Goran Stanzl/PIXSELL

MVEP prima na znanje američko izvješće, kaže da je zaštita svih prava prioritet

Autor: Hina

"U tom pogledu ćemo nastaviti i razmjenu mišljenja vezano za pitanja navedena u izvješću za 2016." s američkom vladom, zaključuje se u priopćenju MVEP-a.

 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) primilo je na znanje izvješće State Departmenta o vjerskim slobodama u Hrvatskoj za prošlu godinu, u kojem Amerikanci upozoravaju na veličanje NDH i umanjivanje ustaških zločina i istaknulo da vlada zaštitu svih prava stavlja na najvišu razinu.

Reagirajući na izvješće o vjerskim slobodama za 2016., MVEP naglašava da “aktualna vlada stavlja na najvišu razinu zaštitu svih prava, kako manjinskih, tako i nacionalnih, vjerskih i svih drugih”.

Na Zrinjevcu dodaju kako u dijalogu s predstavnicima svih manjina vlada promovira međusobno uvažavanje, suradnju, solidarnost, konstruktivni dijalog i odgovorno suočavanje sa svim društvenim problemima.

“U tom pogledu ćemo nastaviti i razmjenu mišljenja vezano za pitanja navedena u izvješću za 2016.” s američkom vladom, zaključuje se u priopćenju MVEP-a.

State Department je u utorak objavio redovito godišnje izvješće o vjerskim slobodama u svijetu za 2016., uključujući i Hrvatsku.

Kao događaje koji oslikavaju stanje vjerskih sloboda, Washington je istaknuo komemoraciju u logoru smrti Jasenovcu koju su bojkotirali židovski i srpski čelnici, optužujući tadašnju vladu HDZ-a i Mosta da umanjuje ustaške zločine.

Američka administracija piše i o maršu 5000 ljudi na Vijeće za elektroničke medije koje je suspendiralo program televizije Z-1 zbog talk-showa u kojem je voditelj pozvao gledatelje da se drže dalje od pravoslavne crkve u Zagrebu jer bi “četnički vikari” mogli izaći i “zaklati” nevine prolaznike.




Spominje se i nogometna utakmica između Hrvatske i Izraela kada su navijači izvikivali ustaški pozdrav “Za dom spremni”, kao i sporni dokumentarni film Jakova Sedlara “Jasenovac-Istina”.

Sedlar kaže da je realan broj ubijenih u tom ustaškom logoru između 20.000 i 40.000, dok je Američki muzej holokausta procijenio da se radilo između 77.000 i 99.000 žrtava, stoji u izvješću i dodaje da su židovski predstavnici film osudili, a hvalio ga je tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Hasanbegović je već reagirao na tvrdnje State Departmenta i ocijenio ih nerelevantnim, neutemeljenim besmislicama ukalupljenim u falsificirano izvješće hrvatske prokazivačke, pseudoljevičarske scene “koje je u nedostatku ozbiljne analitike nekritički preuzelo i dalje proslijedilo američko veleposlanstvo u Zagrebu iz vremena bivše predsjedničke administracije”.




State Department u svom izvješću piše i kako je nekoliko nevladinih organizacija, uključujući Centar Simona Wiesenthala (SWC), kritizirao imenovanje Hasanbegovića ministrom kulture, tvrdeći da je veličao pronacistički ustaški režim i umanjivao zločine iz tog razdoblja.

State Department spominje i zabrinutost Srpske pravoslavne crkve zbog rastuće društvene netolerancije i podatka da je u 2016. bilo 20 vandalskih napada da njezinu imovinu, pet manje nego godinu dana ranije. Otkrivena su samo dvojica počinitelja protiv kojih je suđenje u tijeku, piše u izvješću.

Washington upozorava i da vlada nije riješila nijedan veći zahtjev SPC-a za povratom imovine, uključujući u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, kao niti zahtjeve za vraćanjem židovske imovine oduzete tijekom Drugog svjetskog rata.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.