fbpx
Patrik Macek/PIXSELL

MOST SPASIO MINISTARSKU FOTELJU: Barišiću izglasano povjerenje!

Autor: T. P. / A.P.

Za izglasavanje nepovjerenja glasovala su 42 zastupnika, a 72 protiv

Rasprava o prijedlogu o izglasavanju nepovjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću zbog plagiranja znanstvenoga rada u Hrvatskom je saboru potrajala u četvrtak kasno navečer. Prijedlog je potpisalo 45 zastupnika SDP-a, HNS-a, HSS-a i neki iz Živoga zida, a maratonska rasprava završena je nakon ponoći.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je premijera da smijeni ministra, navodeći da je važno kakav će se primjer pružiti djeci, nakon što je svima postalo jasno da je ministar varao.

Barišić odvažno odbacuje sve optužbe, uključujući i najnovije o aferi samoplagiranja svojeg doktorata. Premijer Plenković i dalje mu štiti leđara, tvrdeći da je napad na njega motiviran isključivo političkim razlozima.

Tijek rasprave pratite ovdje

12:21 Izglasana je i odluka o zamrzavanju zastupničkog mandata Zorana Milanovića
12:12 Barišiću je izglasano povjerenje.  Za izglasavanje nepovjerenja glasovala su 42 zastupnika, a 72 protiv

12:04 Zastupnici će prvo glasati o povjerenju Barišića

12:00 Sjednica Sabora se nastavlja. Božo Petrov je predstavio dopunu dnevnog reda sa 16 novih točaka. Dopuna dnevnog reda je utvrđena.
10:29 Stevo Culej kazao je da su hrvatski branitelji kopali po ranama da bi ostvarili hrvatski san.

“Kaznili su sami sebe. Vukli su nas po blatu od Savske do Markova trga. Što ste radili s nama svih ovih godina?Koliko ima branitelja, dignite svoj glas. Malo vas se bori za interese branitelja. Piljite u svoje mobitele”, kazao je Culej.

“Mali Glavaševiću, ne udaraj dok ja pričam”, poručio je Culej Glavaševiću.

10:27 “Želim da se napokon krene govoriti o imenima i prezimenima. Ajmo raščistiti tko je i za koga radio”, dodao je Tomislav Klarić iz HDZ-a
10:22 Petar Škorić iz HDZ-a je poručio: “Nikakvi SDP-ovi spinovi kao lažne optužbe neće moći sakriti sramotu koja se dogodila u samom vrhu Kukuriku koalicije”

10:16 Damir Felak je odvratio Pernaru: “Svrbi vas HDZ, a nikoga drugog ne spominjete, što je s vašim žutim kovertama? Ne morate biti svakom loncu poklopac. Zastupnička kartica ne daje nam pravo da kršimo zakon”

10:12 Pernar mu je odgovorio: “Mislim da sad četnici nemaju veze s ovom raspravom. Nitko ne spori da krivce treba kazniti, ali nalazimo se u paradoksalnoj situaciji. Velike ribe se štiti. Nekima je kazna guljenje krumpira, poput Čobankovića, a neke se šalje u zatvor zbog puno manjih iznosa”

10:19 “Znate li što smo mu poručili? G. Saucha, premalo ste ukrali! Da ste ukrali 14 milijuna kuna, gulili biste krumpir”, kazao je Pernar.

10:11 Budući da se Ivan Pernar usprotivio skidanju imuniteta Tomislavu Sauchi, jer se institucije ne bave ozbiljnijim kriminalom, replicirali su mu Stevo Culej (HDZ), koji ga je pitao čije je on kukavičko jaje.

“Idi u dječji vrtić, možda tamo nađeš nekog tko te razumije. Iz koje si ti priče izašao?”, pitao je Culej Pernara. ” Za vas smo vi lopovi i fašisti da bi se postignuo efekt za djecu na galeriji”, dodao je i pitao ga zašto glasuje protiv skidanja imuniteta. Pernar mu je odvratio da je glasao i protiv skidanja imuniteta njemu, Culeju.

Miro Bulj (Most) prigovorio “šurovanje s četnicima”. Pernar je ustvrdio da je veća vjerojatnost da će Saucha završiti u zatvoru zbog ovoga, nego HDZ-ovac Petar Čobanković za 28 puta veći iznos, budući da je on odradio kaznu na slobodu “guljenjem krumpira”. Damir Felak (HDZ) mu je kazao da se ponaša kao odvjetnik SDP-a i da prestane biti “svakom loncu poklopac”.

10:00 Sabina Glasovac (SDP) upitana je vjeruje li da je Saucha kriv pa je kazala da je teško odgovoriti na pitanje te kako je važno da se istraga što prije završi. Na pitanje o skorom glasanju o povjerenju ministru obrazovanja Pavi Barišiću, kaže: “Žao mi je što je to prostala sporedna tema, slučajno ili ne”.

Podsjetimo, Mostovi zastupnici nisu sudjelovali u raspravi, već će tijekom glasovanja iznijeti svoje stajalište o oporbenom zahtjevu. “Smatramo da je inicijativa koju su pokrenuli zastupnici SDP-a i HNS-a apsolutno moralno dvojbena jer moralne lekcije idu držati oni koji su glasovali za dokazanu plagijatoricu u Ustavni sud”, izjavio je Nikola Grmoja. Oporba je Mostu zamjerila nesudjelovanje u raspavi, a za riječ se javio jedino Mostov Bulj te rekao:

“Zasigurno neću glasati kako vi kažete, niti mi je namjera. Ovo društvo i akademska zajednica podijeljeni su odavna, na svim poljima. A cijelo vrijeme ste glasno šutjeli. A ja ne šutim.”

O povjerenju ministru Barišiću trebalo bi se glasati danas u podne.

Što se u Saboru događalo u četvrtak prisjetite se ovdje:

>>> U polupraznoj Sabornici Tuđman ljutito: Vodi se informacijski rat! Ovo su političke diskvalifikacije

Autor:T. P. / A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.