fbpx
Foto: CROPIX,Ilustracija

MOŽE LI JEFTINIJE? ‘JADNI NEMAJU ZA HRANU’! Pogledajte meni saborske kantine: Jeste za jetrice u prošeku ili bečki za 15 kuna?

Autor: Ivor Kruljac

Dok se cijene svega, pa tako i hrane rastu u nebo (neovisno je li riječ o obroku u restoranu ili namirnicama), nekima je lakše, a nekima teže.

Osim što je opće poznato kako saborski zastupnici uživaju brojne beneficije i visoke plaće, u saborskom restoranu mogu jesti za nevjerojatno pristupačne cijene.

Ovotjedni jelovnik saborskog restorana tako političarima u parlamentu nudi dnevnu juhu za samo 4 kune, a glavno jelo s prilogom za 15 kuna. Mogu odabrati i samo prilog za 9 kuna, a visoke plaće neće pretjerano oštetiti ni cijena salate od tri kune ili kakvog slatkog deserta za samo 4 kune. Te cijene, ne samo da se nisu pomaknule prije tri mjeseca već se radi o cijenama kakve su u kantini parlamenta vrijedile 2020. godine.


Bečki ili jetrice u prošeku?

Da stvar bude gora, u jeku teške krize, cijene su pristupačnije nego 2009. godine, kada je glavno jelo s prilogom koštalo 12 kuna, dnevni prilog 5 kuna, desert 4 kune, a salata i juha koštale su 3 kune.

Što se tiče samih obroka, zastupnici svakodnevno mogu birati između dva glavna jela. Primjerice u ponedjeljak su mogli birati između variva od mahuna ili pečene vratine i pirjane teleće jetrice u prošeku s palentom. Utorak je nudio junetinu u umaku od šamoinjona, a u srijedu varivo od graha s kobasicama ili bečki odrezak.

‘Najjeftiniji u gradu’

Uspoređujući cijene bečkih odrezaka kao glavnog jela u parlamentu (dakle 15 kuna), s drugim restoranima u Zagrebu, situacija je šokantna. Naime, cijene bečkog odrediša se kreću od 50 do 65 kuna, a saborska kantina k tome ne podliježe plaćanju poreza pošto nije komercijalni restoran.

Inače, Sabor o svojim troškovima i beneficijama (kao što su pokrivanje troškova goriva, cestarine, javnog prijevoza, karata za avion, troškovi smještaja u hotelima, troškovi stanarine i režija, te već vrlo kontroverzne naknade za odvojen život) , javnost izvještava dvaput godišnje.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.