Mutni poslovi oko zamjene zemljišta: Osuđeni SDP-ov gradonačelnik oštetio grad za milijunske iznose namještanjem procjena?

Autor: Ines Brežnjak

Na političkoj sceni sjevera Hrvatske živo je unatoč ljetnim mjesecima, koji su obično rezervirani za “malo mira” od aktualnih političkih zbivanja. Naime, ovog su se puta u centru zbivanja našli gradonačelnik “Centra svijeta”, grada Ludbrega, Dubravko Bilić i njegovi gradski vijećnici, kojima je dozlogrdilo ponašanje tog SDP-ovca, inače ne tako davno osuđenog zbog zlouporabe položaja kada je obnašao dužnost ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Do problema, odnosno ujedinjavanja kompletne oporbe, došlo je zbog spornog posla zamjene zemljišta između Ciglane Ludbreg d.o.o. i Grada Ludbrega. Sve je počelo kada je HNS-ova zastupnica zatražila da se poništi odluka o zamjeni zemljišta, tvrdeći da je iznos procjene nerealan. Mišljenje je dalo i Ministarstvo graditeljstva, koje je reklo da u procjembenim elaboratima postoji niz nepravilnosti.

Proračun je oštećen za više od milijun kuna?

Kako stvari stoje, gradski je proračun ovom zamjenom oštećen za velik iznos. Grad Ludbreg je u zamjenu za zemljište stare ciglane dao prostor u centru, a kako doznajemo, procjena nije obavljena prema pravilima struke.

Nakon što su počeli sumnjati u pravovaljanost cijelog posla, gradski vijećnici HNS-a, na čelu s Petrom Horvat, uputili su zahtjev Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja tražeći da se utvrdi pravovaljanost postupka. Ministarstvo je donijelo zaključak kako je iznos procjene premašen za više od milijun kuna, odnosno – time je izravno oštećen gradski proračun grada Ludbrega.

Protiv procjenitelja se trenutno vodi postupak, a nakon svega, gradonačelnik Bilić tražio je dodatne procjene tog terena. Njih, navodno, nitko od vijećnika nije dobio na uvid, stoga je i naša redakcija tražila da nam se dostave na uvid, kao i ugovor o zamjeni zemljišta.

Biliću ovo nije prva ‘muljaža’




Inače, gradonačeniku Biliću ovo nije prva muljaža. Ovaj je SDP-ovac uvjetno osuđen zbog zloporabe položaja, a nakon priznanja krivnje, s USKOK-om se nagodio i potom je dobio pet mjeseci uvjetne kazne uz rok kušnje od godinu dana.

Screenshot / Ciglana Ludbreg

Ujedinjenje oporbe odgovor na Bilićeve postupke

Cijela je saga o zamjeni zemljišta te potencijalnoj šteti za proračun grada Ludbrega dobila epilog u vidu ujedinjavanja oporbe, koja je o svojim postupcima obavijestila javnost putem priopćenja za medije. Sve je pokrenula HNS-ova vijećnica Petra Horvat.




“Ovim putem želimo izvijestiti ludbrešku  javnost  o razlozima ovog zajedničkog  istupa, kao i o razlozima zbog kojih su vijećnici HDZ-a, HNS-a, HSLS-a te nezavisni vijećnici napustili 15. sjednicu Gradskog vijeća grada Ludbrega.

Razlozi napuštanja 15. sjednice Gradskoga vijeća jesu učestalo izostavljanje aktualnog sata, čime je vijećnicima onemogućeno da javno postave pitanje gradonačelniku i da građani čuju njegovo očitovanje o pojedinom problemu, te stavljanje lažnih točaka (npr. prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o zamjeni zemljišta Ciglane Ludbreg d.o.o. za zemljište u centru grada) na sam kraj dnevnog reda, kada se više ne prenosi sjednica vijeća putem radija”, rekli su na početku svojeg priopćenja pa nastavili:

“Mi kao oporba potpuno smo jedinstveni u ovim stavovima i apsolutno osuđujemo sramotnu praksu koja se provodi u radu Gradskog vijeća – od pristranog vođenja sjednica predsjednika Gradskog vijeća, pa sve do toga da se nastavak sjednice saziva u roku od 24 sata, s terminom u 13 sati, kada većina vijećnika (koji nisu u mirovini ili nisu na godišnjem odmoru) radi i ima unaprijed dogovorene poslovne obaveze.

