Igor Kralj/PIXSELL / Sanjin Strukic/PIXSELL

Muž ministrice Dalić povezan s tvrtkom koju u Italiji sumnjiče za razorne potrese uzrokovane plinskim poljima

Autor: dnevno.hr

Brojni talijanski mediji, uključujući televeziju Rai, te razni zeleni aktivisti i političari već godinama upozoravaju na povezanost plinskih polja tvrtke Edison na Jadranu te seizmičkih aktivnosti koji zasad pogađaju više talijansku stranu Jadrana. Među najupornijim teoretičarima povezanosti plinskih istraživanja, bušotina i podzemnih plinskih skladišta s potresima je bivši talijanski europarlamentarac i aktivist zelenih Andrea Zanoni.

Taj političar iz Veneta, je na svojoj web stranici upozoravao na razorne posljedice eksplozije metana u podzemnom skladištu koje su zabilježene u Los Angelesu 2015. i upozorio kako takvu istu tehnologiju koristi međunarodni gigant Edison diljem Italije. Talijanski mediji više su puta objavljivali mišljenja neovisnih stručnjaka koji su upozorili na pojačanu seizmičku aktivnost u blizini zona gdje talijanska podružnica Edicon Stoccagio provodi istraživanja, izvodi operacije i skladišti plin. Upravo zbog pritiska medija Edison je isfinancirao projekt “seizmičku mrežu za nadzor plina Collalto”.

Budući su financijer i koncesionar na plinskim poljima u Jadranu ista pravna osoba – talijanska podružnica giganta Edison – logično je da je krajnji cilj tog projekta bio isključiti povezanost Edisonovih istraživanja i skladišta s razornim potresima.

Edison je  u Italiji lobirao i kod nadležnog ministarstva tako da su uspjeli izboriti potvrdu kako  “ne postoji korespondencija između mikro-seizmičnosti teritorija i operacija skladištenja plina”. Međutim, postrojenje koje je upravljalo Edisonovim skladištem ponovno je završilo u središte pozornosti u Italiji 2014. godine. Tada su u Collalto, stigle  kamere programa Rai Tre u tada emitiranoj emisiji,  razgovarano je o budućnosti opskrbe energijom Italije  i tehnikama vađenja plinovitih škriljevca kroz praksu fraktiranja, drobljenja podzemlja kroz kemijske tlakove i otapala. Neke autoritativne studije pokazale su i korelaciju između ekstrakcije plinskih eksploziva i potresa. “Aktivnost skladištenja plina nema nikakve veze s ekstrakcijskom aktivnošću – pravdao se tada Gaetano Annunziata, direktor talijanske tvrtke Edison Stoccaggio.

Unatoč tim demantijima talijanska javnost i mediji nisu bili uvjereni da je to tako. O tome svjedoče i brojne aktivnosti udruga i građana od 2012. i skupovi na kojima su okupljeni jasno poručivali Edisonu kako ne žele plinska, metanska postrojenja pod parolom “Gas…No Grazie”.

Upravo zbog te i takve klime, Edisonu je smanjivan manevarski prostor u Italiji pa ne čudi da su težište operacija prebacili na hrvatsku stranu Jadrana.

Zanimjivo je da je suprug aktualne ministrice gospodarstva  Niko Dalić bio do 2011. član Uprave i Ed-Ine , zajedničke tvrtke Ine i talijanskog Edisona. Ta tvrtka istražuje zalihe plina na sjevernojadranskom polju Izabela kod Pule. Tvrtka Edison International u Zagrebu posluje preko podružnice sa sjedištem na Sveticama a bivši je direktor Gaetano Annunziata, isti onaj koji se u Italiji branio od optužbi da su njihoive aktivnosti uzročnik seizmičkih potresa u Jadranu. Sadašnji direktor je Francesco Federici, koji je član Uprave i Ed-Ine.

Tu su tvrtku u kojoj je Dalićkin suprug, inače član Uprave Ine,  osnovali zajedno Edison i Ina. Zanimljivo je da su potresi koji se događaju na talijanskoj strani Jadrana a koji su u pravilu u zoni Edisonovoih istraživanja sve češće odražavaju i na hrvatsku stranu Jadrana. Podsjetimo kako se na području Pule od 2009. do danas osjetilo više potresa čiji su epicentri bili u Italiji. Pitate li tamošnje aktiviste zelenih ili neovisne političare, bez sumnje će ih dovesti u svezu sa skladištenjem plina Edisona. Budući su u Hrvatskoj edisonovci spregnuti s Inom, preko Ine s ministricom Dalić, pitanje je kad će hrvatska javnost postati senzibilizirana za problematiku veze potresa u Jadranu s plinskim poljima Edisona i Ed-Ine.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.