fbpx

Na Hvaru se dogodio hrvatski Bilderberg!

Autor: Ž.V.

'Trebamo dobro razmisliti prije negoli uđemo u EU, da povratimo i zadobijemo vlast nad onim što je još naše, kao i nad onim što je nezakonito oduzeto, pokradeno', poručuje Slavko Kulić.

– Mi možemo vratiti sve što nam je pokradeno! Hrvatska ima pravo vratiti ono što je kriminalizirano i što je na takav način otuđeno. Pa, građani Hrvatske su izgradili Hrvatski telekom i nitko njihovo vlasništvo nije mogao bilo kome prodati! Zato nije slučajno da taj ugovor do danas u hrvatskoj javnosti još nitko nije vidio. Trebamo stoga dobro razmisliti prije negoli uđemo u EU, da povratimo i zadobijemo vlast nad onim što je još naše, kao i nad onim što je nezakonito oduzeto – žestoko je komentirao naš ugledni ekonomist Slavko Kulić na Radiju 101 u emisiji ‘Okrugli stol’ , čija je tema bila ‘Posljedice izbora u Grčkoj za EU’.

Kupujte, trošite, a plaćajte – na dug!

Grčka bi, očekuje se, sljedeće godine mogla proglasiti bankrot. Kulić kaže kako se taj scenarij bankrota već odvija, samo to nitko ne želi izreći naglas.


– To se već dogodilo, čovječe! Međutim, tog javnog, političkog priznanja – nema! Ali, ni grčki ni hrvatski dug nisu legitimni! I hrvatsko je zaduživanje išlo bez odluka Hrvatskog sabora i hrvatskog naroda, na što nitko nema pravo. Jer, mandat vlasti na dug nije dobio nitko, pa čak niti ova posljednja politička oligarhija. A ona to i dalje radi, rasprodaje ono što je preostalo, te reprogramira dugove bez znanja hrvatskog sabora i naroda. Ne može se govoriti o legitimnosti tih dugova – tvrdi Kulić, koji se osvrnuo i na nedavnu smjenu guvernera Rohatinskog.

– Nema fiskalne ili ekonomske politike bez monetarne politike. One moraju surađivati. A da bi to bilo moguće, moramo imati guvernera koji će odgovarati Saboru, a ne predsjedniku vlade. Tragično je bilo čuti kako predsjednik Vlade i predsjednik države smjenjuju guvernera. Pa, oni ga nisu ni postavili niti ga mogu smijeniti! Toliko bi ipak morali znati, da nemaju pravo na uzurpaciju ovlasti – ogorčeno će Kulić zaključivši kako nam niti nikakva fiskalna unija ne bi mogla pomoći, jer, kako kaže, nismo na razini takozvane uravnotežene proizvodnje i potrošnje.

– Sad je veliki dio Europe ‘riješen’ od proizvodnje. Evo, njemačka proizvodnja se nama nudi – ‘vi trošite, budite zombiji, mi ćemo proizvoditi, vi ćete plaćati. A kako ćemo plaćati? Pa na dug! Eeee, takav konstrukt nije moguć – tvrdi Kulić.

Financijski alkemičari

Kristijan Kotarski, znanstveni novak s Fakulteta političkih znanosti tom je prilikom podsjetio gdje je u Eurozoni najveća kriza – tamo gdje vladaju one nacionalne elite koje ne vežu svoju sudbinu uz uspjeh nacionalne ekonomije, već uz iznošenje kapitala u inozemstvo.

Na to je Kulić reagirao:
– Mi imamo više od 320 milijardi kuna našeg novca s druge strane granice. Znači nama nije problem u novcu, već to što se naš novac posuđuje nama s kamatnom stopom od 5 do 20 posto, a navodno u nekim kreditima i više od 44 posto. Prema tome, pitanje je kako se upravlja društvom i zemljom!

Kotarski je pak upozorio na opasnost koja dolazi iz svijeta tzv. financijske alkemije, otkrivši jedan od razloga zbog kojega se ne proglašava bankrot Grčke.

– U svijetu konvencionalnog osiguranja vi možete vašu kuću osigurati samo jednom. međutim, u svijetu financijske alkemije, ukoliko na svojoj bilanci imate komadić grčkog javnog duga od recimo 20 milijuna eura, vi ga možete osigurati na 20, 40, 500… tisuću puta, ma koliko god želite! Kao špekulant kladite se da će Grčka bankrotirati i za nekih milijun eura kupite to osiguranje. I jedva čekate da Grčka proglasi svoj formalni bankrot, jer će vam stranka koja je ušla u transakciju s vama, znači neka banka morati platiti 20 milijuna eura. To se čini kao dobra zarada – za jedan milijun uložene premije dobivate 20 milijuna eura. Baš se zbog toga oklijeva sa službenim priznanjem grčkoga bankrota, jer bi to moglo pokrenuti rusvaj u financijskom sektoru kako SAD-a Njemačke, Velike Britanije, znači svih banaka. Mi zapravo čak niti ne znamo razmjere u kojoj su mjeri neke banke angažirane u kupoprodaji tih financijskih i toksičnih instrumenata – ispričao je Kristijan Kotarski.
Prodaja Poštanske banke je nepotrebna!

Pitanje prodaje Poštanske banke, Kulić je kratko prokomentirao kako nije bila nužna niti potrebna, ponovivši kako bi Vujčić morao biti svjestan obveze da surađuje sa Saborom, a ne sa izvršnom vlašću. Kotarski je, pak, dodao da je Poštanska banka jedino uporište koje bi nam uz Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, moglo služiti kao pokretač ulaganja u proizvodnju.

– Nama hitno treba industrijalizacija Hrvatske, a ako ćemo i tu polugu predati i privatizirati, bojim se da smo se još jedan korak odmaknuli od tog cilja – reče Kotarski, dodajući kako smatra da Vujčić neće odstupiti od mantre koju je ponavljao guverner Rohatinski, što znači da će ostati na istom monetarnom kursu.

– Problematičan mi je taj monetarni kurs, ali mi je još problematičnije to tko je odlučio smijeniti postojećeg guvernera. Ako ste, recimo, vidjeli nedavnu naslovnicu Foruma, ispada kao da imamo hrvatski Bilderberg. Ako je istinita informacija da se osim Tedeschija i Milanovića na Hvaru nalazio i budući guverner Vujčić, za mene je ona vrlo problematična ako gledamo na interese neke transparentnosti u demokratskom sustavu – zaključio je Kotarski.

– Hrvatskoj je problem taj što se financijska oligarhija nametnula političkoj oligarhiji, koja ništa ne može sama riješiti. Prema tome, to njihovo sastajanje nije slučajno! – dodao je na kraju prof. dr. Kulić.

Autor:Ž.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.