koji je organizator subotnjih prosvjeda u mnogim svjetskim gradovima, pa i u Zagrebu – rekao nam je jedan od operativaca pokreta ‘Petnaesti listopad’ koji nas je zamolio da mu ime, u skladu s načelima toga pokreta, ne spominjemo.

U SDP-u još ne znaju hoće li podržati prosvjed

Isti koordinator napomenuo je da i hrvatski organizatori prosvjeda, baš kao i organizatori prosvjeda na Wall Streetu, na Trg bana Jelačića pozivaju sve one koji nisu pripadnici povlaštene skupine od svega jedan posto populacije koja upravlja svim društvenim bogatstvom, te je dodao da političare toga dana ne žele uz sebe, jer smatra da su oni svoju priliku odavno propustili.

Možda je i to razlog što se gotovo sve hrvatske političke stranke, unatoč činjenici da se radi o događaju svjetskih razmjera, nerado izjašnjavaju o subotnjem prosvjedu. Tako ni puna dva dana nakon što smo glasnogovornicu SDP-a upitali ‘podržavaju li prosvjede’, iz te stranke nismo dobili odgovor, a nikakav odgovor na isto pitanje nismo dočekali ni od odgovornih iz HDZ-a.
Don Grubišić pozvao sve simpatizere na zagrebački trg

Jasno i nedvosmisleno o prosvjedu se izjasnio samo don Ivan Grubišić, umirovljeni splitski svećenik i britki sociolog, koji je nedavno najavio da će na parlamentarnim izborima biti nositelj svih lista Saveza za građansku i etičku Hrvatsku.

>>>

VIDEO: Masovna uhićenja prekinula ‘okupaciju Wall Streeta’
– Dakako da podržavamo subotnji prosvjed jer se i naš Savez zalaže za ekonomsku politiku s ljudskim likom, odnosno za politički sustav u kojemu je čovjek, a ne profit, u središtu svih zbivanja. Zbog toga ćemo pozvati sve naše članove i simpatizere da dođu u subotu na zagrebački prosvjed. Jasno mi je, međutim, da hrvatske političke stranke neće pozvati svoje ljude na taj prosvjed, jer oni ni ne žele korjenite promjene. Činjenica je da sve političke elite u Hrvatskoj puno troše, a ništa ne privređuju, pa su zbog toga u sukobu interesa s organizatorima subotnjeg prosvjeda, zbog čega ih na Trgu bana Jelačića ovu subotu nećete ni vidjeti – zaključuje don Ivan Grubišić.

Lesaru se zadnji čas počeo predomišljati

Iako se činilo da poput don Grubišića razmišlja i Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista, on je, iz nekog razloga, u zadnji čas povukao ručnu.

– Službeni stav Hrvatskih laburista o prosvjedu iznijet ćemo u srijedu. Do tada ne želim o tome razgovarati – vrlo hladno i odrješito svako je novinarsko potpitanje u korijenu sasjekao dojučerašnji ‘najveći protivnik neoliberalizma u Hrvatskoj’, koji je u nedavnoj emisiji ‘Otvoreno’ najoštriji bio prema predsjedniku HSLS-a, prozvavši ga zbog podrške koju je dao guverneru HNB-a Rohatinskom, za kojeg Lesar tvrdi da promiče interese banaka i krupnog kapitala, a na uštrb hrvatskh građana…

No, u HSLS-u su, čini se, u međuvremenu postali veći protivnici neoliberalizma i od Hrvatskih laburista.

HSLS podržava mirne prosvjede

– HSLS podržava sve mirne prosvjede građana koji su opravdano nezadovoljni stanjem u hrvatskom gospodarstvu. Kao što smo među prvima podržali proljetne prosvjede, tako sada podržavamo i subotnji prosvjed na Trgu bana Jelačića – kazala nam je Andrea Latinović, glasnogovornica HSLS-a, te dodala da oni ipak neće pozvati svoje članove da u subotu dođu na zagrebački Trg, ‘jer su oni liberali, koji svojim članovima nikada ne daju partijske direktive, već im prepuštaju da sami donesu odluku hoće li sudjelovati na nekom prosvjednom skupu’.

