Mrak-Taritaš raspisuje javni natječaj za energetsku obnovu vrtića i škola!

Autor: Hina

Problem je, kako je rekla, da su na terenu zatekli relativno malo znanja pa sad educiraju regionalnu i lokalnu samoupravu kako bi bili spremni povući financijska sredstva.

Javni natječaj za energetsku obnovu dječjih vrtića i škola bit će otvoren 15. lipnja, najavila je ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš i pozvala jedinice regionalne i lokalne samouprave u čijem su vlasništvu vrtići i škole da se jave na taj natječaj koji će biti otvoren stalno i kontinuirano će biti sredstava.

“Mi s 15. lipnjem raspisujemo javni natječaj za energetsku obnovu dječjih vrtića i škola. Riječ je o pilot projektu, a sredstva su namijenjena za projektiranje i izvođenje radova ovojnica zgrada, sustava grijanja i hlađenja, izmijene energenata,” rekla je Mrak-Taritaš. Dio sredstava će se povući iz strukturnih fondova EU, a dio iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Rekla je da u Ministarstvu graditeljstva energetsku učinkovitost javnih zgrada financiraju po ESCo modelu po kojemu sredstva osigurava bespovratno država, a dio sredstava se osigurava iz kredita, koji se plaća iz uštede na energiji.

Problem je, kako je rekla, da su na terenu zatekli relativno malo znanja pa sad educiraju regionalnu i lokalnu samoupravu kako bi bili spremni povući financijska sredstva.

Educirani moraju biti i građani, rekla je navodeći da se može napraviti kuća s dobrom ovojnicom i prozorima, sustavom grijanja i hlađenja, “ali ako netko upali klimu i pritom otvori prozor ili upali grijanje i pritom otvori prozor, to znači da nije dobro educiran”.

Educirani građani dobro upravljaju svojom imovinom i istodobno koriste zajednici, rekla je ministrica i predsjednica zagrebačkog HNS-a na tribini “Energetske zadruge” održanoj u subotu u Zagrebu u organizaciji HNS-a.

Rekla je da je to tema koju će zagrebački HNS dalje razvijati te možda i “iskoristiti” za politički program i za “program kako HNS vidi budućnost grada Zagreba”.
Neke sredine, poput Kaštela, vrlo su napredne u tom smislu, prate što se događa i dobro apliciraju, dok primjerice Zagreb stagnira. U Zagrebu ima puno škola i vrtića koje treba energetski obnoviti, a to znači da će novac u proračunu ostati za nešto drugo, rekla je Mrak-Taritaš.

Pomoćnik ministra gospodarstva i član Predsjedništva zagrebačkog HNS-a Ismar Avdagić rekao je da žele kao gradsku političku temu uvesti energetske zadruge kao novost u Hrvatskoj, te joj dati dodatni poticaj kako bi se takvi projekti mogli iskoristiti na dobrobit građana.

Energetske zadruge su, kako se navodi na mrežnoj stranici energetskezadruge.hr, udruženja lokalnih aktera (pojedinaca, kompanija, javnih ustanova, lokalnih samouprava itd.) koji zajedno razvijaju projekte obnovljivih izvora energije i zajedničkim ulaganjem smanjuje se rizik investicije te se dijeli dobit od projekta.
Stručnjaci za energetiku Robert Pašičko i Igor Grozdanić govorili su o načinu realizacije projekata energetskih zadruga, kojih je u Hrvatskoj desetak.

Robert Pašičko iz UNDP-a Hrvatska podsjetio je da su u Osnovnoj školi Ostrog u Kaštel Lukšiću u petak počeli radovi na instalaciji sunčane elektrane snage 25.5 kWp na krov škole, čime će ona postati prva energetski neovisna škola u Hrvatskoj. Ta škola je putem grupnog financiranja (putem interneta), a uz podršku Energetske zadruge Kaštela i UNDP-a, prikupila 10 tisuća dolara. Tome su pridodana sredstva UNDP-a, donacije županije i lokalne zajednice te investicija privatne tvrtke Eko-Orbis d.o.o. putem ESCo modela, pa ukupni iznos uložen u energetsku neovisnost škole premašuje 800 tisuća kuna.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.