Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Na popisu 544 otkaza u Holdingu nisu samo šefovi. Puno više je čistačica, domara, zaštitara, skladištara pa i zaštićenih radnika

Autor: Dnevno

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao da će najavljeni otkazi u Zagrebačkom holdingu uglavnom obuhvaćati rukovodeće pozicije , ali čini se da nije tako. Naime, u službenom dokumentu o višku radnika vidi se da je na listi za otpis i više od stotinu niže pozicioniranih radnika – 30 čistačica, 19 domara, 30 skladištara, 20 zaštitara, 7 vozača, 12 neraspoređenih radnika, ali i 30 zaštićenih radnika, piše Jutarnji list.

Prema službenom dokumentu na 45 stranica nazvanom “Namjeravano donošenje odluke o kolektivnom višku radnika u Zagrebačkom holdingu” točan broj viška radnika u zagrebačkom komunalnom divu jest 544. Do tog se broja došlo se ukidanjem određenih organizacijskih jedinica, kao što je Ured direktora i Ured voditelja, ali i utvrđivanjem da za neke poslove postoji prevelik broj izvršitelja.


Od 544 radnika koji su višak najviše je onih na radnim mjestima referenta, samostalnog referenta, višeg referenta i srodnih kombinacija, njih 196. To su uglavnom zaposlenici na radnim mjestima u uredima za financije, nabavu, marketing, upravljanje ljudskim resursima, upravljanje projektima i interne revizije.

Dok na rukovodećim mjestima vidi se da je višak 80 ljudi – 2 direktora i 3 voditelja, ali i ostali rukovoditelji poput koordinator poslova ili projekata, potom voditelj poslova ili projekata i rukovoditelj sektora, odjela ili službe kojih ukupno ima 75. Riječ je o radnim mjestima s plaćama oko 15.000 kuna neto. Uz te rukovodeće pozicije, višak je i 22 pomoćnika voditelja i direktora te 6 savjetnika.

Zaštićene radnice na udaru?

Usprkos manjku operativnih radnika u Holdingu, kako se govorilo, na popisu viška završilo je i malo više od stotinu niže pozicioniranih radnika. Tako će se rezati i 30 radnih mjesta čistačica, 19 domara, 30 skladištara, 20 zaštitara, 7 vozača, 12 neraspoređenih radnika, ali i 1 vodoinstalater, 1 telefonist, 3 tehničara, 2 recepcionara, 1 prodavatelj, 1 ličilac i 1 kuhar.

Što se tiče kriterija, u dokumentu se navodi da će se prilikom otkazivanja ugovora o radu voditi sljedećim podacima radnika: koliko je dugo zaposlen u Holdingu, koliko ima godina, ima li djece, braniteljski status i je li kršio obveze iz radnog odnosa. Prema tome  u najgoroj poziciji naći radnici Holdinga s manje od deset godina staža, mlađi od 34 godine, bez djece, braniteljskog statusa i oni koji su kršili obveze iz radnog odnosa. Tim će radnicima, stoji, biti ponuđeno popunjavanje drugih radnih mjesta u Holdingu na kojima nedostaje radnika.

U službenom dokumentu navodi se i 30 ljudi, većinom žena, a riječ je o radnicama koje koriste rodiljni, roditeljski dopust te radnici s polovicom punog radnog vremena zbog njege djeteta sa smetnjama u razvoju. To je izazvalo  žestoku reakciju gradskog zastupnika Renata Peteka, člana SDP-a, koji rekao da je sramota davati otkaz trudnicama.

Iz Zagrebačkog je holdinga u srijedu popodne stiglo pojašnjenje: “Otpuštanje osoba iz zaštićenih skupina nije namjera Uprave ZGH jer bi se to protivilo osnovnim načelima i vrijednostima uprave i skupštine Holdinga. To nije ni moguće prema Zakonu o radu, odnosno takvo bi postupanje bilo nezakonito. Napominjemo da se ovim skupinama zaposlenika neće otkazivati ugovori o radu”.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.