fbpx

MORH: Održana svečana dodjela letačkog znaka 25. naraštaju pilota HRZ-a

Autor: L.B.

Ova Vlada donijela je povijesnu Odluku o najvećoj investiciji u obrani otkako je hrvatske države, a vi ćete uskoro biti nositelji razvoja ove važne grane HV-a, poručuje Banožić.

U vojarni ‘Pukovnik Marko Živković’ na Plesu u nazočnosti najviših državnih dužnosnika, u petak, 18. lipnja 2021. godine održana je svečanost povodom dodjele letačkog znaka pilotima 25. naraštaja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Svečanosti je nazočio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednik RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Deur, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec sa suradnicima i drugi.

Nositelji razvoja ratnog zrakoplovstva

Kazavši kako je budućnost i razvoj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upravo u njihovim rukama te kako su Vlada RH i Ministarstvo obrane izrazito ponosni na njihova postignuća tijekom školovanja za vojnog pilota, ministar Banožić istaknuo je da su učinjeni mnogi iskoraci kako bi se osigurao njihov bolji materijalni i stambeni status.

“Vi ćete u bliskoj budućnosti biti nositelji razvoja ove važne grane Hrvatske vojske. Iako nastojimo ravnomjerno ulagati u sve grane Hrvatske vojske, ipak zbog same složenosti i sofisticiranosti tehnike, najviše financijskih sredstava ulažemo upravo u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Prošla i ova Vlada na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, uistinu je učinila mnogo za HRZ“, rekao je ministar i podsjetio kako je za vrijeme prošle Vlade donesena odluka o nabavi moćnih američkih helikoptera „Black Hawk“ koji ubrzo dolaze u Hrvatsku.

Čestitao im i predsjednik

„Upravo ova Vlada je osigurala financijska sredstva i donijela povijesnu Odluku o najvećoj investiciji u obrani otkako je hrvatske države. Nabavom višenamjenskih borbenih aviona, francuskih Rafala zadržavamo sposobnosti zaštite hrvatskog neba, povećavamo trenutačne sposobnosti i potencijale lovačke borbene komponente zrakoplovstva te ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske“, rekao je ministar. Također, ministar je čestitao instruktorima i nastavnicima letanja koji su uložili veliki trud u razvoj znanja i vještina novih mladih vojnih pilota.

Predsjednik Zoran Milanović u ovoj prigodi podsjetio je nove pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na njihovu odgovornost i važnost zaštite hrvatskog neba te im čestitao na ulasku u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Svečanost je završena preletom borbenog aviona MiG-21, te primopredajom kadetske zastave HRZ-a sljedećem naraštaju kadeta, a u ime novih pilota HRZ-a, kadet nadnarednik Luka Mihovil Glas kazao je da zaštita hrvatskog neba predstavlja posebnu čast i ponos te da će u svom daljnjem radu uložiti svo stečeno znanje i vještine kako bi ovaj časni poziv obavljali na ponos cijele Domovine.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.