Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

NA NJEGA NIKADA NE BI POMISLILI! Najlojalniji Plenkovićev savjetnik: Nenametljiv, moćan i utjecajan

Autor: Iva Međugorac

Premda je premijer Andrej Plenković prilično oprezan kada je u pitanju odabir najvjernijih suradnika i savjetnika, od početka svojeg prošlog mandata prilično prisne odnose njeguje sa svojim stranačkim kolegom Brankom Bačićem, HDZ-ovcem koji je svoj status opravdao na unutarstranačkim izborima postavši jednim od četiri potpredsjednika stranke.

Nije nepoznanica da je Bačić bio dio Plenkovićeva tima, a time je Plenković potvrdio povjerenje koje ovaj zastupnik uživa od njega. Povjerenje se potvrdilo i tijekom sastavljanja nove Vlade, nakon srpanjskih parlamentarnih izbora. Naime, premda premijer nije imao namjeru u svojem timu zadržati ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, po Bačićevom zagovoru to se ipak dogodilo, a Plenković vrlo dobro zna kako se ovom HDZ-ovcu ne isplati zamjerati budući da je Bačić najutjecajniji kadrovik dubrovačko-neretvanskog ogranka stranke, u kojem ima mrežu pristaša.

Njegovim kadrom smatra se aktualni dubrovački gradonačelnik i saborski zastupnik Mato Franković, koji se na lokalnim izborima koji su pred nama bori za još jedan mandat. Premda je Franković na lokalnoj političkoj razini i više nego aktivan, u sabornici se pojavljuje prilično rijetko, tek onda kada stranci zatreba, no to mu nitko ne zamjera, djelom i radi toga što iza njega stoji utjecajni Bačić pa slijedom toga Franković spada u skupinu rijetkih HDZ-ovih gradonačelničkih kandidata, oko čije se opetovane kandidature nisu vodili sukobi.

Bačićevi kadrovi nisu aktivni samo u stranačkoj organizaciji, već on svoj utjecaju crpi i preko svojih kadrova u nizu značajnih državnih tvrtki pa se tako po HDZ-ovim kuloarima spominju njegovi ljudi po Lučkoj upravi i ACI-ju, koji su visoko i dobro pozicionirani. Odmjeren, medijski sveprisutan, ali nenametljiv vječni branitelj premijera Plenkovića, čuvar njegovih leđa i onaj koji prvi pred medije izlazi u kriznim situacijama, sve je to za Plenkovića njegov kolega Bačić, koji u HDZ-u ima daleko veću moć no što bi bilo tko mogao pomisliti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.