fbpx

Mrak Taritaš o Šipušu: Odmah bih zvala premijera, Pusić i održala konferenciju za novinare!

Autor: B.Biško/Hina

"Svatko ima pravo na grešku, ali kao ministar, imate samo manje pravo griješiti. Da se meni to desilo, javila bih se isti čas premijeru i gospođi Pusić jer sam član Predsjedništva HNS-a. U ponedjeljak bih sazvala tiskovnu konferenciju te jasno i glasno rekla što mi se desilo i zašto se desilo, što sam napravila, jer imam pravo na grešku i da je više neću ponoviti", zaključila je Mrak-Taritaš.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenje Anka Mrak-Taritaš rekla je u ponedjeljak kako bi se ona, da joj se dogodilo ono što se dogodilo njezinom kolegi ministru kulture Berislavu Šipušu, odmah javila premijeru, a i Vesni Pusić, jer je član Predsjedništva HNS-a, te sazvala konferenciju za novinare i jasno i glasno rekla što joj se dogodilo te da tu pogrešku neće ponoviti.

Za današnjeg boravka u Petrinji novinari su ministricu Mrak-Taritaš pitali je li ministar kulture Berislav Šipuš postupio ispravno i je li trebao dati mandat na raspolaganje.

Ministrica je najprije odgovorila kako ne želi komentirati svoje kolege koji za svoj rad odgovaraju premijeru, ali zna kako bi ona postupila.


“Svatko ima pravo na grešku, ali kao ministar, imate samo manje pravo griješiti. Da se meni to desilo, javila bih se isti čas premijeru i gospođi Pusić jer sam član Predsjedništva HNS-a. U ponedjeljak bih sazvala tiskovnu konferenciju te jasno i glasno rekla što mi se desilo i zašto se desilo, što sam napravila, jer imam pravo na grešku i da je više neću ponoviti”, zaključila je Mrak-Taritaš.

Ministirca je u bila u Petrinji koja je obnovom kuća, uređenjem fasada, izgradnjom parkirališta i drugim radovima prvi put nakon Domovinskog rata postala veliko gradilište. Od 2018 zahtjeva za sufinanciranje energetske obnove, koliko je odobrio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 106 ih je s petrinjskog područja. Samo za obnovu obiteljskih kuća u Petrinji taj će fond uložiti sedam milijuna kuna. Anka Mrak-Taritaš obišla je u pratnji domaćina nekoliko petrinjskih gradilišta.

“Mi u Vladi ili ministarstvu možemo sročiti najbolje moguće zakone, idealne programe energetske obnove i druge, te osigurati sredstva, ali ako pritom nemomo podršku lokalne samouprave, onda sve ide vrlo sporo. Petrinja je primjer kako se zauzimanjem gradske vlasti lice jednoga grada mijenja na ponos građana koji stvaraju bolje uvjete života”, rekle je ministrica.

Kako je istaknula, Petrinja je u posljednje dvije godine promijenila izgled, a i danas je pod skelama. “Fasade se vide, ali je mnogo truda utrošeno i u ono što se ne vidi – interijere, infrastrukturu i drugo”, rekla je ministrica Mrak-Taritaš i pozvala sve gradonačelnike i načelnike da slijede primjer Petrinje i podnesu zahtjeve jer novca još ima. “Naš fond je otvoren do 2020. godine”, dodala je.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović rekao je kako je godinu dana prije podizanja skela odrađen golem nevidljiv posao. Među ostalim, obavljeni su razgovori s građanima, provedena legalizacija, dobivene e-dozvole te osnovan vlastiti fond iz kojeg se financira obnova 20 fasada u gradskom središtu. On je najavio i izgradnju pročistača otpadnih voda vrijednog 50 milijuna kuna.
Autor:B.Biško/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.