fbpx
1 Goran Stanzl/PIXSELL

Može li sutkinja Ivana Čalić ponovno suditi u predmetu Fimi media!?

Autor: I. BABIĆ / 7Dnevno / 29. siječnja 2016.

Pripremno ročište u predmetu Fimi medija trebalo bi se održati  19. veljače. No, krugovi oko bivšeg premijera Ive Sanadera smatraju da Sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Ivanom Čalić ne bi smjelo ponovno suditi u ponovljenom postupku pa su uvjereni da će njegov odvjetnički tim, baš kao i u slučaju Hypo i Ina MOL, kada su zatražili izuzeće suca Ivana Turudića, to isto učiniti i u slučaju Fimi medije i sutkinje Ivane Čalić

Premda su mnogi predviđali da će ponovljeno suđenje Ivi Sanaderu i ostalima u aferi Fimi medija biti zakazano pred ljeto, mediji su prvi objavili da će ono početi na zagrebačkom Županijskom sudu 19. veljače ove godine, dakle znatno ranije od očekivanog. Da je tome tako potvrđuju i neki izvori bliski odvjetničkim krugovima bivšega premijera Sanadera koji kažu da su i oni za ponovljeno suđenje saznali iz medija, te da ih je brzina sazivanja pripremnog ročišta poprilično iznenadila. Zašto je tome tako pojašnjavaju insajderi  tvrdeći da se sutkinji Ivani Čalić, kojoj je Vrhovni sud ponovno dodijeli ovaj predmet, nakon što je  ukinuo njezinu  prvostupanjsku presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora, a HDZ na plaćanje višemilijunske kazne, jako žuri, i to iz najmanje dva razloga. Prvi je, navodno, zdravstvene prirode, jer se iz nekih sudačkih krugova može čuti da se ona u zadnje vrijeme suočila s ozbiljnim zdravstvenim tegobama, a drugi razlog žurbe proizilazi iz, navodno, njezine povrijeđene taštine, zbog činjenice da je Vrhovni sud uvažio žalbe Sanaderove obrane te obrane HDZ-a, nakon čega je po službenoj dužnosti odlučio u cijelosti ukinuti presudu i to zbog bitnih povreda kaznenog postupka. Tako bi 19. veljače trebalo biti održano  pripremno ročište na kojem bi obrane i USKOK trebali predočiti dokaze te se dogovoriti što će se od predloženih dokaza ponovno izvoditi, a što će se samo pročitati.  Ipak, krugovi oko bivšeg premijera Ive Sanadera smatraju da Sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Ivanom Čalić ne bi trebalo ponovno suditi u ponovljenom postupku te su uvjereni da će njegov odvjetnički tim, baš kao i u slučaju Hypo i Ina MOL, kada su zatražili izuzeće suca Ivana Turudića, to isto učiniti i u slučaju Fimi medije i sutkinje Ivane Čalić.

Izdavanje ‘potvrda o nevinosti’

Inače o sutkinji Ivani Čalić mediji su prethodnih godina dosta toga napisali. Iako je sudila u brojnim velikim procesima, njezina presuda Sanaderu i ostalima u aferi Fimi medija najviše je odjeknula u javnosti. Već tada su se mnogi zapitali tko je sutkinja Ivana Čalić, koja je prije razvoda nosila prezime  Kršul,  koja je odrezala visoku  kaznu od devet godina zatvora bivšem premijeru, a da je pritom, primjerice, njegova spin doktora i glavnog izvršitelja Ratka Mačeka oslobodila krivnje. Mnogima je, međutim, za vrijeme vođenja sudskog spora  zapelo za oko ponašanje sutkinje Čalić, koja se često u sudnici i na neprimjeren način sukobljavala sa Sanaderom, neprestano ga oštro prekidajući u iznošenju njegove obrane. Čini se da je nakon te presude i velikog publiciteta koji je stekla u javnosti njezina sudačka slava bila na vrhuncu. Na krilima te slave vjerojatno se i  odlučila kandidirati za jedno od dva slobodna mjesta za suca Ustavnog suda RH. Ali taj njezin pokušaj dolaska do mjesta suca Ustavnog suda, kao što je poznato, neslavno je završio. Naime, nijedan od troje kandidata za ustavne suce – Mladen Bajić, Sanja Barić i Ivana Čalić – nije u Hrvatskom saboru u srpnju prošle godine  dobio dovoljan broj glasova, odnosno 101 zastupnički glas, pa su tako dva mjesta u Ustavnom sudu do daljnjeg ostala nepopunjena. Dodatni šok za sutkinju Čalić bila je i činjenica da je u tajnom glasovanju dobila najmanji broj glasova saborskih zastupnika – svega 36, najviše glasova – njih 99 – je dobila profesorica ustavnog prava Sanja Barić, a bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić dobio ih je 52. O sutkinji Čalić, pak, pisalo se dosta, između ostalog i to da je ona poznata i po izdavanju “potvrda o nevinosti” Iviću Pašaliću, Slavku Liniću, Miomiru Žužulu i drugim političarima upletenima u korupcijske skandale. O njezinom liku i djelu govorila je i Vesna Balenović, koja je hrvatskoj javnosti postala poznata i po svom dugogodišnjem sporu s tvrtkom Ina koju je zastupala sutkinja Čalić. “Red verbalnih opomena, red prekidanja iznošenja predmeta od strane tuženog, red prijetnji izbacivanjem i intervencijom zaštitara, bila je Čalićkina metoda procesuiranja sudskog predmeta i u slučaju koji bi se, s obzirom na tužitelja i tuženog, mogao nazvati ‘David vs. Golijat procesom’,” pisali su tada neki mediji. Pritom ju je sutkinja Čalić, kako je tada tvrdila Balenović, tijekom sudskog procesa konstantno provocirala, ne dopuštajući joj da dođe do riječi.


