Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

NA HRT STIŽE DNEVNIK NA SRPSKOM? Pupovčeva zastupnica zahtjev već predala: Formirat će se i srpska redakcija?

Autor: Iva Međugorac

”Na HTV-u su dvije emisije posvećene nacionalnim manjinama, ali u njima se ne priča s pripadncima nacionalnih manjina nego o nacionalnim manjinama”, upozorila je nedavno saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov koja je osim kritiziranja na račun javne televizije otišla korak dalje pa je tako od ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana zatražila da HTV svakdonevno emitira poseban Dnevnik na srpskom jeziku.

Ideja je to, na kojoj će prema tvrdnjama upućenih inzistirati i šef SDSS-a Milorad Pupovac, a u realizaciji iste sudjelovati će potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Sviđalo se to ili ne vodećoj stranci vladajuće koalicije premijer Plenković na takav će ustupak biti primoran pristati budući da o rukama manjinskih saborskih zastupnika ovisi njegova ionako tanka vladajuća većina pa doista nije nemoguće da u dogledno vrijeme na javnoj televiziji krenu s prikazivanjem Dnevnika na srpskom jeziku.

“Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o HRT-u i ugovor potpisan s Vladom obvezuje HTV da proizvodi, suproizvodi i objavljuje programe namijenjene informiranju pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, na jezicima nacionalnih manjina, uključujući i programe za djecu na jezicima nacionalnih manjina. Ali, podaci su poražavajući. Sve nacionalne manjine su u svim programima HTV-a tijekom 2018. bile zastupljene s jedva jedan posto, godinu dana ranije 0,69 posto”, upozorila je Jeckov koja je pritom iznijela primjer iz susjedstva koji bi vodstvu HRT-a trebao poslužiti kao svojevrsna smjernica.

”U Srbiji, na Radio-televiziji Vojvodina još je prije 11 godina osnovana manjinska redakcija na hrvatskom jeziku, koju pored glavnog, čine još četiri urednika, četiri novinara, tri suradnika i tri lektora. Na drugom programu RT Vojvodina, od ponedjeljka do subote, emitira se u 17.45 sati informativna emisija Dnevnik na hrvatskom jeziku. Nedjeljom je emisija Izravno, koja govori o aktualnim društvenim i političkim temama, a također i emisija o kulturi Svjetionik”, poručila je Jeckov iz čije će stranke, ako je suditi po njemim riječima obzirom na reciprotitet zahtjevati posebnu redakciju na srpskom jeziku.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.