Moćna ‘struja’ koja iza kulisa drma HDZ-om: Imamo imena! | Dnevno.hr

Moćna ‘struja’ koja iza kulisa drma HDZ-om: Imamo imena!

Autor:

Jedna od najmoćnijih žena hrvatske politike i bankarskog sektora, tako prijatelji i znanci opisuju ambicioznu bivšu ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinu Dalić.

No, čini se kako je radeći na svojoj karijeri dojučerašnja šefica hrvatskoga gospodarstva stala na žulj mnogima pa tako i nekim kolegama iz HDZ-a koji je opisuju kao dio tehnomenadžerske struje stranke, koja je moćnija i od samog Plenkovića i koja čvrsto i daleko od očiju javnosti igra najvažniju ulogu u vladajućim redovima. Ne treba čuditi to da se Dalić povezuje s ovom utjecajnom strujom budući da se ocem iste opisuje Borislav Škegro, čovjek koji se HDZ-u nakon godina izbivanja iz politike ponovno približio, a njegova veza s aktualnim premijerom navodno je politički doajen Vladimir Šeks s kojim je ovaj u prijateljskim odnosima.

Istovremeno, Škegrino ime godinama se usko vezuje uz biografiju Martine Dalić, a dodirna točka osim Agrokora im je i Ministarstvo financija u kojem je Dalić pod njegovom palicom stasala u političarku nacionalnog kova. Zlobnici će reći kako je ona i danas tek njegova marioneta, a da je on mozak svake ozbiljnije operacije i reforme. Kao dio te menadžerske struje spominje se i Nikica Valentić. Ta ekipa i danas je utjecajna u HDZ-u, iako se doima kako su davno otišli iz politike, no Plenković im se zapravo ni pod koju cijenu ne želi zamjeriti.

Posljednjih dana ispisani su bilteni o Škegri, nekadašnjem ministru, koji je spominjan zbog obračuna s jednom novinarkom, zbog navodne krađe viskija, ali i zbog poslova s Agrokorom. Uz poslove u Questus Private Equitiju kojega je osnivao s parterima, Škegro je bio ekonomski savjetnik Jadranke Kosor, u vrijeme dok je ona bila premijerka.

Kada se pojavila „rupa“ u proračunu, savjetovao joj je ukidanje kriznog poreza i nulte stope PDV-a. 2012. je imao sukob s ravnateljem Hanfe Antom Samodolom koji mu je oduzeo licencu za Questus Invest na godinu dana. Nešto kasnije, odlukom Upravnog suda poništena je odluka te agencije. Danas je Škegro ponovno u fokusu i očito je moćniji no ikada. I Valentića se posljednjih tjedana spominjalo, doduše vrlo diskretno u hrvatskoj javnosti.

Naime, zagrebački Trgovački sud za 29. svibnja zakazao je ročište na kojemu bi se trebala utvrditi vrijednost nekretnina Nive inženjeringa u stečaju, tvrtke u sklopu Nive d.d. koju je Valentić vodio, a koja vjerovnicima duguje preko 130 milijuna kuna pa su na izjašnjavanje o cijeni nekretnina pozvani i razlučni vjerovnici, ali i tvrtke H-Abduco i Prima Ulaganja.

Do ovog posljednjeg sudskog zaključka došlo je nakon što je sredinom ožujka sud donio rješenje kojim će kao prve nekretnine Nive inženjeringa u prodaju ići zemljišta u Jastrebarskom ukupne površine oko 58 tisuća četvornih metara, od kojih je jedno zemljište planirano kao koridor do željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište.

Na tim zemljištima koja prema dosadašnjim procjenama vrijede skoro 1,9 milijuna kuna, razlučna prava imaju razlučni vjerovnici Nive Inženjering, a riječ je o H-Adbucu i Prima ulaganjima. Usto, na elektroničkoj javnoj dražbi oglašena je i prodaja dvaju stanova u Nazorovoj ulici u Zagrebu čija je vrijednost oko 750 tisuća kuna, a odluka o prodaji nekretnina spomenute tvrtke uslijedila je nakon lanjskog otvaranja stečajnog postupka na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i HUP-a Zagreb.

