Foto: Marko Todorov / CROPIX

MORAJU ODRADITI ŠKOLSKI PRAKTIKUM, A NEMAJU PRIJEVOZ: Srednjoškolce u škole voze susjedi, autobusi praktički ne voze

Autor: Dnevno

Srednjoškolci su se odnedavno mogli vratiti u školske praktikume. No u Šibensko-kninskoj županiji vratilo ih se manje od 5 posto – zbog epidemioloških mjera i nedostatka redovitog autobusnog prijevoza. Maturante šibenske strukovne škole na vježbe dovozi tko može, prenosi HRT, a sami učenici pojašnjavaju kako ih u školu voze i susjedi, jer roditelji rade i ne mogu, pa se djeca snalaze kako znaju i mogu.

Vozni red, pak, prava je enigma. Učenici navode kako autobusi gotovo uopće ne voze ili vrlo rijetko, te kako zapravo ne mogu računati na vozni red.

I tu dolazimo do najvećeg problema. Naime, riječ je o učenicima strukovnih škola koji se školuju za frizere, kozmetičare, stolare, kuhare,…a svoj zanat prisiljeni su ‘peći’ na daljinu.

Radovi iz školskog praktikuma se moraju raditi, a kako se u tome snalaze komentirali su Dražen Sekso, ravnatelj Srednje škole i nastavnica Srednje strukovne škole Šibenik za HRT, Senka Dodig, ravnateljica Turističke i ugostiteljske škole, te Aleksandra Acalin, ravnateljica Medicinske škole Šibenik.

Svi oni redom navode kako su se ‘snašli’ no kako je sve to daleko od nastave kakvi učenici trebaju imati.

”Praksa je uvijek praksa, bila ona u školskom praktikumu, bila u frizerskom salonu, to djeci strašno fali”, ističe Sanda Kožulić, nastavnica Srednje strukovne škole Šibenik.

”Mi smo 18. zaista krenuli s dijelom vježbi i praktične nastave za koje smatramo da ne možemo online riješiti. Mi smo kao škola specifični, to su zanimanja frizer, kozmetičar, stolar i tako dalje”, kaže Dražen Sekso, ravnatelj Srednje strukovne škole Šibenik.




Vježbe će dokumentirati, snimiti, napraviti recepture, tehnološke postupke. Kao tako dokumentirani bit će im priznati kao odrađena vježba praktične nastave, objašnjava Senka Dodig, ravnateljica Turističke i ugostiteljske škole Šibenik.

“Već smo se dogovorili, ustabilili način virtualnog rada koji se čak pokazao jako dobar”, kaže Aleksandra Acalin, ravnateljica Medicinske škole Šibenik.

No ipak, očekuje se da prijevoznici unatoč gubicima konačno ustabile autobusne linije.




”Mislim da duže vrijeme ova situacija neće moći biti tolerirana jer će se, pretpostavljam, morati uključiti i inspektori cestovnog prometa koji će detektirati da se određeni broj dana određena linija ne vozi”, kaže šibensko-kninski župan Goran Pauk.

U školama se nadaju da će to biti čim prije! Jer već u lipnju počinje i državna matura.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.