Morali smo se prebaciti na halogenke, sad zabranjuju i njih: Za 15 dana prelazimo na LED rasvjetu

Autor: Dnevno.hr

Nakon zabrane uporabe žarulja sa žarnom niti, od 1. rujna na europskom tržištu bit će zabranjena još jedna žarulja, halogenka, ona na koju smo se prebacili nakon što nam je Europska unija zabranila klasično svjetlo.

To zapravo znači da ćete u lokalnim trgovinama još izvjesno vrijeme posve regularno moći kupovati halogena rasvjetna tijela, no jednom kada nestanu sve njihove zalihe, bit će vrijeme prijeći na LED rasvjetu nad čijom se praktičnosti i dalje lome koplja.

Ova posljednja zabrana zapravo predstavlja šestu fazu europske direktive EU 244/2009 kojom briselski birokrati već punih devet godina europske potrošače preusmjeravaju na korištenje energetski učinkovitije rasvjete, što žarulje sa žarnom niti ili halogenska rasvjeta, tvrde, nisu.

Halogenke su izvorno, zapravo, iz proizvodnje trebale biti uklonjene još 2016. godine, no nakon što su se brojne europske udruge pobunile kako je LED rasvjeta preskupa, uvođenje zabrane produljeno je do rujna 2018. nakon čega, čini se, više nema povratka.

Razlog zašto su ih briselski birokrati odlučili zabraniti leži u činjenici da halogena rasvjetna tijela, u odnosu na ona klasična, troše samo deset posto manje energije pa bi se učinkovitost značajno trebala poboljšati uvođenjem LED rasvjete.

Halogene žarulje, tvrdi se, u odnosu na alternativnu vrstu rasvjete troše znatno više energije, a pritom imaju puno kraći vijek trajanja – s prosječnim korištenjem od tri sata dnevno, halogenka može izdržati oko dvije godine dok bi njena zamjena, LED žarulja, u prosjeku trebala trajati između 10 i 30 godina, ovisno o vrsti i načinu njena korištenja.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.