Zarko Basic/PIXSELL, Robert Anic/PIXSELL, Davor Visnjic/PIXSELL

Može li nas Željka Markić spasiti ‘političkog reketa’ Milorada Pupovca?

Autor: Marin Vlahović

Sinoćnja HRT emisija „Otvoreno“ bila je rijedak primjer civilizirane polemike na javnoj televiziji. Tema je bila mijenjanje izbornog zakona te inicijative Ante Đapića i Željke Markić, odnosno, udruge „U ime obitelji“, za promjenom načina biranja zastupnika nacionalnih manjina. U emisiji su gostovali i Arsen Bauk iz SDP-a, Boris Milošević iz SDSS-a, ministar uprave Lovro Kuščević te Robert Podolnjak iz Most-a. Gledateljima se postavilo pitanje, jesu li protiv izbora zastupnika nacionalnih manjina, što je vjerojatno namjerno pogrešna formulacija, jer  tu se ne radi o protivljenju nacionalnim manjinama kao takvima, nego o potrazi za zdravorazumskim rješenjem, koje bi onemogućilo ili makar otežalo prljavu političku trgovinu i korupciju. Znakovito, kao predstavnik srpske nacionalne manjine, umjesto sveprisutnog Milorada Pupovca, pojavio se mladi saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević. Pupovac je vjerojatno procijenio kako njegova pojava već dulje vrijeme iritira svekoliku javnost pa je stoga u vatru bačen Milošević koji se baš i nije najbolje snašao. U izravnoj raspravi sa Željkom Markić pokazao se kao inferioran sugovornik bez validnih argumenata.

Nepodnošljiva politička trgovina

S druge strane, kod Željke Markić vidljiv je napredak u komunikaciji. Izbjegavala je teške riječi te se pozivala na europsku praksu u drugim zemljama, kao i brojke, koje su neumoljive. Svatko ima pravo promatrati ovu tematiku iz svog ugla, ali činjenica da se zastupnik nacionalne manjine može izabrati i s tek nekoliko stotina glasova neosporna je. Naravno, krivci za ovakav zakon nisu nacionalne manjine već vodeće stranke u Hrvatskoj, HDZ i SDP, kojima i odgovara, u trenucima krize vlasti, trgovati s njihovim predstavnicima. Ta trgovina, postala je posljednjih mjeseci nepodnošljiva. Sasvim otvoreno, Milorad Pupovac javno ucjenjivao Vladu zbog spomen-ploče poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu, a kada je Plenković pod pritiskom premjestio ploču u Novsku, ponovno je izrazio nezadovoljstvo, tražeći nove ustupke. Politička stabilnost, pod uvjetima stalnog političkog reketa, nije ostvariva.

U emisiji je gostovao i Ante Đapić koji eventualni referendum za promjenu izbornog zakona želi iskoristiti za revitalizaciju vlastite političke karijere. Pritom, ponovno se oslanja na metafore koji dio građana mogu asocirati i na klasičan govor mržnje, poput recimo „čupanja pokvarenog zuba“ i slično. Ako uistinu želi da se ova politička ideja ostvari, Đapić bi trebao paziti što priča. Da bi se uopće došlo do referenduma, potrebno je prikupiti golemi broj potpisa, što neće biti moguće u slučaju da se kampanja oslanja na mržnju i netoleranciju. Uostalom, izmjena izbornog zakona bila bi novi civilizacijski i demokratski doseg te se u tom duhu, za takve ideje, tako treba i boriti.

Važna je upornost, dosljednost i stalno ponavljanje statističkih i pravnih argumenata. Jedino takav pristup može osigurati mobilizaciju širih društvenih masa i slojeva. Građani moraju prepoznati opću dobrobit promjena izbornog zakona. Željka Markić, vjerojatno je svjesna koliko joj stvaranje saveza s političarima poput Đapića može štetiti. Podrška braniteljske populacije svakako je dobrodošla, ali treba izbjegavati politizaciju. Milorad Pupovac i njegov pristup politici postaje temeljni problem ne samo Hrvata, već i srpske nacionalne manjine, što prepoznaje i sve veći broj samih hrvatskih Srba. Sazrijelo je vrijeme za njegovo uklanjanje iz politike. Trebaju nam novi ljudi, kako Hrvatima, tako i Srbima. Može li nas Željka Markić spasiti „političkog reketa“ Milorada Pupovca? Nadajmo se da može.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.