HINA / Daniel KASAP / dk

Moćna, mlada HDZ-ovka zamjena za Brkića? Plenković režira paklen plan, ali…

Autor: Iva Međugorac

Da aktualni premijer nije pretjerani simpatizer drugog čovjeka svoje stranke Milijana Brkića, nije tajna, štoviše dobro upućeni izvori iz vladajuće stranke tvrde kako bi Andrej Plenković da se samo njega pita na Brkićevu poziciju rado postavio svoju ne odveć uspješnu ministricu Gabrijelu Žalac, no to je proces do kojega tek treba doći, i koji se tek mora provesti.

Brkiću u posljednje vrijeme uistinu nije lako, ali ovaj HDZ-ovac koji se doduše privremeno povukao iz javnosti pokazuje što znači nositi u sebi kamene gene, pa se tako prgavo i inatljivo ne da srušiti s političke pozornice, kojom godinama iz prikrajka dominira prikupljajući pristaše s terena, na kojem slovi kao najuspješniji član stranke.

Dok Brkić terenom dominira, oko njega se splela neugodna priča koja se pak potencira preko Franje Varge i Blaža Curića. Ovaj dvojac, opisati se može kao ključni faktor u famoznoj aferi SMS, a da je tome tako potvrđuje i još mjesec dana pritvora, koji im je produžen od strane osječkog Županijskog suda.

No, nije ovo priča koja će se brzo i jednostavno rasplesti pa bi tako Varga i Curić već sredinom ožujka trebali izaći na slobodu, jer zakonska procedura ide im na ruku, stoga će sa slobode pokušati obraniti vlastiti obraz. Naime, kao što je poznato, optuženi su za sprječavanje dokazivanja u kaznenim postupcima protiv Mamića i Todorića.

Ipak, pitanje koje se nametnulo u ovom procesu jest jesu li njih dvojica tek sporedni igrači u ovoj kompleksnoj priči te kolike su šanse da su na svoju ruku lažirani poruke premijera Plenkovića i bivše ministrice Martine Dalić. Ono što je mnogim promatračima afere SMS zapelo za oko upravo je poveznica između Curića i Brkića, koji su kao što je poznato u kumskim odnosima.

Za sada dakako nema nikakvih opipljivih dokaza, koji bi Brkića ugrozili po tome pitanju, jer kao što je i sam istaknuo njega u optužnici nema. Iz afere SMS teško je izostaviti politički kontekst, jer uostalom i u sabornici se govorilo kako je riječ o aferi koja je potencirana iz redova premijera Plenkovića koji je istom za sada bez uspjeha pokušao eliminirati Brkića.

Drugi čovjek stranke za sada nije eliminiran, ali to definitivno ne označava kraj sage kojoj svjedočimo, jer prema tvrdnjama dobro upućenih izbora Plenković s Brkićem još nije završio. Naime, premijer navodno insistira na tome da se Brkić samoinicijativno povuče, jer to bi zapravo označilo najmanju štetu za sve, kako za samog Plenkovića, tako i za stranku.




U HDZ-ovim krugovima, ali i iz izvora bliskih Brkiću vjeruju kako je afera SMS plasirana upravo s ciljem da se deplasira Brkića, koji je potom trebao sam odstupiti s dužnosti uz opravdanje da nema namjeru štetiti stranci. Plenković je strategiju možda uistinu solidno osmislio, ali ako se pita ljude bliske Milijanu Brkiću od toga nema ništa. Zanimljivo im je kako se afera natempirala malo prije europskih izbora, a cilj je sumnjaju upravo taj da se onemogući Brkićev utjecaj na iste te da mu se onesposobi predlaganje njegovih kadrova na listu za svibanjske izbore.

Plenković je taj koji po pitanju euroizbora želi imati sve konce i rukama, i u Bruxelles želi instalirati svoje ljude, što uostalom potvrđuje činjenica da se po tome pitanju odrekao i Ivane Maletić, žene bliske Brkiću.

Nije zgoreg podsjetiti da su sve ove trzavice uvertira u unutarstranačke izbore u stranci koji bi se trebali provesti već na proljeće naredne godine. Plenković očito svim metodama nastoji učvrstiti vlastitu poziciju u stranci, u koju kani infiltrirati svoje kadrove, a Brkić mu je po tome pitanju najčvršća i najkonkretnija prijetnja, koju svom trudu usprkos još uvijek nije, a kako za sada stvari stoje niti neće uspjeti pomesti.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.