Očito je da se na ovaj način želi izbjeći rasprava i čuti istina o prevažnim temama za Ludbreg i Ludbrežane. Gradonačelnik Bilić u svojoj samodopadnosti ne želi čuti glas oporbenih vijećnika, odnosno građana grada Ludbrega jer, podsjetimo, oporbeni vijećnici zastupaju 49,18% građana, što gradonačelnik Bilić ignorira. Stoga mu svi zajedno poručujemo da je ovo krajnje nemoralan način da se i dalje omalovažavaju predstavnici oporbe, ali i izigrava volja birača te srozavaju uvriježeni demokratski standardi.

Upravo zbog gore navedenih razloga, odlučili smo kao oporba uložiti još jači angažman u oživljavanje rada Gradskog vijeća te nedostajuće karike u kvalitetnom upravljanju Gradom. To ponajprije znači imati u vijeću slobodnomisleće ljude, koji će samostalno i kritički analizirati sve prijedloge te donositi odluke zajednički, u jednoj argumentiranoj raspravi. Time će se u upravljanje Gradom uvesti kultura dijaloga i dogovaranja te uzimanja u obzir stavova i mišljenja druge strane, što dosad nije bio slučaj u mandatu gospodina Bilića”, nadodaju.

Mediji i PR u službi obmanjivanja javnosti

“Gradonačelnik Ludbrega pomoću PR-a i medija koje plaća proračunskim novcem stvara uljepšanu sliku o sebi i samom Ludbregu u javnosti, za što mi godišnje plaćamo nekoliko stotina tisuća kuna, ali građani po svojim džepovima jako dobro osjećaju kakva je situacija i što se zapravo događa. Gradonačelnik Bilić stalno povećava namete, izbija novac iz novčanika građana kroz povećanje prireza, poreza na klijeti, povećanje komunalne naknade… I umjesto da raspolaže imovinom Grada u maniri dobroga gospodara, on rasipnički nastavlja trošiti novac Ludbrežana.

Zato želimo poslati poruku da su nam građani i Grad na prvome mjestu, dok vladajući SDP na čelu s Dubravkom Bilićem ne radi kvalitetno u interesu građana. Mi kao oporba ne želimo ovim putem izazvati nove prijevremene izbore, ne želimo opstruirati ni rad gradske vlasti ni gradonačelnika. Mi želimo kao odgovorne osobe omogućiti svakom našem sugrađaninu dostojanstven i kvalitetniji život. Kada se pogledaju činjenice, jasno je da politiku gradonačelnika Bilića ne podržavaju ni županijska vlast ni njegova županijska organizacija.

Iako nas se na razne načine nastoji ušutkati, ne damo se pokoriti samovolji pojedinaca u Ludbregu. I dalje ćemo konstruktivno i argumentirano raditi u interesu naših sugrađana te bez obzira na to što smo različitih svjetonazora i što dolazimo iz različitih političkih stranaka, zajedno ćemo upozoravati na sve loše odluke koje se, nažalost, donose u suprotnosti s interesom našeg Ludbrega”, stoji na kraju priopćenja.

Epilog ove priče bit će itekako zanimljiv. Oporba ovaj put ne odustaje te stoji iza svojih riječi. Tek valja doznati je li Bilić iskoristio položaj te oštetio proračun grada. Ako se pokaže da je istina, mogao bi se ponovno naći u gadnim problemima, zajedno sa svima onima koji su tome “kumovali” na štetu gradskog proračuna, odnosno poreznih obveznika grada Ludbrega…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.