Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

GRADSKA OPORBA PRED ZGRADOM VLADOM: ‘Plenković izaziva talačku krizu’

Autor: Dnevno

Cijela zagrebačka Gradska oporba došla je u utorak pred zgradu Vlade i traže od premijera Andreja Plenkovića da donese konačnu odluku o GUP-u. Podsjetimo, zbog nedostatka kvoruma danas je dva puta odgađan početak sjednice Skupštine.

“Ovim putem pozivamo gospodina Plenkovića da tu jednu sagu, sapunicu, kako hoćete, zaista završi. Neka donese neku odluku jer oni svojim međusobnim odnosima ne samo da drže GUP kao taoca, nego i građane drže taocima njihovih momačkih nadmetanja. Gospodine Plenoviću, sve je u vašuim rukama. Jučer ste na daljinski upravljač prekinuli sjednicu”, kazala je Anka Mrak Taritaš.

Tomislav Tomašević je također istaknuo da grad i HDZ građane drže kao taoce:

“Građani Zagreba su taoci Milana Bandića. Odgovoran i glavni za ovu talačku krizu je premijer Plenković. Pozivamo ga da prekine političku trgovinu koja traje već mjesecima i oslobodi građane Zagreba. Svi su rekli da je ovaj GUP najgora stvar u povijesti Hrvatske. Ovo odugovlačenje više nema smisla, svima će donijeti štetu. Neka konačno završe i ispune ono o čemu su pričali zadnjih tjedan dana. Nama ne treba ni zastario GUP ni zastario gradonačelnik.”

Nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Renato Petek kazao je da su se građani našli između čekića i nakovnja. “S jedne strane je Bandić, a s druge strane premijer sa svojim interesima”.

Anka Mrak Taritaš komentirala je odgađanje početka sjednice Skupštine.

“Ovo je pokazivanje moći, kada imate koaliciju koju čine HDZ i Bandić Milan 365 onda možete doći na početak sjednice i sami odlučivati. Ovo je poruka da ovaj GUP služi za međusobno raskusuravanje između Bandića i HDZ.-a. Imali su cijelu noć, no njima je taj dogovor važniji od interesa građana Zagreba koji su rekli što misle o izmjenama.




Jučer smo čuli brdo argumenata zašto je nemoguće povući ovaj GUP, no Bandić je sam rekao što o njemu misli kada je iskrcao 71 amandman. Ovo je sve samo ne donošenje izmjena i dopuna GUP-a. Premijer Plenković tu pokazuje svoju neodlučnost, ovako HDZ pokazuje svoju nemoć. Sada spašavaju obraz, no kada ste u koaliciji s Bandićem, nema spašavanja obraza. Sudbinu su vezali s Bandićem i ovo je prijelomni trenutak, ili će dalje bez njega ili će tonuti s njim”, rekla je Mrak Taritaš u Gradskoj skupštini.

Nakon maratonskog natezanja oko GUP-a zastupnik oporbene platforme Zagreb je naš! u Skupštini Grada Zagreba ističe da glavni krivac nije Milan Bandić, već Andrej Plenković.

”Još jedan kukavičluk HDZ-a i Andreja Plenkovića i laganje javnosti u oči. Prvo su prošle srijede išli kupovati vrijeme s 15 amandmana za koje su tvrdili da će unaprijediti kvalitetu života i prostorni plan Grada Zagreba. Tvrdili su i da će ako ti amandmani ne budu izglasani, HDZ glasati protiv GUP-a. Onda su sami odustali od četiri amandmana, a nakon što im je Bandić odbio preostalih 11, pred samo glasanje, kada su trebali prijeći s riječi na djela, Prgomet prekida sjednicu i odgađa glasanje za sutra, kako bi se noćas pokušali opet dogovoriti i trgovati“, rekao je Tomislav Tomašević, zastupnik platforme Zagreb je NAŠ! u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, nakon maratonskog natezanja oko izglasavanja GUP-a i prepucavanja između HDZ-a i Milana Bandića koje je predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet naprasno prekinuo pred samo glasanje. Ne skrivajući svoje ogorčenje Tomašević je ustvrdio da više nikome ništa ne vjeruje, a najmanje HDZ-u i Milanu Bandiću, koji je prije skoro 20 godina rekao da će se samospaliti ako ne riješi odlagalište otpada.




Na pitanje misli li da će se agonija oko GUP-a nastaviti do kraja unutarstranačkih izbora u HDZ-u, Tomašević je odgovorio da u ovom trenutku ne može ništa procijeniti:

”Što će ta jedna noć promijeniti ako se HDZ i Bandić nisu uspjeli dogovoriti u posljednjih sedam mjeseci, doista ne znam. Znam samo da svjedočimo Plenkovićevu kalkuliranju, a žrtve te talačke krize su građani Zagreba”

Što se tiče referenduma za opoziv gradonačelnika koji iniciraju zastupnici opozicije u Gradskoj skupštini, Tomašević je oprezan.

”Vidjet ćemo. Moramo skupa dobro odvagnuti možemo li svi zajedno to provesti. Ja sam apsolutno siguran da Zagreb ne može čekati redovite lokalne izbore do svibnja sljedeće godine, ali moramo utvrditi kakvi su nam resursi potrebni i možemo li u 15 dana skupiti potpise ako je Grad taj koji daje dozvolu za korištenje javnih površina na kojima bismo trebali postaviti štandove. Jer neuspjeh u sakupljanju potpisa za opoziv bio bi kotraproduktivan i još bi više učvrstio gradonačelnika”, zaključio je Tomašević.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.