Vršila pritisak na Balenovićku da se ispriča Liniću

“Nije mi dozvoljavala da elaboriram okolnosti moje kaznene prijave. Kada bih se i uspjela izboriti za riječ, provocirala me govorivši da sam glasna i da se ne smijem tako ponašati u sudnici. Nakon što sam joj rekla da je ona na platnom spisku gospodina Slavka Linića i da je korumpirana sutkinja, da zahvaljujući njezinom načinu rada nikada nećemo u Europsku Uniju, nego da ćemo ostati u balkanskom blatu, ona se uvrijedila i zaprijetila mi izbacivanjem iz sudnice. Kada sam ju jednom prilikom pitala zašto mi ne dopušta da postavim jedno pitanje, ona mi je odgovorila kako bih ja to dugo obrazlagala i da ona za to nema vremena te da je umorna. Na to sam joj rekla da ona na tom sudu prima plaću i da me njezina žurba uopće ne zanima, kada je u pitanju moja čast, kao i čast moje obitelji, kojoj je nanesena nesaglediva šteta. Njezin odgovor na to bilo je konstantno ponavljanje “Van, van, tisuću kuna! Van!”, a nakon što sam ju upitala zašto moram van, zaprijetila mi je kako će me kazniti sa još tisuću kuna zbog tog pitanja. Još mi je zaprijetila kako će pozvati zaštitara i sva bijesna me istjerala iz sudnice.”, prepričava u razgovoru za Index Vesna Balenović.

Prema Balenovićkinim riječima, nakon što je odbila Linićev prijedlog da mu se javno ispriča (Linić joj je, naime, predložio da mu se javno ispriča, nakon čega bi povukao kaznenu prijavu, op.a.), Čalićka  joj se tijekom vožnje u liftu nakon jednog od održanih ročišta obratila kazavši kako ju “moli da se ispriča Liniću” te si time “olakša život”, dodavši kako je, ako to ne učini, “glupa”, te da “radi protiv sebe”.

Mogu li Sanader i ostali na ponovljenom suđenju koje bi vodila Čalićka imati pravedno suđenje? 

Inače, jedna  od većih afera bila je i ona oko prodaje Večernjeg lista, a koju je pokrenuo Nacional kada je u lipnju 2000. objavio da su poduzetnici Pavo Zubak i Ivica Nuić bili vlasnici tvrtki koje su pak postale “vlasničkim paravanom HDZ-a u Večernjem listu”. Svoj sud o spomenutoj aferi opet je dala  sutkinja Čalić, koja je, prema riječima tadašnjeg Nacionalovog novinara i sadašnjeg glavnog urednika Berislava Jelinića, cijelu aferu proglasila nepostojećom, što je – kako je tvrdio Jelinić – skandalozno. “Muka mi je kad se sjetim tog postupka. Mučno mi uopće doći na sam poticaj da ga uopće komentiram”, govorio je tada Jelinić. “Skandalozno je to što je sutkinja donijela presudu iz koje proizlazi zaključak da afere Večernji list uopće nije bilo, i da je Ivić Pašalić, inače glavni kreator te afere, jedini u pravu. I Vladimir Šeks i Joso Škara (tadašnji ministar rada i socijalne skrbi) kao svjedoci tvrdili su da je Pašalić bio akter te afere u kojoj je HDZ htio kontrolirati Večernji list. Tim iskazima ona nije povjerovala, pa ni transkriptima koje priznaje i ICTY, nego je hladno konstatirala da smo mi oklevetali Nuića”, objašnjavao je presudu  Jelinić. Podsjetimo, jedan od prvih njezinih velikih procesa na Županijskom sudu bio je suđenje sudionicima korupcijske afere “Maestro”. Njezini oponenti potiho su novinarima komentirali da ju je taj osjetljivi predmet dopao samo zato što ga se nije htio prihvatiti nitko od starijih i iskusnijih kolega. Njen sljedeći veliki slučaj bio  je suđenje Slobodanu Đuroviću, Robertu Mataniću, Luki Mataniću, Amiru Mafalaniju, Bojanu Guduriću i Željku Milovanoviću za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Sudila je i osudila i brojne novinare u postupcima protiv političkih moćnika i tajkuna. Ipak, suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i stranci HDZ za sutkinju Čalić trebalo je biti kruna njezine sudačke karijere. Ali činjenica da je Vrhovni sud uvažio žalbe Sanaderove obrane te obrane HDZ-a, nakon čega je po službenoj dužnosti odlučio u cijelosti ukinuti njezinu presudu – i to zbog bitnih povreda kaznenog postupka – zasigurno je pogodila Ivanu Čalić. Stoga i ne čudi njezina žurba da se održi pripremno ročište u ponovljenom predmetu Fimi medija. Ali može li nakon svega sutkinja Čalić biti objektivna i donijeti pravednu presudu u ovom sporu, s razlogom se pitaju neki Sanaderovi prijatelji. Istodobno se nadaju da će njegovi odvjetnici  zatražiti  izuzeće sutkinje Čalić, baš kao što su zatražili i izuzeće suca Ivana Turudića u procesima Hypo i Ina MOL.
Autor:I. BABIĆ / 7Dnevno / 29. siječnja 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.