Ilustracija

MOGLI BISTE SE IZNENADITI! Tko je najveći pojedinačni donator HDZ-a? Nikada nećete pogoditi

Autor: Iva Međugorac

Osim bolnog poraza, parlamentarni izbori Restart koaliciji donijeli su i minus od 2,2 milijuna kuna. Manjak od 892 tisuće kuna problem je s kojim se pak suočava stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a u minusu od 38 tisuća kuna su i Reformisti, na čijem je čelu varaždinski župan Radimir Čačić. I Domovinski pokret Miroslava Škore bilježi minus, doduše nešto manji, od 14.800 kuna.

Prema financijskom izvješću o potrošenim sredstvima za izbornu promidžbu stranaka, u minusu od 9800 kuna su stranke Pametno i Fokus. U izvješću Državnog izbornog povjerenstva vidljivi su uz ostalo i brojni donatori stranaka, a posebno odskače tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Tvrtka je u vlasništvu izvjesnog Đure Horvata koji je uistinu bio široke ruke pa je financijski potpomogao niz političkih opcija. Za Škorin pokret izdvojio je 10 tisuća kuna, isto toliko dao je Restart koaliciji i Pametnom, a pet tisuća kuna više dobila je Čačićeva stranka.

Inače, Restart koalicija na ovim je izborima imala skromnih 136 donatora koji su koaliciji darovali samo 696.057 kuna. Najviše je za koaliciju uplatio Siniša Hajdaš Dončić, koji je izdvojio 30 tisuća kuna. HSU-ov Silvano Hrelja četiri je puta za koaliciju uplatio po 137 kuna, dok je varaždinska Vodogradnja iskeširala 50 tisuća kuna. Škorin pokret od 41 donatora prikupio je 307.303,05 kuna, najveći pojedinačni donator je tvrtka Shimadzu sa 40 tisuća kuna. Škoro za pokret nije donirao ni kunu, a najveći iznos od 30 tisuća kuna uplatila je Ruža Tomašić. Most je od 19 donatora dobio 84 tisuće kuna, najveći iznos od 30 tisuća kuna za njih je izdvojila Nedjeljka Sekulić. Možemo se pak može pohvaliti sa 341 donatorom, no očito sa skromnijim iznosima jer su od njih prikupili samo 192 tisuće kuna.

Čak 539 donatora od kojih su dobili 4,1 milijun kuna imali su HDZ-ovci kojima je đurđevačka tvrtka Bistra uplatila 200 tisuća kuna, Hospitalija trgovina kojim ravna Stipe Hrkač, nekadašnji šef Fonda za privatizaciju, vladajućoj je stranci donirala 120 tisuća kuna. HDZ-u je pak najveći pojedinačni iznos, 16 tisuća kuna, donirao Gordan Jandroković.

DUJMOVIĆ: Pupovčeva pompozna svađa s Dačićem samo je predstava za bedake




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.