– HNS se neće pridružiti prosvjedu, jer mislimo da ulične demonstracije ne mogu promijeniti divlji kapitalizam koji je u Hrvatskoj godinama prisutan. Uvjereni smo, naime, da ćemo kad dođemo na vlast promijeniti okolnosti koje su Hrvatsku dovele do tako kaotičnog društvenog i ekonomskog stanja, te da brojka od 320 tisuća nezaposlenih više zvoni na uzbunu od bilo kakvog prosvjeda – kratak je bio Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik HNS-a.

U IDS-u se ne žele izjasniti ni za, ni protiv

Damir Kajin, potpredsjednik IDS-a, nije se, iz vrlo razumljivih razloga, mogao jednoznačno odrediti prema subotnjem prosvjedu.

– Činjenica je da je neoliberalni kapitalizam napravio puno štete u svijetu, ali i da će se još dugo održati. Vidimo da Hrvatska vlada ovih dana poziva multinacionalne kompanije, protiv kojih mnogi prosvjeduju, da nas izvuku iz recesije. Mislim, stoga, da svjetsku ekonomiju trebaju mijenjati metropole poput Berlina, Pariza i Londona, te da ćemo mi ipak ostati promatrači u tom globalnom procesu. Tvrdim, osim toga, da Hrvatska ima daleko veće probleme s domaćim kapitalistima, neko s globalnim gospodarskim trendovima – vrlo neodređen odgovor na pitanje ‘podržava li IDS subotnje prosvjede’ dao nam je Damir Kajin, potpredsjednik te stranke.

HSP: Prosvjedi su kontraproduktivni

Danijel Srb, predsjednik HSP-a, bio je puno određeniji. On kaže da u HSP-u razumiju prosvjednike, no dodaje da se ta stranka neće uključivati u prosvjed, jer smatraju da nikakve demonstracije ne mogu riješiti nagomilane gospodarske probleme. Ističe potom da je uvjeren da su prosvjedi kontraproduktivni.

Dr. Ljubo Jurčić također ističe da podržava prosvjede, no odmah dodaje da neće pozvati svoje simpatizere da se pridruže subotnjem prosvjedu protiv neoliberalizma.

Dr. Jurčić: Prosvjedi su poželjni jer ukazuju na problem

– Imam drugačije metode od prosvjednika. Kroz Hrvatsku ekonomsku inicijativu i civilne udruge propagiram ekonomski sustav koji se temelji na blagostanju naroda, a ne samo na profitu. Uvjeren sam, naime, da se sustav ne može promijeniti na ulici, već isključivo iznutra, kroz sami sustav. No prosvjed je itekako poželjan kao metoda ukazivanja na problem i kao dio stvaranja atmosfere, koja bi trebala doprinijeti skorim sustavnim promjenama u društvu – zaključuje dr. Jurčić.

Prosvjedu se pridružuje Severov sindikat i Građanska akcija

Za razliku od hrvatskih političara, subotnji prosvjed protiv neoliberalnog kapitalizma podržala je najveća hrvatska sindikalna podružnica, NHS, kojoj je na čelu Krešimir Sever.

Središnji odbor Nezavisnog hrvatskog sindikata donio je, naime, u ponedjeljak odluku da se pridruže građanskom prosvjedu protiv ‘pogubnog utjecaja neoliberalizma, multinacionalnih korporacija, financijskih institucija i s njima povezanih političkih elita na živote građana’.

NHS će u prosvjed, koji će se održati u subotu u 18 sati na Trgu bana Jelačića, pozvati sve svoje članove, a sudjelovat će pod sloganom ‘Dosta pohlepe – radnik je iznad profita’.

Svoj dolazak na prosvjed potvrdili su i aktivisti Građanske akcije, koja su zadnjih mjeseci postali poznati po mnogim ‘diverzijama’ protiv Vlade, HDZ-a i Jadranke Kosor.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.