MOGUĆE ŠOKANTNO OTKRIĆE: Hrvatska Vlada naoružavala teroriste u Siriji?

Autor: Dnevno

Nakon što je podnijela Uredu tužitelja za organizirani kriminal Srbije predala dokaze o ulozi Branka Stefanovića, oca potpredsjednika vlade Srbije, za prodaju oružja za koje se znalo da će završiti u rukama islamističkih skupina na Bliskom istoku, konkretno u rukama jemenskoga ogranka takozvane Islamske države, bugarska novinarka Dilijana Gajtandžijeva je isti dopis poslala Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Bugarska novinarka se u ovom slučaju nije bavila poznatim transferima više od 3000 tona hrvatskog oružja koje je iz zemlje poslano sirijskim islamističkim militantima krajem 2012. i početkom 2013. godine, već isporukama koje je od 2017. organizirala hrvatska tvrtka „Alan“, prenosi logicno.com.

Prema dostupnim mailovima, oružje je kamionima otpremljeno iz Srbije do američkog skladišta oružja u Podhumu, Hrvatskoj, a ne u Rumunjsku ili Kuvajt, kako prvotno navodi britanski posrednik. Adresa navedena na etiketama kutija je adresa skladišta hrvatske državne tvrtke Agencije Alan, a mjesto prerade je Grobnik u Podhumu, oko 30 km od zračne luke Rijeka. Sama agencija Alan za razdoblje 2017.-2018 ima ugovor s Pentagonom vrijedan 17,6 milijuna dolara za isporuku oružja izvan SAD-a.

Dvije američke zračne kompanije, Atlas Air i Kalitta Air, Pentagon je unajmio za prijevoz oružja iz zračne luke Rijeka do zračne baze Al-Udeid u Kataru. Zapisnici o sedam letova u 2018. godini koji su obavljali Atlas Air i Kalitta Air iz zračne luke Rijeka do zračne baze Al-Udeid pokazuju da je svim tim letovima dodijeljena oznaka Camber, vojna oznaka koja se koristi za letove američkog zapovjedništva za prijevoz. Na prethodnim letovima za Rijeku dodijeljena je civilna oznaka, što znači da su zrakoplovi bili

Naime, nakon što se u manjoj ili većoj mjeri sve saznalo kada su bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, Ivo Josipović, tada predsjednik i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske, bivši premijer Zoran Milanović i bivši ministra obrane Ante Kotromanović za Siriju poslali preko 3000 tona oružja, nije se dogodilo ništa. Međutim, to nije razlog da se o tome šuti i da se ne podnose prijave nadležnim pravosudnim tijelima, kako u Srbiji, tako i Hrvatskoj ili bilo gdje drugdje.

Kasnije je, početkom 2013. godine, potvrđeno da je s Plesa za Siriju otišlo 75 aviona s 3000 tona oružja.

Najvažniji detalj, koji je važan za ove zaboravljene hrvatske isporuke oružja Jordanu, jeste da je u to vrijeme jordanska vojska već bila opremljena modernim američkim jurišnim oružjem M16/AR-15 kalibra 5,56 mm i tajvanskim T91 i T86 istog kalibra. Zbog čega je Jordan bio posrednik u nabavi hrvatskog oružja i tražio je rumunjske AK-47 kalibra 7,62 mm? Rumunjska je tada uzela staro oružje iz skladišta koje je preostalo još iz vremena Ceausescua, malo ga „dotjerala“ i poslala za Amman. Jordanci su bili šokirani kada su, umjesto novog kojeg su očekivali, vidjeli zahrđalo i neispravno oružje. Greške ovog tipa su bile toliko brojne da Jordanci jednostavno nisu mogli vjerovati da Rumunjska može dozvoliti Cugiru da „proizvodi“ takvo naoružanje. Vrhovno vijeće obrane Republike Rumunjske (CSAT), na čijem su čelu bili predsjednik Traian Basescu i premijer Victor Ponta kao član vijeća i suradnik, ima ovlasti da odobri sve transakcije oružja, dakle ono novo, ali i staro koje je otpremljeno za Jordan.

Poseban članak rumunjski vojni stručnjak Valentin Vasilescu tada posvećuje Hrvatskoj i tvrdi kako, bez obzira na to što je Washington negirao svoju ulogu u vezi između Zagreba i Jordana, koji je to oružje dalje isporučivao u Siriju, nitko razuman u svijetu više ne vjeruje da se tako delikatne stvari mogu odraditi bez znanja NATO pakta, Pentagona i odobrenja hrvatskog predsjednika. Naš bivši predsjednik je priznao prodaju oružja Jordanu, ali je rekao „kako je sve bilo u skladu s međunarodnim pravom“.




Konačno, Ivo Josipović kao stručnjak za nacionalno i međunarodno pravo sigurno nije potpisao dokumente za prodaju preko 3000 tona oružja tek tako, kao da je riječ o humanitarnoj pomoći u brašnu i dječjoj hrani. Raspolagao je tajnim službama i morao je znati gdje će ono završiti i treba li zemlji koja je označena kao odredište uopće takva vrsta naoružanja, koje uopće nije kompatibilno s onim što posjeduje vojska Jordana, koja je u to vrijeme provodila vojne vježbe s Amerikancima i zemljama Zaljevskog vijeća za suradnju, zemlje koje mahom imaju oružje zemalja NATO pakta. Ili konačno treba biti iskren i s Pantovčaka i iz Banskih dvora poručiti: „Da, Washington je to zahtijevao od nas i mi smo to učinili, bez obzira na međunarodni ugled, međunarodno pravo, kao i sigurnost građana koji su nas izabrali da obnašamo vlast“.

Isti odgovor i DORH može poslati bugarskoj novinarki Dilijani Gajtandžijevoj, koja je odradila lavovski posao i izlaže se opasnosti samo kako bi što manje oružja završilo u rukama islamističkih terorističkih skupina.

Cijeli slučaj uopće ne mora završiti kaznenom istragom ili nečijim progonom, no to nije razlog da se šuti o činjenici da su dvije hrvatske vlade sudjelovale u naoružavanju islamističkih terorističkih skupina na Bliskom istoku.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.