Foto: Guliver/Stian Lysberg Solum / Lana SLIVAR DOMINIC/

NA POMOLU TOTALNI RAT DRŽAVNOG VRHA! Prijeti opasna kriza, Milanović na rubu: Tuđmanova osoba od povjerenja o obuci Ukrajinaca, ‘bez potpisa predsjednika ništa’

Autor: I.G.

Nastavljaju se prepirke na relaciji PlenkovićMilanović. Ovog puta do sukoba je došlo zbog neslaganja oko obuke ukrajinskih vojnika. Naime, premijer Andrej Plenković u svojem je uvodnom obraćanju na sjednici Vlade ponovo uzburkao strasti kada je rekao da će Vlada u Sabor uputiti prijedlog o sudjelovanju Hrvatske u vojnoj misiji pomoći Ukrajini, nakon što je Ured predsjednika u srijedu priopćio kako nisu stečeni uvjeti za razmatranje dopisa ministra obrane kojim se traži prethodna suglasnost predsjednika Republike za sudjelovanje pripadnika OSRH u misiji EUMAM.

“Naznačili smo tri temeljne karakteristike, to je sidro kojim čuvamo rast i razvoj Hrvatske te je to proračun koji će zadržati društvenu koheziju. U utorak ćemo imati glasanje o proračunu u Saboru. Danas upućujemo Saboru prijedlog Vlade o sudjelovanju Hrvatske u vojnoj misiji pomoći Ukrajini sa željom da im nastavimo pomagati u okolnostima ruske agresije. Naši časnici bi bili u zapovjednim strukturama misije, da časnici budu dio onih vojski unutar EU koje će biti spremne obučavati ukrajinske vojnike te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj. Nama je to prilika da hrvatska javnost pokaže tko je tko i što zastupa po pitanju međunarodnih odnosa i potpore Ukrajini. Očekujem zanimljivu raspravu u Saboru“, rekao je premijer.

Premijerova izjava podigla je obrve brojnih ustavno-pravnih stručnjaka, pa je tako odvjetnik Ante Nobilo naglasio kako je sam prijedlog protuustavan. Napominje da kod pitanja obuke vojnika, bez obzira idu li naši vojnici u inozemstvo ili strani dolaze, mora biti nekoliko uvjeta.

Škare Ožbolt: To bi bilo protuustavno

S Nobilom se slaže i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, koja je za portal Dnevno rekla kako je Ustav veoma jasan po ovom pitanju.

“Bez Milanovićevog odobrenja tako nešto nije moguće. Članak sedam, stavak devet jasno kaže da Oružane snage Republike Hrvatske mogu radi vježbi i obuke u okviru međunarodnih organizacija kojima je RH pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora te radi pružanja humanitarne pomoći, na temelju odluke Vlade uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske. Kome to Republika Hrvatska pristupa u ovom slučaju?”, pita se Škare Ožbolt.

Podsjetimo, predsjednik Milanović nedavno je naglasio da će biti protiv ideje da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici.

“Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Korektni smo, solidarni i to je to. Dalje od toga ne. Kao vrhovni zapovjednik neću to odobriti. Nisam čuo za prijedlog, ali unaprijed kažem to mi se ne sviđa, to je dovođenje rata u Hrvatsku”, poručio je Milanović.




Mnogi su članovi vladajuće koalicije rekli kako predsjednik koristi ovu temu samo kako bi prkosio premijeru i ministru obrane Mariju Banožiću, koji je rekao da ne vidi niti jedan razlog zašto je to Milanović odbacio kao mogućnost. Smatra da je stavljati pod upitnik samu proceduru besmisleno.

“Ja sam pregledao najmanje 4 ili 5 odluka koje su od 2014. godine donesene po istoj proceduri i niti jedna nije bila sporna, niti ona koju je predlagao kao premijer, a niti ona koju je potpisivao 2020. i 2021. godine kao predsjednik RH”, kazao je Banožić.

“Ako se ovaj prijedlog pošalje u Sabor, to bi bilo protuustavno i nastupila bi Ustavna kriza. Sabor ne može odlučivati o tome. Ako se ovo prihvati, svjesno će se kršiti zakon”, rekla nam je Škare Ožbolt.




Plenković ipak ne posustaje

Upitan zašto je Hrvatska uopće službeni partner Ukrajini, temeljem kojeg sporazuma i igrali li se s vatrom, premijer je odgovorio: “Hrvatska je članica EU, koja je donijela zajedničku odluku da se osniva EU misija vojne pomoći i potpore Ukrajini. Ta misija nije nikakva vježba, kratka obučna jednotjedna vježbica u kojoj će neki strani vojnici doći u Slunj, to je misija koja će trajati nekoliko godina u kojoj Vlada smatra da treba sudjelovati. Predsjednik nije odgovorio pismom nego se očitovao priopćenjem.

Da li nam je Kosovo ili Afganistan saveznik? Nije, to su misije u kojima je Hrvatska sudjelovala. Ovo je bijeg od političke odgovornosti saborskih zastupnika o tome da se izjasne gdje su o temi koja je sigurnosna tema u svijetu. Itekako smo znali da svi ti isti prije 24. veljače nisu htjeli usvojiti u Saboru deklaraciju o Ukrajini. Ako političke stranke danas, sa iskustvom Hrvatske, trajanjem ruske agresije, činjenicom da je ovdje austrijski premijer zbog energetske krize, dvoje o tome trebamo li participirati da nekoliko časnika ode u Poljsku ili Njemačku ili da maksimalno stotinjak ukrajinskih vojnika dođe u Hrvatsku, ako je to Hrvatskoj problem, onda imamo veliki politički problem i igri skrivača. To nije kršenje Ustava nego igra skrivača”, rekao je Plenković.

Brzo je stigla Milanovićeva reakcija

Milanović je odgovorio poručivši da je riječ o kršenju Ustava. “Oni ne mogu iz kreveta ustati da ne krše Ustav. Trenutno Ustav vrlo jasno kaže tko je za što nadležan. Sabor sad može pristati na teror Plenkovića jer ovo je sad osobi teror i maltretiranje od strane Plenkovića i postupati po nećemu po ćemu nije predviđeno da postupa”, kazao je Milanović.

“Radi se o jednoj patološkoj fiks ideji da progura neku svoju zamisao i dug prema nekome i upro je sve snage da to postigne. Radi li to zbog odnosa prema meni ili da se nekome vani dodvori, ja to ne znam, ali i jedno i drugo mi djeluje suludo”, rekao je.

“Prvo je posalo ovog komandanta Savu Grlić Radmana da obeća hrvatske divizije i prekršio Ustav. Bez konzultacija s predsjednikom republike ide u Bruxelles i kaže ‘Hrvatska je unutra’. To je krivično djelo”, naglasio je presjednik.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.