FaH

MUKE PO MINISTRICI: O slučaju su nam odgovorili iz Europske komisije, a komentirali hrvatski političari!

Autor: Antonija Petković

Za Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku to je trebao biti još jedan zadatak. Djeci u privatnom vrtiću u prisustvu ministrice Nade Murganić podijeljeni su pokloni, međutim nakon što su prisutni novinari primijetili kako su ti pokloni namijenjeni djeci iz siromašnih obitelji i kako su financirani sredstvima Europskog socijalnog fonda, za to se osim šire javnosti zainteresirala i Europska komisija.

Glasnogovornica Komisije Sara Soumillion potvrdila je za naš portal da je istraga u tijeku i kako sve do njezina okončavanja nisu u mogućnosti davati dodatne informacije.

Za mišljenje smo pitali i nekoliko hrvatskih političara.

“Europska komisija trebala bi biti primjer svemu kad istražuju druge države i kad kažu da je u drugim državama previše korupcije, ja mislim da bi se prvo trebalo očistiti svoje dvorište prvo”, izjavila nam je europarlamentarka Ruža Tomašić.

U slučaju da su pokloni bili namijenjeni u promotivne svrhe, što omogućuje i sam budžet, onda Ministarstvo neće imati problema, međutim ako se pokaže kako je došlo do nepravilnosti, u tom slučaju probleme bi mogla imati sama Republika Hrvatska.

Jasna su pravila

HDZ-ova parlamentarka Ivana Maletić također se osvrnula na ovaj slučaj:

“Kako je to bilo u medijima Europska komisija sigurno je vidjela, a oni idu u provjeru kad sumnjaju na nepravilnosti. Vrlo su jasna pravila. Naravno, da ima taj jedan dio koji služi za promotivne svrhe, ako je taj dio korišten i stavljen je u kontekstu promotivne svrhe, znači neće oni uočiti nepravilnosti i bit će sve u redu. Međutim, ako je bilo nešto više i šire od toga onda postoje različite razine mjera koje se poduzimaju. Od punog iznosa kojeg je država dobila oduzme se jedan posto, a ponekad samo se taj dio sredstava potrošen u toj nepravilnosti oduzme. Sve ovisi tome što bi moglo biti zaključeno i dokazano”, kazala je Maletić.

Svaka lipa ima svoje mjesto

Europski socijalni fond, iz kojeg je Ministarstvo dobilo sredstva, služi kao financijski instrument za ostvarivanje politika zapošljavanja i socijalne uključenosti. Zastupnik GLAS-a, Goran Beus Richembergh rekao je da je “hrvatska javnost vrlo burno reagirala na informaciju da su se sredstva koja inače potječu iz Europskog fonda i namijenjena su najsiromašnijoj djeci potrošile u promotivne svrhe kako je to Ministarstvo navelo, a zapravo za podjelu prigodnih paketića djeci u privatnom dječjem vrtiću”.

“Čim je ta informacija postala javna, a s njom i sumnja, bilo je za očekivati da će nadležne službe Europske komisije izvršiti provjeru činjenica vezanih za taj slučaj jer su to strogo namjenska sredstva,” izjavio je za naš portal Beus Richembergh i nastavio:

“To nas ne čudi jer EU jako drži do poštivanja pravila u raspodjeli zajedničkih europskih sredstava. Tu nema prostora za netransparentno trošenje ili muljanje na koje su očito neki u Hrvatskoj navikli.”

Za izjave o istrazi kontaktirali smo i SDP, no jedino nam se javio Gordan Maras koji je odbio komentirati, rekavši da je u slučaj upućen samo iz medija.

Autor:Antonija Petković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.