Inače, kao najveći vjerovnik spominje se Kreditna banka Zagreb koja od Valentićeve firma potražuje 58,5 milijuna kuna, H-Adbuco potražuje 37,9 milijuna, a tu su i Erste banka s 13,8 milijuna i Prima ulaganja s 10,1 milijuna kuna.

Niva inženjering registrirana je kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna, a sjedište joj je u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, gdje se nalazi i sjedište krovne tvrtke Niva d.d. koja upravlja svim tvrtkama te korporacije. Trgovački sud u Zagrebu, osim za Nivu inženjering, nedavno je pozvao vjerovnike i za Nivu d.d. kako bi predložili otvaranje stečajnog postupka s utvrđenim dugom od 1,35 milijuna kuna, a istim sudskim oglasom pozvani su i Nivini zastupnici da predaju ovjeren popis kako imovine, tako i obaveza tvrtke.

Ako se Nivini zastupnici ne odazovu u zakonskim rokovima smatrat će se kako je dužnik nesposoban za plaćanje i sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Tvrtka Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima, osnovana je 1995., sjedište je u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, a temeljni joj je kapital 120.000 kuna. Kako se navodi u izvještajima Fine, ovisna društva o Nivi d.d. su Niva inženjering, Črnomerec Centar u stečaju, Niva nekretnine, SK-735 i Niva Servis, s time da su udjeli u društvu SK-735 i Črnomerec Centar u stečaju prodani u lipnju, odnosno travnju pretprošle godine.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora, a jednako tako Valentić je donedavno bio i savjetnik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te blizak prijatelj još jednog posrnulog hrvatskog poduzetnika Ivice Todorića.

Zanimljivo, i Valentićeva priča o poslovnom uzletu nalik je mnogim poduzetničkima te specifična baš za hrvatski teritorij. Naime, sve je počelo sredinom 90-tih godina kada je ratni vihor harao hrvatskih gospodarstvom. No, stručna skupina predvođena upravo Valentićem uspjela je stabilizirati gospodarstvo i obuzdati inflaciju te uvesti stabilnu valutu.

Po odlasku s premijerske pozicije Valentić se baca u poduzetničke vode osnivajući Nivu preko koje je upravljao brojnim drugim kompanijama. Podsjetimo, svojevremeno je vodio i Nivu Petrol, tvrtku za prodaju goriva, ali unatoč tome poslovanje nije bilo suviše uspješno pa je posezao za alternativnim izvorima financiranja, odnosno kreditima. No, u 2011. Niva dobiva ogromnu financijsku injekciju, u obliku desetak milijuna nenamjenskog oročenog depozita s kamatnom stopom od sedam posto godišnje.

Do 2015. depozit premašuje 170 milijuna kuna, da bi prema financijskim izvještajima s Fininih stranica u svega godinu dana narastao za vrtoglavih 30 milijuna kuna. Ugovor se produljuje svaka tri mjeseca i pokazuje stalni trend rasta, stekao se dojam da netko nepoznat potpomaže Nivu.

Ipak, problemi ovu tvrtku pogađaju lani u procesu predstečajne nagodbe Črnomerec Centra. Naime, Valentić je htio ostvariti projekt gradnje 600 stanova na zagrebačkom zapadu, a među prijavama potraživanja ističe se i Todorić koji je temeljem ugovora o prodaji potraživanja i ugovora o kratkoročnom kreditu potraživao 36,8 milijuna kuna. Kao dio predstečajnog postupka predstavlja se i plan rekonstrukcije spomenutog centra u kojem se navodilo da je ključni razlog predstečaja prijeteća nesposobnost za plaćanje. Prema podacima Fine, koncem ožujka prošle godine evidentirano je 35,9 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje te tvrtke, dok se u planu isticalo da ukupna aktiva Črnomerec Centra stoji 245,6 milijuna kuna.

Prikazani gubitak u prvom tromjesečju je 26 milijuna kuna, a ukupni utvrđeni manjak likvidnih sredstava Črnomerec Centra koncem ožujka bio je 78,8 milijuna kuna. U planu se među važnijim vjerovnicima isticao Agrokor koji je i u prethodnim razdobljima pratio taj projekt.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.