Documenta

NA ŠTO DOCUMENTA PLENKOVIĆA POZIVA USRED KORONAKRIZE? Iznijeli su zanimljiv prijedlog

Autor: Iva Međugorac

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta oglasio se podsjećajući uslijed koronakrize na ulogu solidarnosti u suočavanju s ovom globalnom pandemijom, radi čega su pozvali Vladu da podrži inicijativu glavnog tajnika UN-a Antonio Guterresa za uspostavom primirja u cijelom svijetu.

-Poštujući činjenicu da su u ovom trenutku napori Vlade RH usmjereni na upravljanje višestrukom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa i potresom, u ovim danima nam je globalna solidarnost potrebnija no ikada – ističe Documenta u priopćenju.

Dodaju da se u vremenu zajedničkih odgovora na globalnu prijetnju ukazuje povijesna prilika za trenutno okončanje ratova čime bi se višestruko jačao imunitet cijele svjetske zajednice te doprinijelo uspostavljanju koraka prema obnovi povjerenja.

Pozvali su zato i Plenkovićevu vladu da se pridruži Guterresovom prijedlogu za trenutni prekid vatre i uspostavu mira na cijelom svijetu kako bi se borba svih fokusirala na pravu borbu naših života, odnosno ‘borbu protiv pandemije virusa covid-19’.

“Za učinkovitu borbu protiv pandemije nužno nam je potrebna ‘pansolidarnost’. Globalno primirje stvorit će prostor solidarnosti za borbu protiv virusa i izgradnju mira koji nije samo odsustvo rata, već uključuje održivi razvoj, zdravlje i blagostanje, odgovornost i transparentnost, izgradnju povjerenja i pomirenje, uključivost i jednakost”, ističu iz Documente.

TEMA O KOJOJ SE NAGLO PRESTALO GOVORITI! Upleo se i Plenković: Sad je sve na čekanju




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.