Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na istoj strani kao Vesna Pusić: Je li Miro Kovač ovime izdao HDZ-ovu desnicu?

Autor:

Davor Ivo Stier i Miro Kovač, u djelu hrvatske javnosti prezentirani su kao HDZ-ovi konzervativci i svojevrsna brana ove stranke od Plenkovićeva potpunog guranja iste ka političkom centru.

Tom stavu, djelom su pridonijeli i oni sami, kada su oštro ustali u bitku protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, protiv koje se uistinu i jest pobunio desni ogranak te stranke, no vrlo brzo javnost je saznala kako je upravo Kovač bio jedan od onih koji su se prije nekoliko godina grčevito zalagali za ratifikaciju Konvencije koju je nedavno kritizirao.

Miro Kovač, reći će oni koji ga dobro znaju čovjek je velikih ambicija i zavidne prije svega diplomatske karijere, a san da postane ministrom vanjskih poslova živio je izrazito kratko. U periodu kada je srušen Tomislav Karamarko, javnim se prostorom proširila priča kako bi upravo on trebao biti taj koji će ga naslijediti i suprotstaviti se Plenkoviću, od toga dakako nije bilo ništa, štoviše, pokušaj suprotstavljanja prvom čovjeku Vlade baš na spomenutoj Konvenciji platio je gubitkom tajničke fotelje u HDZ-u.

Učinilo se potom, promatračima zbivanja na političkoj pozornici da će srušeni Stier i Kovač udružiti snage kako bi Plenkoviću uzvratili udarac i vratili stranku na konzervativne pa i demokršćanske temelje, no čini se kako se odvija posve suprotan, i pomalo neočekivan scenarij.

Naime, Plenković je s ovom pobunjeničkom strujom odlučio stabilizirati odnose pa je tako ruku pomirbe ponudio kroz kompromis, u skladu s time premda su ostali bez tajničkih pozicija dva stručnjaka za vanjsku politiku HDZ-ove bi boje trebali braniti na europskim izborima, naredne godine. Uspiju li, a oko toga i nema previše dileme, polučiti dobar rezultat te očuvati HDZ-ov pobjednički niz na tim izborima tada će i Plenković stabilizirati svoju poziciju u stranci, a njima dvoma otvorit će se vrata za povratak na političku scenu.

Da je premijer uistinu primirio, a možda čak i pridobio Kovača koji nije želio riskirati da ga stigne Milinovićeva sudbina moglo se vidjeti prije nekoliko dana na sjednici Saborskog odbora za vanjsku politiku kojim Kovač predsjeda.

Naime, ista je naglo prekinuta baš u trenutku kada se trebala povesti debata o Marakeškom kompaktu koji je posvađao hrvatsku političku javnost. Sjednica Odbora održala se na brzinu, a prekinuo ju je navrat-nanos glasovanjem šef Odbora Miro Kovač. Tim činom zapravo su otvorena vrata i konačnom prihvaćanju sporazuma o migrantima, koji je zavadio političare, a na ovaj potez HDZ-ova Kovača upozorili su saborski zastupnici Mosta koji su na svojem Facebook profilu objavili i video uradak koji vrlo precizno pokazuje kako Kovač ubrzava zaključavanje glasova, ne dopuštajući Mostovcima Petrovu i Grmoji da iznesu amandman na izvješće o usvajanju Kompakta.

Tijekom prilično žustre rasprave na sjednici Odbora oštri Grmoja dobacio je Kovaču da ne bude Plenkovićev poslušnik, i nakon sjednice Mostovci predvođeni Božom Petrovom pokušali su upozoriti na odluku o Marakešu, zaključujući kako je ona po svemu sudeći već donesena negdje drugdje, a ne u Hrvatskoj.

Slučajno ili ne, sjednica je okončana tako da je Marakeški sporazum podržan, a potporu istom i prije sjednice dao je Kovačev nadređeni Andrej Plenković koji je u više navrata govorio o njegovoj važnosti, ulazeći u konflikt sa šeficom države, a ulogu onoga koji će posao na Odboru za premijera odraditi po svemu sudeći preuzeo je Kovač koji mora da nije niti imao previše izbora nego stati uz Premijera i HDZ, a samim time i na istu stranu na kojoj primjerice stoji Vesna Pusić s kojom nikada nije uspijevao pronaći zajednički jezik.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.