Patrik Macek/PIXSELL

Mrsić: Pokušaji Vlade da uredi sustav plaća su opasni, ishitreni i nestručni

Autor: Hina

Mrsić je na konferenciji za novinare u sjedištu SDP-a u Zagrebu rekao da se s Vladom slaže jedino u tome da je potrebno ustrojiti učinkoviti, jasni i efikasni sustav javne uprave te transparentan i cjelovit sustav plaća u javnom sektoru, uz poštivanje kolektivnih ugovora.

Saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić ocijenio je u četvrtak da su najavljeni ciljevi i način uređenja sustava plaća u državnim i javnim službama “opasni, ishitreni i nestručni” pokušaji Vlade da uredi sustav plaća u tim službama.

 Izrazio je bojazan da “iza toga stoje opasne namjere Vlade da totalno uruši sustav kolektivnog pregovaranja u javnom sustavu, da se uništi uređenje sustava plaća u javnom sektoru, da se javni sustav politizira i da se u javnom sektoru smanje plaće”.

 Mrsić je na konferenciji za novinare u sjedištu SDP-a u Zagrebu rekao da se s Vladom slaže jedino u tome da je potrebno ustrojiti učinkoviti, jasni i efikasni sustav javne uprave te transparentan i cjelovit sustav plaća u javnom sektoru, uz poštivanje kolektivnih ugovora.

 Upozorio je, međutim, da Vlada najavljuje približavanje Zakona o državnim službenicima Zakonu o radu, a da pritom ne vodi računa kako to nosi i neke pravne posljedice po one koji su već u sustavu, a time i troškove za državni proračun.

 Upitao se što će biti s radnicima koji neće prihvatiti nove uvjete koji će im se nuditi i koji u tom slučaju imaju pravo dobiti otpremnine. “Tko će to financirati i znaju li u Vladi koliki je to trošak za državni proračun?”, pitao je.

 Mrsić ocjenjuje da takva Vladina namjera može biti i podloga za čistku u javnoj upravi i njezinu daljnju politizaciju.

Mrsić: Znači li izjednačavanje plaća njihovo smanjivanje?

 Kazao i da bi, ukoliko dođe do izjednačavanja plaća, to moglo značiti da će se one radnicima smanjivati, a ne usklađivati ili izjednačiti.




 “Vlada bi trebala iskazati jasne namjere vodi li to prema smanjivanju plaća”, rekao je te ustvrdio da se rješenje uređenja sustava plaća u javnim i državnim službama ne smije se temeljiti na smanjenju plaća zaposlenika.

  Mrsić se pitao i koliko su stručni novoimenovani zamjenici i pomoćnici ministara te jesu li kompetentni ocjenjivati rad i učinak službenika i činovnika ako u tome nemaju iskustva. Drži i da se pitanje plaća u državnim i javnim službama treba rješavati u okviru cjelokupne politike plaća u zemlji.

 “Ujednačavanje plaća po sistemu – ista plaća za isti posao – mora se temeljiti na kvalitetnim i jasnim kriterijima koji će pripadati pojedinom radnom mjestu. Da bi se to postiglo, treba izraditi detaljan i  kvalitetan opis poslova i njihovu analizu što nije moguće nepripremljeno i na brzinu”, kazao je.




 Uz to, potrebnim drži uspostaviti i jasan sustav kolektivnog pregovaranja na granskoj i nacionalnoj razini kako nebi došlo do preklapanja prava iz kolektivnih ugovora te se ujednačila prava i dodaci u državnim i javnim službama.

  “Ovo u stvari nije reforma već pokušaj da neki opet zarade novce na analizama koje su u zemlji već više puta napravljene. Reformu je potrebno nastaviti ali s jasnim ciljevima  i rezultatima”, zaključio je Mrsić.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.