fbpx
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

MOĆNI HERCEGOVAC I DVIJE TAJANSTVENE DAME! Novi šefovi najmoćnijih banaka u državi

Autor: Iva Međugorac

Promjene kadrovske prirode posljednjih su se dana odvijale u dvjema velikim bankama koje posluju u našoj zemlji. Tako je Nadzorni odbor Zagrebačke banke na sjednici održanoj 12.travnja novim predsjednikom Uprave ove banke imenovao Ivana Vlahu koji ovu poziciju preuzima od Romec Collina koji nakon četiri desetljeće u bankarstvu odlazi u mirovinu.

Vlaho je inače karijeru počeo 2000. godine kao analitičar rizika u Zagrebačkoj banci u Mostaru, a preko 20 godina radio je u Unicredit grupi gdje je obnašao niz raznih funkcija pa je tako primjerice bio predsjednik Uprave UniCredit Banke Banja Luka, a bio je i predsjednik Uprave mostarske Unicreditbanke, ali i direktor Maloprodaje Unicredita za Srednju i istočnu Europu.

Prije dvije godine postao je zamjenik predsjednika Uprave Unicdredit Bank u Mađarskoj, a prema službenom životopisu diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a inače je rođen u Mostaru.

Promjene i u Privrednoj banci

Na istoj ovoj sjednici Nadzorni odbor imenovao je Jasnu Mandac za članicu Uprave Banke te će ona zamijeniti Lorenza Ramajolu. Mandac se Zagrebačkoj banci pridružila 1997. godine, nakon nekoliko specijalističkih i rukovodećih pozicija postaje direktorica Financija, a zatim i direktoricom Strategije, planiranja, proračuna i kontrolinga. Radila je i kao direktorica Upravljanja aktivom i pasivom, a nakon toga i kao direktorica Tržišnih likvidnosti i operativnih rizika, ingegracije rizika i interne validacije u Zagrebačkoj banci. Bila je i članica Uprave zadužena za financije u UniCredit Bulbank, najvećoj banci u Bugarskoj. Mandac je diplomirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagreba.

I Nadzorni odbor Privredne banke Zagreb imenovao je novu članicu Uprave. Radi se o Vedrani Jelušić Kašić.

“Nadzorni odbor Privredne banke Zagreb je na sjednici održanoj 12. travnja 2021. donio odluku kojom se za člana Uprave banke imenuje Vedrana Jelušić Kašić, na mandat od tri godine, uz uvjet i počevši od dana izdavanja prethodne suglasnosti Hrvatske narodne banke za obavljanje funkcije člana uprave kreditne institucije”, stoji u objavi PBZ-a.

Inače, Jelušić Kašić bivša je regionalna direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku, bila je i partnerica odgovorna za financijsko savjetovanje vezano za korporativne financije u konzultantskoj tvrtci Deloitte. Osim toga u njenoj biografiji navodi se kako je riječ o “financijska stručnjakinja usmjerena na ostvarenje rezultata, s više od 15 godina upravljačkog iskustva i pružanja podrške privatnom i javnom sektoru, donošenja poslovnih odluka i definiranja reformi radeći za priznatu međunarodnu financijsku instituciju u raznim poslovnim sektorima uključujući proizvodnju, poljoprivredu, energetiku, infrastrukturu, turizam, financijski i nekretninski sektor”.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.