Dino Stanin/PIXSELL

MORH uvodi povećanje vojne naknade za dragovoljne ročnike, tisuću kuna više od prvog siječnja

Autor: dnevno.hr

Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je da uvodi novu poticajnu mjeru za dragovoljne ročnike od 3.000 kuna na mjesec.

U skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, od 1. siječnja 2019. novčana naknada dragovoljnih ročnika povećat će se za tisuću kuna na mjesec.

Riječ je o još jednoj mjeri povećanja materijalnih prava pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u funkciji jačanja sposobnosti Hrvatske vojske, ističe MORH.

Naknada za dragovoljne ročnike od 3.000 kuna na mjesec bit će dosad najveći iznos od uvođenja dragovoljnoga vojnog osposobljavanja. U 2016. godini naknada za ročnike iznosila je 1190 kuna na mjesec, a od 1. siječnja 2017. do danas 2.000 kuna.

Programom dragovoljnoga vojnog osposobljavanja ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Hrvatskoj vojsci. Program se provodi u Oružanim snagama Republike Hrvatske od 2008. godine i jedan je od uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu. Dragovoljno vojno osposobljavanje obuhvaća temeljnu i specijalističku obuku koja traje osam tjedana i provodi se u Požegi i na Vojnom poligonu Gašincima.

Kandidati zainteresirani za dragovoljno vojno osposobljavanje mogu se prijaviti u područnim odsjecima za poslove obrane tijekom cijele godine.

Od početka dragovoljnoga vojnog osposobljavanja 2008. godine obuku je uspješno završilo oko 8.000 ročnica i ročnika, od kojih su mnogi primljeni i u djelatnu vojnu službu.

Zbog velikog broja zainteresiranih kandidata, tijekom 2017. i 2018. godine na dragovoljno vojno osposobljavanje bila su upućena po tri naraštaja dragovoljnih ročnika, za razliku od dotadašnja dva, naveli su iz MORH-a.

Autor:dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.