Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX ilustracija

MUP POSTROŽIO SANKCIJE U PROMETU Profesionalni vozač iz Njemačke: ‘To je ništa, ovo su vam rigorozne kazne!’

Autor: Aleksandar Ajdaric

“Čovjek se vraćao doma na biciklu s lokalnog beer festa. Zaustavila ga je policija, Napuhao je 2,00 promila. Oduzeli su mu vozačku dozvolu na šest mjeseci. Pazite, vozačku! Zajedno s kaznom za prekršaj i troškovima suda, to ga je ukupno koštalo 5000 eura. To je, ne moram vam govoriti, puno i za njemačke prilike. Kod njihove policije nema prepucavanja. Kazna je drastična i momentalna”, prepričava nam profesionalni vozač iz Njemačke, 37-godišnji Damir. Objašnjava da je biciklist izgubio vozačku jer je i bicikl vozilo u prometu koje je izjednačeno s automobilom pa se vožnja u i na bilo kojem vozilu, prema njemačkim zakonima, jednako sankcionira ako ste u alkoholiziranom stanju.

Naš sugovornik Damir radi za vučnu službu u Münchenu i odvlači vozila koja su stradala u prometnim nezgodama. Vozi osobni automobil, sportski motor i – bicikl. Sa svakim od tih vozila je krajnje oprezan jer, iako rođen u Hrvatskoj s labavim zakonima i pravosuđem, lako je i savjesno prihvatio njemačke zakone koji su rigorozni.

“Meni se i sviđa da je tako. Reda mora biti. Ja se onda osjećam sigurnije. Hoćete još? Nisam imao zvonce na biciklu. Kazna? Na licu mjesta 15 eura”, prepričava nam Damir, koji još ima priča za nas, ali o tome kasnije u tekstu.

Naime, Sabor je u petak izglasao promjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima će se najteži prekršaji u prometu drastičnije kažnjavati.

Idući dan medije je zabljesnula informacija o čak trima poginulim osobama na cestama u samo sat i pol.

Nakon toga, medijske stupce je punio 35-godišnji vozač BMW-a koji se sa 150 na sat zabio u aute u koloni na naplatnim kućicama Sveta Helena. Troje ozlijeđenih. On je bio pod drogama i lijekovima. Prijeti mu osam godina. Dobit će…a tko zna. Ovisi tko mu je otac i kojeg suca dobije.

Sve ove tragedije zaredale su se uoči i nakon izglasavanja postroženog zakona. Netko će reći, nažalost, uobičajeno je to. Turistička je sezona, promet je gust, ljeto je, vesele se ljudi pa sjedaju u aute. Međutim, problem je u tome što ljude u Hrvatskoj nije strah policije. Sjedaju pijani, polupijani, mamurni i voze. Zakona se ne boje, Suda se ne boje. Policije još manje jer znaju da im mogu uturiti u šake 200 kuna i nastaviti dalje. To su običaji koji su ostali kod nas iako smo već šest godina u EU, gdje su prometni zakoni, ponovit ćemo, doista rigorozni.




No, dobro. Pustimo da ove najnovije izmjene zakona zažive. O tome treba pisati i stalno podsjećati vozače kakve im kazne prijete. Učinci zakona se mogu analizirati tek nakon godinu dana.

Kako se zna da je Njemačka uzor Hrvatskoj po mnogim pitanjima, zanimljivo je vidjeti kako su u toj državi institucije postavile pravila u prometu. Svoja iskustva nam prepričava naš sugovornik Damir.

“U Njemačkoj svi strahuju od MPU testa, ili kako ga tamo zovu idiotentesta To je svojevrsni psihologijski test koji prolaze svi koji su u vožnji bili pod utjecajem alkohola, droge, znatno prekoračili brzinu ili za koje se sumnja da su nasilne osobe. Dok ga ne prođeš ne možeš dobiti vozačku. Znam starijeg čovjeka koji inače ne pije, ali se jednom prilikom vraćao s rođendanske proslave i napuhao je preko jednog promila. Dvije godine su ga provlačili kroz to testiranje, koje je, naravno, sam plaćaao. Morao je i kosu rezati radi kontrole alkohola. Da, dobro ste čuli, radi analize alkohola. Na koncu je uzeo odvjetnika i išao osporavati testiranje jer je zaključio kako ga nepotrebno maltretiraju”, prepričava nam naš sugovornik.




“Zanimljivo je zapravo na koje sve načine u Njemačkoj možeš izgubiti vozačku. Ne moraš ni biti u vožnji. Čuo sam za primjer kada su jednog mladića od 24 godine zaustavili kako hoda uz cestu. Policija je posumnjala da se drogira. Kod njega nije ništa našla od narkotika, ali su ga priveli zbog čudnog ponašanja i preko analize krvi doznali da je u sebi imao THC. S obzirom da je imao vozačku dozvolu, oduzeli su mu je jer je potencijalno opasan vozač! Dakle, njemačka policija ni ne čeka da se dogodi nesreća, već djeluje preventivno prema potencijalno opasnim vozačima. Ti moraš uredno voditi život, jer se zaključuje da si onda takav i u prometu. Recimo, ako si sklon nasilju, oduzet će ti se vozačka bez obzira što nisi uhvaćen u prometu”, prepričava nam Damir iskustva iz Njemačke.

Inače, u šest godina života i rada u toj zemlji zaradio je tri prekršaja. Jednom je prekoračio brzinu za 10 kilometara na sat te je četiri puta uhvaćen zbog mobitela u vožnji.

“Mobitel u vožnji je 120 eura i kazneni bod. Ma ne ljutim se ja. U redu je sve to. Evo, istrenirala me policija pa više toliko ne koristim mobitel u vožnji. Odnosno, jako pazim da to ne primijete”, sa smiješkom nam priča Damir.

 

 

 

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.