Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Musa: ‘Političari ne razumiju gdje im je mjesto i zašto su na nekoj poziciji’

Autor: Dnevno.hr

U emisiji HRT-a “Intervju tjedna” gostovala je Anamarija Musa, Povjerenica za informiranje u odlasku, i razgovaralo se o rezimeu njezinog petogodišnjeg mandata na čelu te institucije, piše HRT.

“Nisam se htjela ponovno kandidirati, zato što sam prije svega znanstvenica i nastavnica, a ovo je bio za mene projekt koji sam htjela ostvariti, s obzirom da se time i bavim u znanstvenom smislu i to predajem studentima”, Objasnila je Musa i dodala kako “Još uvijek nije izabran moj nasljednik zato što to nije u fokusu interesa, isto kao što se desilo i sa guvernerom HNB-a i povjerenstvom za sukob interesa. Nigdje nije bilo odlučeno na vrijeme o osobi koja bi trebala preuzeti instituciju”.

Musa smatra da će bilo tko bude izabran od dva kandidata za mjesto Povjerenika za informiranje, Zoran Pičuljan i Dubravka Bevandić, dobro voditi instituciju.

Povjerenstvo je neovisno tijelo i trebalo bi tako funkcionirati bez obzira tko je na vlasti i provoditi zakone. Postavlja se pitanje, koliko je politika zainteresirana da ima svog čovjeka iz sustava na tom mjestu.

“Ovdje se do sada politika nije uplitala u odabir povjerenika, ja nisam imala nikakvu potvrdu ili kombinaciju da ću biti izabrana”, rekla je Musa i naglasila kako ima sjajnih ljudi u sustavu koji dobro rade svoj posao.

“Povjerenik je potpuno neovisan i odgovara samo Saboru, a jedini način na koji Vlada može vršiti pritisak je financijski u smislu proračuna”, objasnila je Musa.

“To je najveći problem koji se stalno vraća. Vi možete educirati službenike, ali političari ne razumiju gdje im je mjesto i zašto su na nekoj poziciji” Odgovorila je Musa na pitanje postoji li išta čime je bila nezadovoljna za vrijeme svog mandata i dodala kako primarno treba raditi na jačanju svijesti političara.

Građani moraju znati da im je ključno pravo, pravo na pristup informacijama. Kada građani to shvate, možda će i političari shvatiti da su odgovorni građanima i da ih se smije pitati.

“Ključno je da građani smiju pitati. To je nužno i svi pomaci koji su se desili u zadnje vrijeme, bili su pomaci koji su medijski popraćeni, gdje su udruge, građani ili novinari pitali i zahtijevali odgovor”, rekla je Musa.

Zakon o zaštiti podataka se ponekad zloupotrebljava. “Sama je uredba takva da ovaj zakon ne dira u pravo na pristup informacijama”, rekla je Musa i napomenula da ako je rad institucija javan može biti zaštićen samo u onim zakonom propisanim slučajevima, kao što su razlozi od nacionalne sigurnosti ili osobni podaci zaposlenika koji se ne tiču njihovog radnog mjesta, ali u ostalim stvarima nema zaštite podataka.

Musa je rekla, kako bi bilo puno toga drugačije i oko afere Agrokor, da su mediji kontaktirali povjerenika za informiranje.

Također je istaknula, kako političari moraju znati da su tu zbog građana i moraju dati informaciju. Ako ne odgovaraju na upite, ne znači da se o tome neće govoriti.

Zakon o pravu na informiranje se smatra jednim od osnovnih antikorupcijskih alata. Njime bi se trebala povećati vidljivost rada institucija, pa samim time i njihova kontrola.

“Korupcija cvjeta tamo gdje je mrak. Ovaj zakon bi trebao dizati na svjetlo dana rad institucija”, zaključila je Musa za HRT.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.