Patrik Macek/PIXSELL

Na Glavaševićevu inicijativu: Nagrađena žena koja je omalovažavala Domovinski rat

Autor:

Pomalo diskretno, u javnosti se provukla informacija da je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije na sjednici održanoj u utorak većinom glasova prihvatio prijedlog imenovanja Antonije Petričušić petim članom Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije. Inače, riječ je o poslu za kojega je natječaj objavljen početkom ožujka, a pravovaljanima su smatrane prijave kandidata Tomislava Radića i Ljiljane Očko-Marković, a od troje kandidata vrijedi istaknuti kako se baš Petričušić nije odazvala na razgovor s članovima saborskog odbora, a jedan od članova Obora jest i nekadašnji SDP-ov saborski zastupnik Bojan Glavašević.

Iako je ostali u Odboru nisu imali prilike čuti, mladi je Glavašević konstatirao da je Petričušić najbolji kandidat, ignorirajući pri tome opasku šefa Odbora Andrije Mikulića koji je jasno dao do znanja da se radi o osobi koju nisu saslušali. Međutim, svoje je tvrdnje veoma brzo povukao, kazujući da se radi o šali. “Petričušić je po svojim referencama ipak najbolja kandidatkinja za člana Nadzornog odbora javne radiotelevizije”, objasnio je Glavašević.

Inače, Petričušić je docentica na Pravnom fakultetu, na Katedri za sociologiju. Ujedno, članica je Savjetodavnog odbora Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe. Vodila je pregovore tijekom Hrvatskog pristupanja EU. Suradnica je GONG-a, alumni Akademije političkog razvoja, ali i članica Centra za demokraciju i pravo-Mika Tripalo gdje surađuje s Goranom Radmanom, Dragom Pilselom, Stipom Mesićem, Ivom Josipovićem i bivšom šeficom hrvatske diplomacije Vesnom Pusić.

Svojedobno su je iz udruge U ime obitelji prozivali zbog znanstvenog rada u časopisu Dejana Jovića, u kojem je analizirala konzervativno-političke pokrete, poput spomenute udruge iznoseći pritom, kako je rečeno, neistinite informacije o djelovanju udruge. Govoreći za p-portal, srpskog privrednog društva Privrednik koji se financira od strane Vlade Republike Srbije, ova je dama govorila i o Domovinskom ratu te konstatirala: “Čini mi se da je osnovni razlog osjetnog jačanja nacionalizma sustavno njegovanje mita o Domovinskom ratu. Najprije kao činjeničnog mita na kojem je utemeljena država”, govorila je te nastavila: “Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a i član Domoljubne koalicije, u procesu formiranja Vlade poručio je manjinskim zastupnicima da ne bi trebali utjecati na stvaranje saborske većine. Nisam primijetila ni da su manjine same koordinirano reagirale na ove istupe, a još manje osudu ovakvih prijetnji ograničavanja manjinskih prava od strane najvećih političkih stranaka”, njene su riječi.

Petričušić je ujedno bola jedna od članica uže liste kandidata za Povjerenstvo za sukob interesa. Kada je o njenom imenovanju na ovu, novu poziciju riječ, treba istaknuti kako je među članovima odbora suzdržan bio Nikola Grmoja. Predsjednik Odbora je kao što smo već naveli Mikulić, a potpredsjednik pak Nenad Stazić. U odboru sudjeluju i Goran Beus Richemberg, Veljko Kajtazi, Božica Makar iz HNS-a, Darko Parić iz SDP-a, HDZ-ove Sanja Putica i Irena Petrijevčanin Vuksanović te Žarko Tušek iz iste stranke, nadalje tu je SDP-ovac Damir Tomić te Kažimir Varda iz Bandićeve stranke. Među imenovanim članovima ističu se Davor Pavić, Srećko Prusina, Denis Hrestak, Nedjeljko Marković i Ivan Zvonimir Čičak.

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.